Netikett - netiquette

Netikett - netiquette

Netikett, internet etikett ...azaz internet hálózati illemtan,

ismered? gyakorlod? Tudom, tudom, már beszéltem róla, de úgy gondolom még mindig lehet újat mondani a témában, nem is keveset... ráadásul nem csak az újszülötteknek :-) Ezért aztán elindítom a netikett tudást a gevapc oldalain. (ecdl vizsgázók, érettségizőknek feltétlenül kell az ismerete Nem múlhat - akár üzleti siker, barátság, partnerség sem - a netikett _nem_ ismerésén, ez meggyőződésem és küldetésemben is benne van, így elsősorban e miatt a belső indíttatásból fakadóan nem hagyhatom parlagon ezt a témát.
Egy-két évvel a honlap indulását követően - pontosan 2007.03.05-én foglalkoztam már a netikettel itt a gevapc-n - nem mellesleg ez az írás mára már 6714 olvasást ért meg. Akkor még elsősorban az oktatás miatt, az internetes ismeretek oktatásához tettem fel az írást, bár ahogy most elolvastam, érzem, tudom, hogy már akkor is voltak szerzett lelki sebeim, amelyek azért keletkeztek, mert voltak bőségesen akik fittyet hánytak mindenféle etikett-re.

Az internetes munka hozta meg hozzá a belső töltődést, az indíttatást: igen is ismerni kell a netikettet, mert akkor magabiztosabban és előre eltervezett módon tudsz létezni, elfogadott leszel minden pódiumon. Ha nem ismered - és vegyük alapul azt, hogy Te alapvetően egy jó ember vagy - nem szeretnél senkit sem megbántani, sem megsérteni - akkor is előfordulhat olyan baki, félreérthető szöveg, ami mégiscsak problémákhoz vezet és tönkre tesz egy baráti vagy üzleti kapcsolatot. És nem feltétlenül kell veszekedésre, vitákra sem gondolni.

A partnered csak egyszerűen azt gondolja, hogy ha te ilyen bunkó voltál, akkor ő nem áll le veled filozofálni, egyszerűen nem is válaszol, nem reagál a feldobott labdára, sem semmire ... te meg egy darabig vársz, majd el is felejted, holott biztosan nagy kár érte, minden emberi kapcsolatért kár. Úgy tettél egy barátot ellenséggé, hogy a szándéka is távol állt tőled.

Szóval, a netikett rovatban ízekre szedjük az internetes illem pontjait, hol-hogyan alkalmazandó, mit tarts szem előtt, stb... Biztosan neked is van kellemetlen tapasztalatod az internetes viselkedéssel kapcsolatban és persze kellemes is. Megosztod velünk gevapc látogatókkal? mindjárt itt alább, szólj hozzá, köszönöm.

GevaPC Tudástár: 
Hírlevelek: