Lánclevél(hoax), ami gúzsbaköt

Lánclevél(hoax), ami gúzsbaköt
Biztosan kaptál már Te is olyan e-mail-t, amely arra buzdított, hogy küldd tovább ismerőseidnek, mert szerencse ér, sikert aratsz, megleled a boldogságot, nyugalmat, életed párját, s kitudj még mi mindent... Küld tovább, mert minden továbbítás valakinek, aki nagyon-nagyon szerencsétlen, pénzt jelent, stb. Hoax helyett egy igazi őszi levélről, földi szeder leveléről készült fotót küldök :-)(a képre kattintva a fotóalbumban nagyobb méretben is láthatod, eredeti mérete 3264x2448 px, 4,52Mb, szólj ha erre lenne szükséged)
Szaknyelven hoax-nak hívják, akár hálózatok működését is megbéníthatják, a mail címekkel teli üzenetekre robotok vadásznak a neten, hogy aztán spam-mel árasszák el a résztvevőket, még akkor is ha csak megkapta és nem is továbbította. Tehát kártevő a hoax. Annak idején, amikor még gyerekkorunkban nem volt internet, akkor fénykorát élte a postai lánclevél: indigóval másolva, kézzel írtuk meg a továbbküldött leveleket, s a lista elején lévőnek ki-ki a saját városáról/falujáról egy képeslapot kellett küldeni. A másolt levélben a névsor elejéről ő lemaradt, mindenki egyet lépett előre a sorrendben, míg a saját adatokat a sor végére kellett írni. Izgalmas játék volt, számoltuk a napokat és heteket, s lestük a postást, mikor hozza már a képeslapokat... Ennek az elektronikus változata él ma az interneten, természetesen egész más céllal.

Ki és miért megy bele a 'játékba'? (számomra örök talány, csak latolgatás...)

  • Vannak, akik csak szórakozásképpen mennek bele Nem tudják milyen gondokat gerjesztenek vele, nem tudnak róla, hogy a címzettek, barátok és ismerősök hogyan is fogadják. Már sokszor, sokaknak próbáltam elmagyarázni, miért ne küldjenek nekem lánclevelet, sok mindent latbavetettem hozzá: a napi kb 50 levelem között nem fogom ezeket el olvasni sem, helyből megy a spam fiókba, bosszant amikor igazi sorokat várok valakitől, s helyette hiábavaló és kártékony dologra buzdítanak. Én nem bízom a véletlenre egyik vágyamat sem, teszek érte, s hát vagy sikerül vagy nem, na és akkor mi van?! A magyarázkodásokkal (mert ennek veszi a többség) ugyan elmaradnak a hoaxok, ám minden egyes fórumon - levlista, levelező csoport - újra és újra fellángol a hoax küldés, s egyre többektől jut tudomásomra, hogy igazából büntetésnek szánja, amikor nekem nem küldi tovább, ám mint aki se lát se hall, másoknak változatlanul küldi láncleveleit :-(
  • Vannak akik a lelki zsarolásnak engednek, mert hát ki merné felvállalni a fenyegetést, miszerint balszerencse ér, ha megszakítod a láncot, baleset ér, meghal egy közeli szeretted, s itt is végtelen variációk tömkelege zúdulhat rád. Mért engedsz az efféle együgyű zsarolásnak, lelki terrornak? Csak a gyenge jellemű és bizonytalan személyeket vonhatod bele ebbe a pitiáner ügyletbe, s ez jó neked? Te is ilyen labilis alkat vagy????...s aztán lehet bosszankodni a spamek miatt, az olyan divatos mostanság :-), hát úgy kell neked!
  • Veszíteni valóm nincs, csak nyerhetek rajta! no ez a legjobb hozzáállás tetszik :-) Próbáltál már legalább egyszer utána járni egy ilyen e-mail-nek? Próbáltad már az eredetét kinyomozni, megtudni? Vannak olyan hoax-ok, amelyek már célját régen túlhaladta az idő, ám a hoaxok még mindig keringenek a neten. Nézz csak utána, ha nem hiszed mindezt, a WikiPédia oldalán, ahol nem csak a pontos definícióját találod meg, hanem emlékezetes hoaxokról, Magyarországon terjedő hoaxokról is olvashatsz, igen tanulságos lehet.
Végére maradt, utolsó érvem és az örökös 'vesszőparipám': Netikett ...idézet az internetes etikettből: Soha ne küldj "lánc" levelet elektronikusan, Ezek tiltottak az Interneten. Ha mégis ilyet küldesz, az valószínűleg a hálózati jogaid csorbításával fog járni. Ha ilyesmit kapnál, akkor értesítsd a helyi rendszeradminisztrátort.