Gimp - hópehely ecset

Gimp tutorial

Karácsony környékén mi mást is tehetnénk, mint egyedi karácsonyi képeslapokat készítünk szeretteinknek, kollégáinknak, netán jó szomszédunknak :-) Az alapul szolgáló fotókat és rajzokat sok-sok helyről tudjuk beszerezni, de azért szerezzük be olyan helyről leginkább, ahonnét szabad is. (a fotókat, képeket, rajzokat is szerzői jog védi, kivéve azokat amelyeknek a használatát a szerző engedélyezi :-) Egy-két hópihével teljesen egyedi kinézetet adhatunk hozzá, akár egyetlen hópihe megrajzolásával is, annak különböző méretű példányait használva. Ahhoz, hogy bármikor egy ecset pöttyintéssel hópihét rajzoljunk, először megrajzoljuk a hópihét majd elmentjük ecset mintaként. Lássunk ehhez egy hópehely formájú ecset készítését.

A hópehelyről

fekete hópihefekete hópiheA rajzot - mármint a vonalak és formák megrajzolását - a fantáziádra bíznám, ahhoz azonban, hogy ecsetként tudd használni, ahhoz adnék néhány praktikus tanácsot. * A kép háttere átlátszó, ugyanis akkor lesz szép, ha a háttér átlátszik majd a hópelyhek ágacskái között. * a legjobb ha nagy felbontással készíted, hogy aztán a lehető legkisebb torzítással tudd majd nagyítani és kicsinyíteni. Nálam ez azt jelenti, hogy 200 x 200 pont/inch * a méretét úgy válaszd meg, hogy szép rajzolata legyen kicsinyítve is. Nálam ez a méret 100 x 100 px lett. A mellékelt ábra az általam megrajzolt hópihét mutatja, (a csatolmányból regisztrált felhasználóink letölthetik átlátszó hátterű png fájlból). A színe lehetne fehér is, de ebből a szín invertálásával bármikor készíthető fehér is, s fordítva is igaz... tehát olyan színűt készítesz, amilyet csak gondolsz :-).

Képből ecsetet

egy ecset mintávalegy ecset mintávalA megrajzolt képet persze másolgatásokkal, és egyéb trükkökkel sokszorozni lehet, de a profi megoldás, ha ezt a képet ecsetként mentjük, akkor biztosan kéznél lesz - még jövő karácsony előtt is - s a sablonok szokásos minden jó tulajdonságával megáldott módon viselkedik - akárhány másolat készíthető róla,... Mindösszesen két feltételt kell biztosítani ahhoz, hogy az ecsetet megragadva számtalan hópihét, s annak csupán színezésével, tetszőleges számú hópihét pöttyintsünk a rajzvásznunkra:
  1. Gimp ecsetként kell menteni, a fájl kiterjesztése gbr, (azaz gimp brush rövidítve); Ha letöltöd a minta png képet, akkor azt megnyitva a gimpben, Mentés másként a Fájl menüből. A fájl típus listából válaszd a Gimp ecset típust.
  2. Az ecsetet a Gimp telepítési könyvtárában az alábbi útvonalon kell eltárolni: (a Gimp szokásos telepítése Windows esetében a C:/Program Files/Gimp-xx ahol az xx a verziótól függ. A feladatokhoz a Gimp-2.0-t használom Windows Vista alatt) Gimp-xx/share/gimp/2.0/brushes ahol a 2.0 helyett a verziótól függően más szám lehet a mappa neve. A mentés másként ablakban ezt az útvonalat kell bejárnod és kijelölnöd. Ebben a mappában vannak a 'gyári' ecsetek is, s ha ide tárolod el a saját ecsetedet, akkor a gimpben megjelenik az eszköz beállító paneljén a tiéd is. Az új ecset kizárólag a gimp újraindításakor fog megjelenni!
Ilyen módon természetesen bármilyen formájú ecset is készíthető, nem csak a hópihe :-) Sok örömet hozzá, jó kis játék hópihéket készíteni: átszínezni, áttetszővé tenni, körberajzolni pontozott vonallal, netán csak a körberajzolást meghagyni, mögéje földönkívüli fényeket vetíteni,...