EESZT Egészségügyi adataim és dokumentumok

GevaPC Tudástár: 
EESZT egészségügyi adataim, dokumentumok

EESZT azaz Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér

eRecept, eBeutaló, COVID19 teszteredmény, egyéb diagnosztikai eredmények, dokumentumok a felhőben - ez az EESZT.
Biztonságos felület a betegellátáshoz, kényelmesen megtekinthető és használható, az érintettek számára.
Mire jó és hogyan érdemes használni, lakossági belépéssel?!
Mi található még az EESZT rendszerében?

Összességében minden megtudható, amit az egészségedről és kapcsolódó vizsgálatokról, eredményekről tudni lehet. Mindez elérhető a számodra, interneten keresztül, ügyfélkapus bejelentkezéssel + a TAJ számodat megadva. Elérhető a kezelő orvosaidnak, háziorvosodnak, a felírt vény, azaz az eRecept a patikák számára.

EESZT eRecept, a patikai bevásárló lista

Recept a felhőben - mondja az orvos és nem ad át semmit a kezedbe :-) Nos, itt van a felírt recept, az EESZT-ben. Az eRecetet láthatja még a patika, de csakis a kiváltható recepteket, hogy kiválthasd a gyógyszeredet. eRecept:

 • Könnyen elérhető az interneten keresztül, belépéshez ügyfélkapus bejelentkezésre és a TAJ számra van szükség. Ha még nem lenne regisztrációd az Ügyfélkapunál, akkor most kell, a linken találod ehhez az információt. A TAJ szám és az ügyfélkapus felhasználó egyértelműen kapcsolódik, ezzel alapesetben - külön engedélyek nélkül - csak a saját EESZT adataidat és dokumentumait tudod elérni.
 • Környezetbarát, hiszen ezzel nem keletkezik hulladék, nincs nyomtatás. Sőt, nincs a személyes adatok miatt adódó külön iktatás, kezelés sem, ezzel megtakarítva emberi energiákat.
 • Kényelmes megoldás, hiszen további előny ha a szokásos gyógyszerért nem kell a rendelőbe külön elmenni, ott várakozni és sorban állni. Ha telefonon vagy email-ben elérhető a rendelő, akkor az a rendelőben dolgozóknak is kényelmes, hiszen rövid idő alatt többek gyógyszerezését is el tudják látni. Mindezt akkor, amikor a betegellátásban a legoptimálisabban be tudják illeszteni.
  • Bármely gyógyszertárban láthatják a kiváltásra váró recepteket, így nem kell azt papírra kinyomtatni és vinni magaddal a gyógyszertárba. Más gyógyszereit is ki tudod váltani a patikában, a TAJ számra van szükséged. A gyógyszertár csak a recept adatokat érhetik el a Térből, mást nem.
   Megjegyzés
   : ez változhat a járványt követően, azaz megbízás fog kelleni ahhoz is, hogy a gyógyszertárban más receptjeit is ki tudd váltani.
  • Mikor mehetsz a patikába, kiváltani a receptet? Megérkezett-e az eRecept a felhőbe?
   - az EESZT-be bejelentkezve láthatod a receptet a kiváltásra váró vények között. (a kiváltott vények egy másik fül alatt érhető el)
   A hagyományos papír alapú recept viszont nem jelenik meg a rendszerben, a kiváltásra várók között. Majd megjelenik a kiváltott receptek között, amikor kiváltottad a felírt gyógyszert a gyógyszertárban, Ők viszik fel a 'felhőbe' a receptedet.
   - Ha rám halgatsz, akkor ha egyszer már bejelentkeztél a Térbe, akkor állítsd is be az értesítést eRecept és egyéb egészségügyi dokumentumok érkezéséről. Ha ezt beállítod, akkor legközelebb már csak a szokásos email fiókodba kell ellátogatni, hogy lásd, megérkezett-e az e-Recept, a gyógyszertárban kiváltható-e. A gyógszertárnak és neked is jó, ha nem mégy oda feleslegesen. Sajnos előfordulnak még technikai hibák, amelyek miatt az eRecept még sem érkezik a felhőbe. Ilyenkor célszerű a rendelőt telefonon megkeresni és kérni az eRecept ismételt küldését.
 • Biztonságos megoldás: csak az arra jogosultak láthatják az eReceptet - ahogy minden-, az EESZT-ben tárolt adatnak és dokumentumnak, háziorvosod, a patikák és TE.
  • Hozzátartozód eReceptjeit, dokumentumait sem láthatod. Ha netán szükség lenne pl egy mozgásképtelen hozzátartozód EESZT oldalát kezelni, akkor ahhoz meghatározott dokumentumokat kell kitölteni, hitelesíteni tanúkkal, ...minden ehhez szükséges információt megtalálsz a rendszerbe belépve. A saját adataid alatt kerül majd tárolásra a megbízás, amely kétféle lehet:
 • Az eReceptek közvetlenül a főmenüből érhető el, míg a kapcsolódó eRecept értesítőt az Önrendelkezés menüpont alól
  EESZT Önrendelkezés, értesítő beállítása
  Kérhető eRecept, eBeutaló és EHR dokumentum érkezéséről, mindháromról is és bármelyiket választva. Megadható az értesítéshez email cím is, így más fiókodba is kérheted, mint a belépéshez használt email.

Alább egy tájékoztató videót nézhetsz meg, az eRecept-ről.

EESZT eBeutalók

Sajnos nincs még használatban. Ha működne, akkor:

 • Az egyébként is, gépen rögzítendő beutalót közvetlenül a felhőbe küldhetné a beutaló orvos,
 • nem kellene a beutalót kinyomtatni a beteg számára, így neked sem kellene vinned magaddal az időpontkérésre és a vizsgálat elvégzéséhez sem.

