Az első számítógépes vírus

Az első számítógépes vírus

25 éve készült az első vírus :-) ? jelekkel... Elkészítője, az akkor (1982) 15 éves iskolás Rich Skrenta volt: a számítógépes partin (LAN nélküli LAN party :-) szerette volna megtréfálni barátait. A gépeken Apple II operációs rendszer futott, s az Elk Cloner nevet kapott vírus floppy lemezen terjedt. Működése alapján ezt a vírust tekinthetjük a boot vírus elődjének :-) Amikor a számítógép a fertőzött floppy lemezről indult, a vírus bekerült a memóriába, s amikor egy fertőzés mentes lemez került a meghajtóba, akkor oda kimásolódott, így terjedt gépről-gépre. (már akkor is jelen volt a programok illegális másolása, ezért tudott terjedni) A megfertőzött gép minden 50-dik indításnál a következő 'poén'-t írta a képernyőre:

Elk Cloner: The program with a personality It will get on all your disks It will infiltrate your chips Yes it's Cloner!

It will stick to you like glue It will modify RAM too
Send in the Cloner!

Elk Cloner nem szándékozott kárt okozni, ám az Apple DOS lemez, az indítókép hiányában, felülírta a saját maga számára fenntartott területet. A számítógépes csapat gépeit, de még a matematika tanár gépét is megfertőzte.

Az elsősége megkérdőjelezhető, akár mennyire is hihetetlen, de már a 70-es években az ARPANET-en, amely az internet elődjeként az USA katonai számítógépes hálózataként működött, felütötte a fejét a Creeper nevű vírus.

A hír forrása Elk Cloner vírusról szóló Wikipedia leírás. "A vírusszoftverek készítésének elméleti kezdetei egészen Neumann Jánosig és 1949-ig nyúlnak vissza. Neumann János állította fel ugyanis azt a tézist, miszerint egy számítógépes program képes lehet önmaga reprodukálására."

Ha további részletekre is kíváncsi vagy, olvasd el az sg.hu-n Berta Sándor 25 éves a számítógépes vírus írását, nekem nagyon tetszik a téma nem hétköznapi megközelítése :-)