Mozgás az Excel munkalapon

GevaPC Tudástár: 

Az aktív cella mozgatása

A fogalmak tisztázásával megérthetjük mi is az az aktív cella, hogyan tudjuk azonosítani és miért kell mozgatni az aktív cellát :-) lássuk csak... A táblázatok cellákból épülnek fel, s ezen cellák tárolják az adatainkat. A cellák sorokat, oszlopokat alkotnak amelyekből összeáll egy-egy lap, amelyet munkalapnak hívunk. Az oszlopokat az angol abc betűivel azonosítjuk, s mivel ez csak 26 betűt jelent, míg a munkalapnak 256 oszlopa van, így a Z jelű oszlop után az AA, AB, AC, ... jelű oszlopok következnek, egészen a IV jelű oszlopig. A sorokat 1-gyel kezdődő számokkal azonosítjuk, ebből összesen 65 536 van (2003-as verzióig). A cellát, mivel ez a sor és oszlop metszetében található, az oszlopának betűjelével és sorának számjelével azonosítójával határozzuk meg egyértelműen. Pl a bal felső sarokban lévő cellára A1-esként tudunk hivatkozni. Ez a cella hivatkozása vagy címe.

Aktív cella

A táblázatban mindig van egy úgynevezett aktív cella, ide tudunk adatot bevinni, ennek tartalmát tudjuk szerkeszteni. (vastag vonallal bekeretezett cellaként jelenik meg) Az aktív cella tartalmát láthatjuk a szerkesztőlécben, s címe megjelenik a szerkesztőléctől jobbra lévő un. Név mező-ben

Navigáció - az aktív cella mozgatása

Az aktív cellát legegyszerűbben az egérrel választhatjuk ki: kattintanunk kell a szükséges cellán, ha nem látszik, akkor a megszokott módon használhatjuk a függőleges és vízszintes görgetősávot. A billentyűzetet is használhatjuk, onnét is elsősorban az un. navigációs billentyűket: nyilas billentyűk, Home, PageUp, PageDown. Billentyűkombinációk könnyíthetik meg a munkánkat. Ezek leírását regisztrált felhasználók csatolmányként érhetik el és tölthetik le. Próbáld ki mindet!
Utoljára módosítva: 
2007. július 03. 07:16
CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja navigalas.doc74 KB
Microsoft Office dokumentum ikonja navigalas_munkafuzetben.doc73.5 KB