Dátumokkal számolás

Szeretnék arra képletet találni az excelben, hogy dátumokkal számoljon az alábbi esetekben.

Ha az A1 cellába pl. 2013.02.01-et rögzítek az A2-es cellába pedig, hogy 2013. 09.01. Akkor a B3-as cellába számolja ki, hogy a két dátum érték között mennyi az eltelt egész hónapok száma. Jelen esetben 7 hónap az eredmény. Vagy ha Ha az A1 cellába pl. 2013.02.15-öt rögzítek az A2-es cellába pedig, hogy 2013. 09.01. Akkor a B3-as cellába számolja ki, hogy a két dátum érték között mennyi az eltelt egész hónapok száma.Ebben az esetben az eltelt egész hónapok szám csak 6.

Ezt a számolást szeretném megoldani. Használtam már ezt a képletet =HÓNAP(B1)-HÓNAP(A1)de ez csak akkor számol jól, ha az A' cellába az adott hónap első napja szerepel.Ha már az első naptól nagyobb a dátum napja akkor téves adatom van.

Itt még mindig találtam segítséget. Kérlek segítsetek. Köszönöm.

Kérdezze +: 

Először fejben oldjuk meg a feladatot, kissé precízebben, több eshetőségre is felkészülve: --- A két dátum között eltelt egész évek számát szorozzuk 12-vel, majd ehhez hozzáadjuk a tört évben eltelt hónapok számát - a dátum- idő függvények erre a számításra adnak lehetőséget, és ne feledjük, hogy ha egyszerűen kivonnánk egymásból a két dátumot, akkor a közöttük eltelt napok számát kapnánk eredményként - ez most ide nem igazán jó) A két dátum két cellában - A1 és A2 - van és a harmadikban - most az A3-ban (de lehetne a B3 is) szeretnénk látni a közöttük eltelt egész hónapok számát (létfontosságú a forrás dátumok helyes bevitele a cellákba) Amire szükségünk lesz a számításoknál, az az évek-, hónapok és a napok számának meghatározása, ehhez függvényeket használunk - természetesen a dátum- és idő függvények kategóriájából: ÉV() HÓNAP() és NAP() - az éven belül eltelt hónapok számát adja: = HÓNAP(A2) - HÓNAP(A1) - az eltelt évek számát: = ÉV(A2) - ÉV(A1) - az egész évek hónapjainak számát: = (ÉV(A2)- ÉV(A1)) * 12 ...tehát a képlet az A3 cellába = (HÓNAP(A2) - HÓNAP(A1)) + (ÉV(A2) - ÉV(A1)) * 12 ez a képlet helyes eredményt ad akkor is ha a két dátum között több mint egy év telt el és akkor is, ha egy éven belül van a két dátum, ennek megfelelően, ha a dátumokat módosítjuk az A1 és A2 cellában, mindig helyes értéket kapunk. Ha az A1 cellában lenne a nagyobb érték, akkor negatív eredményt kapunk, ám hogy ezt is kivédjük, a fenti képlet eredményének az abszolút értékét jelenítjük meg a cellában ABS() mat. trigonometriai függvénnyel, íme: =ABS((HÓNAP(A2)-HÓNAP(A1)) + (ÉV(A2)-ÉV(A1))*12) - ezzel a képlettel még annyi a gond, hogy nem foglalkozik a napokkal, tehát ahogy Gyula írta, hamis eredményt ad, ha a második dátum napjainak a száma kisebb mint az elsőé, e miatt tovább kell bővíteni a képletünket: - ha a második dátum napjainak a száma kisebb mint az első dátum napjainak a száma, akkor le kell vonnunk az eddigi számításokból 1-t: =ABS((HÓNAP(A2)-HÓNAP(A1))+(ÉV(A2)-ÉV(A1))*12)+HA(NAP(A2)‹NAP(A1);-1;0) (a nap számától függően vagy 1-t vagy 0-t vonunk le a hónapok számából, ám így most már csak akkor jó a képlet, ha a második cellában van a nagyobb dátum, de még ezt is be lehet építeni, be tudod építeni ha akarod: meg kell vizsgálni a függvényben ezt is(többszörösen egymásba ágyazott HA() függvénnyel) és akkor már tökéletes a képlet, ezt már meghagyom neked továbbgondolásra.) Gyula, ezt szeretted volna? minden részletet nem írtam le, ám ha rákeresel az GevaPC honlapon a dátum szóra, máris előtted egy lista, amiből az esetleges részleteket megértheted, hasonlóan a HA() függvénnyel is több írás foglalkozik, a függvények egymásba ágyazásával is. (munkafüzetben: datumok-kulonbsege-honapokban.xls)

Igen.Igen.

Kedves Évike!
Nagyon szépen köszönöm neked. Megoldottad ismét a problémámat.

Örök hála.
Üdv: Kertész Gyula.

váljék kedves egészségedre :-)
üdv
Éva