Képlet excel cellában.

Szeretnék excel munkafüzetben egy olyan képletet, amellyel azt tudnám számolni, hogy egy - egy megadott számnak ennyi a z x százaléka.

A megadott számokat az A2-es cellába írnám és a B2-es cellába számolná a végeredményt.

A számolást a következők szerint kellene végezni: Ha a megadott szám 1 és 999 között van akkor 3 %, ha 1000 és 1999 között van akkor 4 %, ha 2000 és 3999 között van akkor 5 %. és így tovább.

Kérek segítséget a megoldásra. Köszönettel: Kertész Gyula

Kérdezze +: 

Fkeres() függvénnyel oldható meg:

- a segédtáblázat tartalmát növekvő sorrendben kell megadni a keresés első oszlopa szerint, s a második oszlopba - ahonnét az eredményt szolgáltatja az fkeres() függvény - kell beírni a hozzá tartozó százalék értékeket. (szükség szerint bővíthető)

A függvény az A2-es cellába beírt értékkel dolgozik, így ha annak tartalma változik, akkor automatikusan a hozzá tartozó százalék értéket mutatja a függvény cellája, a B2

A következő kép a B2-es cellába beírt függvényt is mutatja (a keresési érték az A2 és közelítő megoldást keresünk ezért van benne negyedik paraméterként az 'igaz' érték)
FkeresFkeres :-)

Érdemes, ajánlom figyelmedbe a függvény súgóját...

Sikerült ezzel megoldani a munkádat? ...kérek visszajelzést

üdv Geva

Kedves Éva! Köszönöm a gyors segítségedet. Közben én is okoskodtam és a HA függvénnyel próbálkoztam sikerrel. =HA($A$2<1801; KEREK.FEL(A2*3%;0); HA($A$2<2301; KEREK.FEL(A2*4%;0); HA($A$2<3001; KEREK.FEL(A2*5%;0); HA($A$2<4001; KEREK.FEL(A2*6%;0); HA($A$2>4001;0)))))  Az általad leírtakat hasznosítani fogom és megfogom csinálni. De. közben gondol, gondolkodtam és azt is megszeretném oldani, hogy visszafelé is számoljon. Tehát ha csak a százaléklábat ismerem akkor a százalékalapját mutassa a képlettel történő számítás alapján. A formula ugyanaz: A2 cellába az ismert szám (1-1800.-ft közötti értéka 3%-a pl. 54 .-ft kerülne és az A3-as cellába a számított érték. Köszönöm. A munkalapomat ha kész leszek elfogom küldeni Neked.

helyes ez a megoldás is, ám a képlet nagyon hosszúra nyúlhat,ahogy a feltételek száma és azok egymásba ágyazása nő.

Egy képlet legfeljebb hét egymásba ágyazott függvényszintet tartalmazhat, de korlátot jelenthet a képlet hossza is - korlátlan hosszúságú szöveg nem vihető be a cellába. A töbszörös függvény egymásba ágyazása és hosszas képlet rengeteg tévedésre, hibázásra is módot ad, s ember legyen aki egy hosszú képlet hibáját megtalálja.

Az Fkeres() függvénnyel minden bajt el tudjuk kerülni, a segédtáblázat véges ugyan, de lehet a kívánalmak szerinti nagy is.

Évike!

Nagyon köszönöm sikerült megoldani a problémámat. De! Szokták mondani, hogy evés közben jön meg az étvágy.:-)
Én most már azt is szeretném, ha csak a százalék értéket ismerem akkor kiszámolja a képletem a százalék alapját is.
Tehát ha az A3 cellába mondjuk a kerekítéssel számított 133.-ft-ot írom be akkor a B3-as cellába számolaja ennek értékét azaz a 2654.-ft-ot.

Ugyanígy az FKERES függvénnyel oldható meg?

Köszönöm a segítségedet.

Üdvözlettel: Kertész Gyula

a 133 Ft mellett még azt is meg kell adni hogy az hány százalék (ha jól értem) - mert hogy ez másként nem deríthető ki egy számból, mint hogy megadom hozzá... - akkor a 100% számítása már csak egy százalékszámítási példa: Százalék számítás visszafeléSzázalék számítás visszafelé

Már két alkalommal is válaszoltam és új kérdést tettem fel. Miért nem jelenik meg?

Sajnos a spamelők gyakran elárasztották linkekkel teletűzdelt bejegyzésekkel a honlapot, ahonnét a Google Zümm-be is bekerültek pl. a reklámszövegek... :-(
ezért kellett moderáltra beállítani a hozzászólásokat.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki hozzászól bármely íráshoz, fórumbejegyzéshez, akkor az nem jelenik meg csak ha adminisztrátor jogosultságú felhasználó engedélyezi a megjelenését.

Kedves Gyula,
ez történt most is - engedélyre várt a bejegyzésed.
Köszönöm a türelmedet..

=(A2/100)*(KEREK.LE((A2/1000);0)+3) Ezt a képletet beírva B2-be megadja A2 keresett százalék értékét. Ha jól értettem a feladatot, akkor a százalékláb mindíg 3-mal több, mint ahány ezrest tartalmaz a szám.
Üdvözlettel :Ágnes

Kedves Ágnes, remek megoldás: ahány ezres van a számban + 3 = ennyi százalék :-) a képlet - vagy annak a beírása ide - mintha nem stimmelne, gondoljuk csak végig a kiszámítás menete:
  1. az ezresek számát megadja a
    =kerek.le(A2/1000)
  2. ehhez hozzáadva a 3-t megkapjuk a százalékok számát, tehát eddig
    =kerek.le(a2/1000)+3
  3. a százalék értékét (amelyet aztán megformázva %-ként jelenik meg), ennek az értéknek a századrésze adja, tehát
    =(kerek.le(a2/1000)+3)/100
Szám x százaléka nagyon tetszik az ötleted, a meglátásod... igen, remek Ágnes, köszönjük üdvözlettel: Geva

Kedves Ágnes!

Lehet, hogy én nem jól vázoltam a megoldásra váró feladatot?
Én azt szeretném, ha mondjuk a forrás adatom 133.-ft akkor azt tudjuk kiszámítatni, hogy ez a szám a 2654.-ft-hoz tartozik, mert a szabályok szerint, amit alkalmazni kell a 133.-ft a 2654.-ft-nak az 5 %-a kerekítési szabályok szerint.
De ha a forrás adatom pl. 629.-ft akkor a számított értékem (amit keresek) 6987.-ft- legyen.
1 1800 3%
1801 2300 4%
2301 3000 5%
3001 4000 6%
4001 5000 7%
5001 6000 8%
6001 7000 9%
7001 10%

A fenti tartományok között kell ezt a műveletet elvégezni.

Remélem tudtam pontosítani a megoldásra váró feladatot.
Nagyon köszönöm a számomra még ismeretlen Ágnes segítségét és Évike segítő közreműködését.
Nagyon várom a megoldást.

a gondolatainkat követve ez az fkeres() függvénnyel megoldható.
próbáltad már???

...ha próbálkoztál és elakadsz, akkor konkrét lépésben tudunk neked segíteni