Egy kis gyors számítás...

GevaPC Tudástár: 
automatikus számítások az excelbenautomatikus számítások az excelben...számítások és képlet nélkül Mit teszel ha gyorsan meg kell tudnod az excel munkafüzetedből részeredményeket, vagy olyan számításokat, amelyekre a későbbiekben várhatóan nem lesz szükséged? Olvasd tovább, mert van erre egy frappáns megoldás, magában az excelben: automatikus tartományszolgáltatás A megnyitott munkafüzet alatt - akárcsak minden windows ablakban - van egy sáv, az úgynevezett állapotsor. Különböző kijelzések helye, akárcsak az egyéb programoknál. Az excelnél különös módon ritkán használjuk ezt az állapotsort, pedig pontosan itt bújik meg egy roppant egyszerű ám annál hasznosabb funkció, az automatikus számítás. No nem azt számolja ki amire éppen gondolsz :-), ennél prózaibb módon, egyszerűen a kijelölt tartomány celláival végzi a matematikai műveleteket, ha megkéred rá, ha nem...
  • Először is legyen látható az állapotsor - ha egyáltalában ki lehet ezt kapcsolni, akkor ezt a kétállású kapcsolót a Nézet menüben keresd (nálam a vista office-ben már nem lehet kikapcsolni az állapotsort, legalábbis én nem találtam meg :-), de a régebbi változatokban ki-bekapcsolható volt az állapotsor. Tehát legyen bekapcsolva, látszódjék
  • Vigyél be a próbához számokat a munkafüzet celláiba, ha netán üres lenne előtted, de legalábbis számokat tartalmazó cellák nincsenek előtted.
  • Jelölj ki számokat tartalmazó cellákat, lehetnek ezek egymástól távoliak is, nem kell szomszédos celláknak lenniük
  • Most keresd meg az állapotsorban a számításra vonatkozó adatokat: a vista excelben többféle számítás is megjelenhet, míg a korábbi verzióknál egy számítás eredménye jelződött ki, pl a szumma. Ezen a helyen kattintva az egér jobb gombjával válthatunk át, vagy állíthatunk be új vagy másik számítást.
Automatikus számítások az excelbenAutomatikus számítások az excelbenA mellékelt kép a vista excelben készült, az állapotsorban négy számítás - átlag, cellák száma, Min, szumma - és a gyorsmenüben - sok minden egyéb mellett - láthatók a még ki nem választott számítások lehetősége. (a gyorsmenü bal alsó sarkánál volt az egérkurzor, vagyis a számításokat tartalmazó állapotsorban) A beállított számítás ettől kezdve a későbbiekben is elérhető és remekül használható: Csak jelöld ki a számításba bevont cellákat és már olvashatod is a számítás eredményét az állapotsorban.
Utoljára módosítva: 
2010. március 17. 00:27