EESZT Egészségügyi ellátások és dokumentumai

Az igénybevett egészségügyi ellátások és vizsgálat eredményét az EESZT főmenüjéből, az Ellátások menüből érhető el:

 • Ellátások / Események - mikor és milyen járóbeteg szakrendelésen, házi orvosi ellátáson jártál, ki volt a vizsgálatot végző orvos, sőt, a vizsgálat részleteiről is mindent megtudhatsz.
  Alap esetben először be kell állítanod, milyen időszakra szeretnéd látni az eseményeket, tehát egy idő intervallumot kell megadnod és a Szűrést elindítanod.
  egy laborvizsgálatnál a részletek tartalmazzák a beküldő orvost, naplószámot, ...a labor eredményt pedig, mint EHR dokumentumot le is töltheted.
 • Ellátások / Egészségügyi és betegdokumentumok - az egészségügyi ellátásoknál keletkezett vizsgálati eredmények és dokumentumok - és csak azok - letöltése kezdeményezhető. Az időben meghatározott dokumentumok listáját láthatod, ha elvégzed az időre vonatkozó szűrést. Ehhez a szűréshez is kezdő és vég dátumot kell megadni, akárcsak az előzőnél.
 • Ellátások / Egyéb dokumentumok - minden egyéb dokumentum, pl az ambuláns lap itt található meg, ha jártál egy járóbeteg szakellátáson.

EESZT Önrendelkezés - miről rendelkezhetsz?

Az alapértelmezett beállításoktól eltérő jogosultságokról rendelkezhetsz.  Bejelentkezést követően közvetlenül a főmenüből tudsz elindulni. Nagyon sok lehetőség nyitott a lakosság számára, hiszen itt a saját legszemélyesebb eü adataid találhatók meg. Tájékozódj és tégy belátásod szerint! Minden szükséges információt megtalálsz és pontos információkat kapsz.
(ha pl. érdekel mikor ki nézte meg az adataidat, dokumentumaidat, akkor az Önrendelkezés / Adatkezelési napló-ban találod, ... )

Egy dolgot szeretnék kiemelni az önrendelekezésnél! Ez azokat érinti, akiknek a családtagja nem tudja vagy nem képes kezelni az online Térben lévő információkat, ám szüksége lenne rá.  A kiinduló állapot szerint mindenki csak a saját egészségügyi adatait és dokumentumait érheti el. Ahhoz, hogy másét kezelni tudd, ahhoz meghatalmazás kell.

Meghatalmazások és törvényes képviselet rögzítése

Az Önrendelkezés / Új meghatalmazás alól meghatalmazást rögzíthetsz az EESZT portálon.
Megadandó a jogosultság célja, majd a meghatalmazott személy adatai, egy-két kiegészítéssel, pontosítással.

 • A meghatalmazás célja lehet eRecept kiváltása vagy a Lakossági Portál funkcióinak elérése. Mindkettőt is megadhatod, de nem egyszerre, hanem külön-külön.
  A meghatalmazott adaival és a megadott adatok valóságáért vállalt felelősséggel lehetséges érvényre juttatni a meghatalmazást.
 • A meghatalmazást érvényesítheted a rögzítés időpontjától visszavonásig vagy pedig meghatározott időintervallumra, azaz pontos dátum tól-ig.

Ehhez az eljáráshoz természetesen az érintett/meghatalmazó személynek kell bejelentkeznie és megadni a meghatalmazást.

Olyan személyek képviseletére is van lehetőség, akik nem képesek vagy nem tudják kiváltani a gyógyszereiket, akik nem tudják kezelni az EESZT rendszerben tárolt adatokat:
pl.: 14 év alatti gyermekek-, szülői felügyelet vagy gyámság alatt álló 14-18 éves korú, korlátozottan cselekvőképes kiskorú-, gondnokként képviselt cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes nagykorú személy-, mozgásában korlátozott idős személy képviseletére.

 • a Kormányablakokban lehet érvényesíttetni és rögzíttetni a megbízást eRecept kiváltására és/vagy az EESZT kezelésére.
 • Az érintett vagy személyesen kéri a meghatalmazást érvényre juttatni, vagy ha nem tud személyesen elmenni a kormányablakba, akkor meghatalmazhat akár 3. személyt is ennek intézésére
 • a Kormányablakban dokumentumokat kérnek - meghatalmazás az ügyintézésre, megbízás a kezelésre, ...
  Ezek a szükséges dokumentumokat az Egészségügyi rendszer, lakossági belépéson bejelentkezve letölthetőek a főmenü Aktualitások alól, a Képviseleti jogosultságok az EESZT-ben alatt.
  Sok-sok magyarázattal és támogató segítséggel, de Gyakran ismételt kérdések is elérhetők az Aktualitások  alól.

ESSZT lakossági használat, összegezve

Tökéletes lehetőség az egészségügyi adataid és dokumentumaid kezelésére.

 • Naprakészen jól informált lehetsz a saját egészségügyi állapotodat illetően, ráadásul kényelmesen otthonról, éjjel-nappal.
 • Kíméled a környezetet az eRecept igénybevételével,
 • Kezelheted a rád bízottak egészségüggyel kapcsolatos eseményeit, dokumentumait, és a többi :-)

Én jónak találom EESZT-t, remélem Te is találtál az írásban gondodat megoldó- és ötletet adó részleteket.
Ajánlom megtekintésre az alábbi tájékoztató videót, az EESZT rendszer használatáról:

Utoljára módosítva: 
2021. április 15. 12:32
Hírlevelek: 
Ezt se hagyd ki: