Tartomány kijelölése

GevaPC Tudástár: 
Excel tartomány kijelölések - egy-, és több tartomány kijelölése
Tartomány, blokk kijelölése (Excelben) Aktív cella mindig van, ennek pozicionálását is egyfajta kijelölésként foghatjuk fel, így jelöljük ki, mely cellával akarunk foglalkozni. Ha több cellán akarjuk elvégezni ugyanazt a műveletet, a cellák egyenkénti kijelölése rengeteg időt igényelne. Alábbi eljárásokban egy tartomány kijelölését végezzük, ezt követően pedig több tartomány kijelölését. Tartomány vagy blokk fogalma: Kijelölt cellák által határolt terület a munkalapon A velük kijelölt celláknak egymás mellett kell elhelyezkedniük, széleikkel érintkezve egymással, vagyis a kijelölendő celláknak téglalap alakú blokkot kell képezniük. Meghatározhatók a két szemközti csúcsban lévő cellák címével. Írásban a két cella címe közé kettőspontot teszünk, pl.: A20:N130 tartomány egyik csúcsában az A20-as cella van, s a téglalap formájú terület szemközti csúcsában pedig az N130-as cella A kijelölés természetesen e képzeletbeli blokk tetszőleges sarkánál elkezdhető.

Egy tartomány kijelölése

Billentyűzettel Kis méretű tartomány kijelölésekor hasznos, valamint akkor, ha nem akarjuk használni az egeret. Jól jöhet ez a kijelölés abban az esetben is, amikor nem tudjuk pontosan a kijelölendő blokk szemközti csúcsában lévő cella címét, s ráadásul nem is látszik a képernyőn! (az egeret a képernyő görgetéséhez használjuk csak, ez a művelet ugyanis nem mozdítja el az aktív cellát)
 1. Helyezzük az aktív cellát az elsőnek kijelölendő cellára!
 2. Tartsuk lenyomva a Shift billentyűt!
 3. Induljunk el a négy kurzormozgató billentyű segítségével a kívánt irányba, kijelölve a megfelelő mennyiségű szomszédos cellát! A kijelölt cellák színe - kivéve az elsőt - fekete lesz, valamint a Név mezőben a kijelölt blokk mérete olvasható le, a kijelölés közben.
 4. A kijelölés végeztével felengedjük a Shift billentyűt. Most már bármilyen cellákkal kapcsolatos műveletet hajtunk végre, az a kijelölt tartomány minden cellájára vonatkozni fog.
Egérrel
 1. Mutassunk egérrel az első kijelölendő cellára! A rámutatás akkor jó, ha az egérkurzor formája vastag, fehér kereszt formájú!
 2. Nyomjuk le a bal egérgombot és annak lenyomva tartása mellett, húzzuk el az egeret a kívánt irányba!
 3. Az egeret addig húzzuk, amíg az összes kijelölni kívánt cellát ki nem jelöltük, át nem haladtunk felette. Ha a látható területnél nagyobb méretű tartományt kell kijelölnünk, akkor az egeret óvatosan húzzuk ki a lap szélére! Egy adott ponttól kezdve a munkalap a megfelelő irányba gördülni fog. Ha még jobban kihúzzuk az egeret a képernyő széle felé, a lapozás szinte követhetetlenül gyors lesz.
 4. A kijelölést az egérgomb felengedésével fejezzük be. A kijelölés megszüntetéséhez mindössze egy tetszőleges cellára kell rákattintanunk.
Ha a kezdő és végpont cellái messze esnek egymástól, akkor az előbbi két módszer vegyes használatával is célt érhetünk:
 1. Helyezzük az aktív cellát az elsőnek kijelölendő cellára!
 2. Keressük meg egérrel az utolsóként kijelölendő cellát, és a Shift billentyűt nyomva tartva kattintsunk rá!
Egy táblázat gyors kijelölése Táblázat alatt a zárt sorokban és oszlopokban adatokkal feltöltött tartományt, blokkot értjük:
 • Az aktív cellát mozgassuk a táblázat tetszőleges cellájába!
 • Üssük le a Ctrl + * billentyűkombinációt (a csillag billentyűt a numerikus billentyűzetről érhetjük el)
 • Ha egy cellára állunk, és a Shift billentyűt nyomva tartva kétszer kattintunk a cella bal, felső, jobb vagy alsó szélén ( az egérmutatónak nyíl alakúnak kell lennie! ), az adott irányban az adatokat tartalmazó cellákat fogjuk jelölni.
Névmező használatával
 1. Kattintsunk a névmezőbe!
 2. Írjuk be a kijelölendő tartományt: pl a4:m100
 3. Üssük le az Enter-t!

Több tartomány kijelölése

 1. Jelöljük ki az első tartományt bármely tanult módszer segítségével!
 2. Nyomjuk le a Ctrl billentyűt és tartsuk lenyomva!
 3. Jelöljük ki a következő tartományt – egérrel vagy a névmező segítségével!
 4. Az előző lépéseket – 2.-tól - addig ismételjük, amíg az utolsó tartományt is ki nem jelöltük.
 5. Az összes tartomány kijelölése után felengedhetjük a Ctrl billentyűt!
A kijelölt tartományok celláival ugyanazon műveleteket hajthatjuk végre, mint az aktív cellával vagy egy tartománnyal. (Utolsó módosítás: 2018-07-01)
Utoljára módosítva: 
2019. október 30. 17:09