Infografika készítés lépései + ki mire használja?

GevaPC Tudástár: 
Infografika: mi van rajta és mire jó?

Infografika fogalma egészen új keletű, tartalma sokrétű: szöveg, színek, fotók vagy ábrák, grafikonok, dobozok, vonalak összessége, amely információt közöl egy adott témáról, folymatról ...nézzük csak mi minden van rajta és kinek szolgál épülésére :-)

Infografika legfőbb jellemzői és elemei

Az infografika egyértelműen a netezőknek-, embereknek szóló kiadvány :-) Szinte minden rárakható, az infografikát készítő alkalmazástól függ mi mindent képes! Léteznek erre a célra kihegyezett alkalmazások, programok

Érdemes készítése előtt átgondolni a rákerülő témát és meghatározni milyen elemek szolgálják leginkább a téma kifejtését, annak minél gyorsabb megértését, az áttekinthetőséget

 1. Egy téma - a teljes infografika egyetlen témára készül. A témája lehet bármi, így a felhasználási területét egyáltalán nem korlátozza be.
  --- lehet egy folyamat leírása, tevékenységet lépésről-lépésre végrehajtandó leírás, ...
 2. Szöveg - mindenképpen kerül rá szöveg, de lehet hogy nem egyszerű szokványos betűkkel, hiszen az infografikára is igaz kell legyen, a forma a tartalmat szolgálja. Másképpen megfogalmazva: a szöveg formája, azaz a betűtípusoknak a szöveg mondandóját kell kiemelnie. Legyen a szöveg betűtípusa a hivatalos dokumentumok jól megszokott típusa, ha nagyon komoly témát érint az adott infografika! Legyen akár betűnként más színnel és firka szerű betűkkel megjelenő a szöveg, ha gyerekeknek-, gyerekekről szól. Ezt értem az alatt, hogy a szöveg megjelenése támassza alá a mondandót. A betűk formájának és alakjának is van egy összhatása: ránézel és már tudod róla, hogy ez egy vér-komoly szöveg vagy éppen egy vidám élménybeszámoló pl.
  Megjegyzés: a szöveget a netes keresők nem tudják olvasni, marad a képeknél megszokott-, kapcsolható rövid leírás - ezt értik a keresők. A szöveg az infografikán így természetesen a felhasználóknak szól, akiknek mind1 hogy a képbe van bevésve a szöveg, vagy éppenséggel szövegként került bevitelre.
 3. Grafika - ábra, rajz, ...a téma aláfestését, könnyebb megértését szolgálja. A témától függően lehet pl grafikon is egy-egy adatsor szemléltetésére, vonal a folyamat időbeli haladásának jelzésére vagy egyáltalán a figyelem vezetésére. Grafikaként akár az egész hátterét feltölthetjük grafikai elemekkel, héttérképekkel.
  Megjegyzés: honlap tulajdonosoknak remek lehetőség a szöveggel leírt folyamatok, útmutatók kiegészítésére. Olyan lehetőségeket ad a kezükbe az infografika, amelyet egyéb webes lehetőségek nem támogatnak

Az Infografika definíciója a wikipedia.hu szerint.

Mire használható egy infografika? Kinek jó?

Elsősorban a netezőknek jó az infografika, mivel a gyors és áttekintő képet ad, a keresett problémára. Elég egy pillantás és máris végig tudod futni egy folyamat lépéseit, teendők listáját megfelelő sorrendben, jól szelektálható a téged érintő rész, gyors döntést tudsz hozni arról, hogy ott és akkor érdemes-e beletemetkezned a részletekbe, ...

Egy-két példa a felhasználásra

 • a Pinterest napjainkban egyre jobban előretör, egyre többen használják. Ott képeket lehet megosztani, pontosabban táblákon gyűjteni. A kép beszédesebb, ha a fenti elemeket használó infografikát tűzöl a tábládra. A követők nem csak egy fotót vagy ábrát tudnak egy lépésben továbbvinni, hanem egy teljes témát. Próbáld csak meg, keress infografika szóra a Pinterest-en :-)
 • Önéletrajz is készülhet infografikán
 • Weboldalak tartalmának áttekintéséhez, látványos szemléltetéséhez,
 • Képeslap üdvözlőszöveggel és illusztrációval
 • Családfa megrajzolása,
 • Névjegykártya készíthető vele,
 • ...Te mire használnád? kérlek, alább kommentben jelezd, köszönöm

Mivel készíthető el az infografika?

Bármely grafikai programmal elkészíthető. Én pl a Gimp programot használom minden grafika elkészítéséhez, amit csak láttál tőlem eddig. A grafikai programmal bármely igényes infografika elkészíthető, határt csupán a tudásod szabhat. Ajánlani tudom a Gimp Sulit, ismereteid bővítéséhez is :-)

Sokat segíthetnek a kimondottan infografika készítésére kihegyezett programok, alkalmazások. Pl.:

ezek a grafikai alkalmazások tartalmaznak:

 • előre elkészített templéteket. Ha találsz közöttük megfelelőt, akkor rengeteg munkát megspórolsz vele
 • előre elkészített grafikai elemeket, akár összetettebbeket is. Összeállításoddal és válogatásoddal tudod egyedivé tenni az infografikádat és rengeteg munkát és időt spórolsz meg vele
 • betűkészletek nagy választékát,
 • akár online infografika készítő programot is találhatsz, vagy olyat amelyet letöltesz és telepíted a saját gépeden.

Remélem kicsit segítettelek a tájékozottságban! Ha tetszett, akkor ne légy fukar megosztani ismerőseiddel is az írást, kérd az értesítést a GevaPC új tartalmakról! :-)

Egy konkrét példa infografika használatára

A Kőeccerű - egyszerű receptek, népszerű ételek honlapja egy írásában, a legkeresettebb receptek illusztárlására készített és publikált egy infografikát:

 • téma: melyek a legnépszerűbb receptek,
 • föntről lefelé a legnépszerűbb receptek, a függőleges pontozott vonal vezeti a szemet,
 • kiemelve egy zöld színű dobozban a keresések-megtekintések számát,
 • az érintett recept neve szövegesen is rákerült, de a látványt növelendő, a recept által leírt étel fotója is odakerült,
 • a honlap logo-ja sem hiányozhat róla, de csak alul, a téma lezárásaként

 

Utoljára módosítva: 
2018. október 25. 16:01
koecceru.hu - legkeresettebb receptek infografikája
Hírlevelek: 
Kapcsolódó írások: 
Ezt se hagyd ki: