Access 3/17

Szia Geva,

A 3. Acces vizsgafeladatban a 17. feladat 3. pontja: "A csoportok végén jelenjen meg (azonosítható módon), hogy a csoporton belül mennyi termék van!". Így kell módosítani a már létező jelentést. Nyilván ha varázslóval hozok létre új jelentést, akkor ez elég egyszerű, de utólag??? Nem emlékszem, hogy a vizsgakövetelmények között ez szerepel :S

Na a kérdésem az, hogy van erre valami egyszerűbb mód azon kívül, amit a Súgóban találtam (helyezzek el a Törzsben egy beviteli mezőt, állítsam be a tulajdonságait úgy, hogy Futó összeg: Csoportonként, stb. majd a csoportlábban helyezzek el egy másik mezőt, ami hivatkozik erre az előző mezőre.) Nem hiszem el, hogy nincs egyszerűbb megoldás, szerintem csak én nem találom...

Válaszodat előre is köszönöm szépen :)

Üdv
Jasmine

Kedves Jasmine,
sajnos ez az egyedüli megoldás, amire ráleltél a súgóban.

A feladat jellegéből adódóan nincs egyszerűbb megoldás, a jelentés utólagos módosítása szerepel a syllabusban és a vizsgafeladatokban is, tehát muszály vele foglalkozni. Abban igazad van, hogy egyszerűbb lenne újra készíteni a jelentést...
- ahhoz, hogy egy összesítést kapjunk, ahhoz minden egyes rekordhoz oda kell tenni egy mezőt, amelyet aztán majd össze lehet adni, s ha az összesítést a csoportlábban helyezed el, akkor a csoport összeget képezed vele, ha a jelentés lábba teszed, akkor a teljes jelentés tartalmára képezi az összeget.

Jasmine,
Aki olyan remekül rálelt a súgóban a megoldásra és még érti is - akár csak Te, könnyedén megtanulja ezt alkalmazni is. Először kell csak megfontoltan és figyelmesen végigcsinálni, s már a második feladatnál könnyebben és gyorsabban fog menni.
sok sikert hozzá és kérdezz...
Geva

Szia,

Köszi szépen a választ :)

Azért nem hagyott nyugodni, és angol nyelvű fórumokon is utánanéztem, találtam egy olyat, hogy a csoport láblécbe elhelyezett =Count(*) megszámolja csoportonként a rekordokat. (A * helyére bármelyik mezőnév írható, de a * is jó.) Ezzel csak az a gond, hogy nem jelenít meg semmit, egészen addig, amíg nem fűzök hozzá valamilyen szöveget is. Tehát a megoldás (szerintem szebb, mint az első): a csoport láblécbe elhelyezel egy beviteli mezőt, s abba a következőt írod:

="Összesen " & Count(*) & " db termék van a csoportban."

Az idézőjelek közötti szövegek persze opcionálisan módosíthatók, de kell hogy legyen legalább egy szöveg hozzáfűzve, különben nem ír ki semmit. Közbe rájöttem, hogy ha varázslóval készítek jelentést, és összeszámoltatom vele a rekordokat, ott is ez a formula jelenik meg (megspékelve egy Iif függvénnyel, de az elhagyható).
Hátha segít valakinek ez a megoldás is :)

Üdv

Jasmine

Kedves Jasmine!

Aktív ECDL vizsgáztató vagyok.

Az adott feladat megoldása összetett.

Az adatokat a CSOPORT mező szerint szét kell válogattatni, azaz csoportosítani. Ezt a Nézet/Rendezés és csoportosítás ablakban kezdeményezzük. Ám a legyártott jelentés már tartalmaz egy rendezési beállítást (NÉV). Azt kell elérni, hogy első helyen (sorban) szerepeljen a CSOPORT mező. Vagy második sorban beállítjuk és felcseréljük a két sort, vagy a NÉV helyett CSOPORT, majd a 2. sorban NÉV. Ha nem a CSOPORT lesz az első, hanem a NÉV, akkor egész feladat nem értékelhető.
A jelentésen azonosítani ajánlott a csoportot, így szükséges Csoportfej. A feladat szerint szükséges a Csoportláb is, hogy a végén összeszámolható legyen a termékek száma.

A jelentéstervet úgy kell módosítani, hogy a Törzs részből át kell helyezni a CSOPORT mezőt a Csoportfejbe.
A Csoportlábba pedig el kell helyezni egy beviteli mezőt, amelybe az előző hozzászólások szerint helyesen az "=COUNT(*)" beírást kell megtenni. Ennek működni kell mindenfajta hozzáírás nélkül. A jól azonosíthatóságot pedig az szolgálja, hogy a beviteli mező címkefeliratát kell módosítani egy értelmes, feladat szerinti szövegre (pl. Termékek száma).

Üdvözlettel
Takács Zoltán

Kedves Zoltán,

Köszönöm a nagyon kielégítő választ!

Üdv:

Jasmine