ECDL 8.modul Képszerkesztés

Tudástár - Grafikák készítése, fotók- és képek szerkesztése

ECDL 8.modul képszerkesztés

Photoshop vagy Gimp program használata?

Egyéni tanulásnál célszerű érdeklődni, hogy a számunkra elérhető vizsgaközpontoknál milyen program használatával lehet vizsgát tenni ebből a modulból. Az egyes képszerkesztők között - fogalmak, lehetőségek terén lényeges különbségek vannak, használatuk összetettebb, mint azt elsőre gondolnánk, elérhetőségükben is különböznek.

Míg a híressé vált Adobe Photoshop programja kemény forintokba kerül, addig a GIMP egy nyílt forráskódú szabad szoftver, GNU és GPL licencekkel.

A vizsgafeladat megoldásához kizárólag a választott képszerkesztő program használható.

Jelen ECDL Súgó könyvben, a képszerkesztési feladatok megoldásai Gimp programmal készültek!

Kb. 2006 környékén találkoztam először a Gimp programmal. Először a webfejlesztéshez kezdtem használni, majd később olyan szintre emeltem a tudásomat - neten található tutoriálok segítségével, amelyek már bőven lefedték akkor tájt az ECDL modul követelményeit. Ezt a választást azóta sem bántam meg. Komplett virtuális tantermet építettem fel és töltöttem meg képszerkesztési ismeretekkel, a Gimp programmal mutatva az ECDL vizsgafeladatok megoldását. Jó szívvel ajánlom másnak is :-)

A feladatok egy elméleti feleletválasztós kérdést is tartalmaznak. A megadott válaszok közül csak az egyik helyes. Ezek 1-1 pontot érnek. A feladat többi részében a vizsgázónak gyakorlati feladatokat kell megoldania, az egyes műveleteket a feladatban leírt sorrendben célszerű elvégezni. Az egyes részfeladatok megoldásával a vizsgázó egy önállóan szerkesztett digitális képet hoz létre.

A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható, a megoldásához a rendelkezésre álló idő 45 perc.
Az ECDL 8. modul képszerkesztés vizsga sylabus-a és a vizsgafeladatok az NJSZT ECDL 8.modul Képszerkesztés oldaláról tölthetők le.

A GevaPC Tudástár ECDL Súgó könyvének alábbi fejezetei nem feltétlenül a legutolsó vizsgafeladatok közül kerülnek ki, esetleg korábbi ECDL vizsgafeladatok megoldásai ezek. Úgy kerültek fel a Tudástárba, hogy azok olyan rész feladatokat tartalmaznak, amelyek nehézséget okoztak felhasználóinknak a tanulás során. Így érdemes ezeket komolyan venni és az egyéni felkészülés során megoldani, illetve a magyarázatok segítségével sokat lehet belőlük tanulni.

Egyik-másik vizsgafeladat megoldásához videó is készült. Többségében régi verziójú Gimp programmal készültek. Ha bármi gondod lenne ennek átültetésével az újabb verziójú programra, akkor kérlek, írj és minél előbb frissítem a videókat. (frissítve: 2019.10.21)