Index()eljünk

GevaPC Tudástár: 
Excel index() függvény
fx...azaz vegyük használatba az Excel index() függvényét! Egyszer kell csak megérteni az index() függvényt, s máris alkalmazod, mint bármely más, már sokszor alkalmazott excel függvényt. S hogy minél előbb így legyen, az alábbiakban videón és szöveges kiegészítéssel, letölthető forrás- és megoldás munkafüzettel - az index() függvény használatához. Jó szívvel ajánlom azoknak is, akik még sosem érezték sem hiányát, sem szükségességét :-), sosem tudni mikor jön jól, pontosabban azonnal megtudhatod mikor is jön jól.

Milyen feladatokat oldhatunk meg az index() függvénnyel?

Az index() egy mátrix függvény, az fkeres() és vkeres() függvényekkel közös kategóriába tartozik. Azért is e két függvényt említem, mivel az index() függvényt akkor tanácsos elővenni és használni, amikor - érzéseinnket meghazudtolva - nem jó a megoldáshoz az fkeres() vagy éppen a vkeres(). fkeres() -> függőlegesen keres (egy tartomány első oszlopában), míg a vkeres() -> vízszintesen keres (egy tartomány első sorában), s a találat szerint - az oszlopban történt keresés eredménye azt mondja meg, hogy lefelé hányadik sorból, míg a sorban történt keresés eredménye pedig azt mondja meg, hogy az első oszloptól jobbra hányadik oszlopból - adja az értéket, már csak azt kell megadni hogy hányadikat. Mindkét függvénynél kiemeltem az index() függvény szempontjából egyik legfontosabb jellemzőt az alkalmazásához: az fkeres() a keresés oszlopától jobbra elhelyezkedő oszlopból tud értéket szolgáltatni az őt tartalmazó cellába, míg a vkeres() függvény pedig a keresés sorától lefelé elhelyezkedő sorból tud értéket szolgáltatni az őt tartalmazó cellába. DE, mi van akkor ha pl egy táblázat 11. sorában kell megkeresni egy értéket és az 1. sor ezen oszlopából kellene az eredményt szolgáltatni?! Nézzük csak:
  • Mivel a táblázat egy sorában kell keresni, ezért a vkeres() függvény tűnik alkalmasnak, ám a vkeres()-hez úgy kell a keresési tartományt megadni, hogy annak első - azaz a felső - sora legyen a keresés sora, vagyis a táblázatunkból az 11. Ebben az esetben semmiképpen nem tartalmazza ez a keresési tartomány az 1. oszlopot, amelyből szeretnénk, és a vkeres() függvénnyel tudnánk szolgáltatni az eredményt. Ebben az esetben a megoldás az index() függvény!

A videón megoldott feladat:

A mellékelt - regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára elérhető és letölthető - munkafüzet első munkalapján látható táblázatban, az A26 cellában meg kell jeleníteni, hogy az 1990-es évben mely termék körből vagy szolgáltatásból volt a legkisebb a kiadás. ...egy kicsit másként megfogalmazva: a táblázat első sorában szereplők közül - B4:H5 - melyik oszlopában van az 1990-es év sorában a legkisebb érték :-) a részletek:
  1. meg kell határoznunk, hogy mekkora a legkisebb érték az 1990-es év sorában - a keresési tartomány a soron belül B11:H11
  2. ez a legkisebb érték hányadik ebben a tartományban - a legkisebb értéket tartalmazó cella hányadik a B11:H11 tartományban
  3. az első sor B4:H4 tartományából visszaadni az annyiadik cella tartalmát, ahányadik sz 1990-es év sorának a legkisebb értéke.
A megoldáshoz az index() függvényt az A26 cellába kell bevinni, hiszen itt kéri a feladat az eredményt. A videó ezen feladat megoldásaként használandó index() függvény felépítését mutatja. A letölthető munkafüzet első munkalapja a forrás, a második munkalap egy többlépéses megoldást tartalmaz (az C26 a minimális értéket, a D26 ezen minimális érték pozícióját és az A26-ban az index() ezekre hivatkozva adja a megoldást), míg a harmadik munkalap tartalmazza az egy cellában felépített megoldást, azt a megoldást, amely az alábbi videón is megtekinthető. Használható a videó? Milyennek találtad? Lenne megjegyzésed, hozzászólásod? Milyen feladat megoldását szeretnél videón látni? hát jelentkezz be és mond el a véleményedet, vagy írj az űrlappal, hogy a következő jobb, hasznosabb legyen....
Utoljára módosítva: 
2018. április 12. 00:04
CsatolmányMéret
Office táblázat ikonja fogyasztoi-arindex3.xls31.5 KB