Google Drive használata

GevaPC Tudástár: 
Google Drive használata

Google Drive egy felhő alkalmazás, 3 fő funkcióval - a saját gépeden kívül-, számodra elérhető helyen, tárolja a fájlokat.  A fájlok szerkeszthetők, másokkal megoszthatóak. És hogy milyen fájlok? Nagyon hosszú a sor. A mellékelt képen láthatsz szöveges dokumentumot, táblázatot, pdf dokumentumot, google térképet, jpg képeket. Nézzük csak mit jelent a használata, milyen lehetőségek vannak.

1. Google Drive - tárhely, mekkora méret?

Sokáig nőtt a mérete, mára úgy tűnik kialakult: 15GB-nyi helyet kapsz a tároláshoz, ingyen. Ha betelik, akkor viszonylag jó áron, további bővítést is kérhetsz és használhatsz.

Mi van a 15 GB-ban?

  1. A gmail fiók tartalma ebből a tárhelyből kerül ki - ehhez kapcsolódik a drive, azaz a Google Drive egy szolgáltatás, amelyet a gmail fiókoddal tudsz igénybe venni.
  2. A Drive-n tárolt fájlok

2. Google Drive - milyen fájlok tárolhatók és szerkeszthetők?

A Google Drive saját fájlformátumokat használ, mint pl a Drive Dokumentum a szöveges tartalmakhoz, Google táblázat, dia vetítés, videók, ...
A fájlformátumok - mintegy irodai szoftver csomag, meglehetősen sokat tudnak. A legfontosabb, hogy tudjuk online szerkeszteni őket a Google alkalmazásával, s ha úgy tartja kedvünk, akkor le is tölthetjük, a gépünk operációs rendszere és az ott elérhető programok formátumában.

A fájlok szerkesztéséhez különböző alkalmazások érhetők el. Ezzel különösképpen nem is kell foglalkozni, ha egy duplakattintásra megnyílik a fájl, akkor nem is fontos tudnod melyik alkalmazás.

Grafikus felületen szerkeszthetjük a szöveges dokumentumokat, táblázatokat. A videók lejátszhatók, illetve ha olyan formátumban lenne, amit nem tud megnyitni, akkor felajánlja a letöltést.
(gondolj csak bele, a saját gépeden is kell alkalmazás a dokumentumok, fájlok szerkesztéséhez)

A fájlok letöltés előtt vírusellenőrzésen esnek át, csak utána tudod menteni a saját gépedre.

Így néz ki egy táblázat a Google Drive-n megnyitva:

Google Drive táblázat

Mappák a Drive tárhelyen

A feltöltött fájlokat rendszerezheted mappákba:

  • a feltöltés a mappa megnyitását követően kell elindítani.
  • A fájlok áthelyezése és másolása a sajátgépen alkalmazott módon itt is elvégezhető.

3. Google Drive - a közös munkák színtere

A feltöltött fájlok és a tárhelyen létrehozott mappák megoszthatók másokkal. Ez a megosztás a közös munkára ad lehetőséget: mindenki egyetlen dokumentumon dolgozik.

Készülhet itt egy tervezett honlap leírása, specifikációja, az ötletek és elképzelések összegyűjtése egy dokumentumba. Szerződés készítésénél is praktikus, vagy pl a család fotóinak, videóinak a tárolására.

A Google Drive elérése és használata

Jelentkezz be az asztali gépeden a gmail fiókodba! Az alkalmazások között kattints a drive ikonjára!

A Drive indítása a Gmail fiókból

Mobilról bármely fájlt át tudod irányítani a Drive-ra.

Ezek lennének a legfontosabbak, kérdezz kommentben, oszd meg az ismerőseiddel is!

Utoljára módosítva: 
2018. október 05. 19:55
Hírlevelek: 
Kapcsolódó írások: