A web színeiről, színsémákról

GevaPC Tudástár: 
Méhecskés fotó színek inspirációjaként - színek a fotóról

Megfelelő szín kiválasztása a honlaphoz

A honlap tervezésekor a legtöbb ember két fő dologra koncentrál: honlap dizájn (grafika és a logo) és a tartalom. És mi a helyzet a színekkel? Egyike a legfontosabb kérdéseknek honlapjának tervezésekor: a honlap színe azért fontos, mert hangulatot és érzelmeket közvetít a látogatói felé, valamint tükrözi az Ön személyét és a márkanevét. A színek szimbolikusak. Ha valaki irigy akkor azt mondjuk sárga az irigységtől. Amikor dühösek, mérgesek vagyunk akkor ő vörösödik mint a rák. A színek hatással vannak ránk lélektanilag, pszichológiailag. Sarkallni tudja vagy elnyomni az vágyainkat. Jókedvűvé tud bennünket tenni, izgatottá, dühössé vagy éppenséggel szomorúvá. Vessünk néhány pillantást a színekre, nézzük mit jelentenek a látogatói számára, milyen hatással vannak a honlap látogatóira! Majd fedezzük fel a színek kombinációit, a színsémákat és lássuk hogyan hat mindez az ön honlapján!

Meleg színek

Piros - red a piros az egyik legerőteljesebb és figyelemfelkeltő szín. A piros szimbolizálja a szenvedélyes indulatot, tüzet és bujaságot is. Megemeli a vérnyomást és izzadást okoz. A piros energiát tükröz és erősen motivál cselekvésre. A piros a háborút is szimbolizálja, az erőszakot, a vért és agressziót. A rózsaszín vagy pink szín romantikus és megnyugtató. Narancs - orange Vibráló, rezgő, rezonáló és meleg. A narancs kapcsolódik az őszhöz, a sütőtökhöz és Halloween-hez. Örökli a piros jellemző vonásait, de kevésbé szenvedélyes. A narancs köztudottan felkelti az étvágyat. Akárcsak a citrus, szintén az egészséget szimbolizálja. Sárga A sárga a napsütést és a melegséget szimbolizálja. Kifejezheti a reményt, világosságot és az energiát. Máskülönben jelentheti a gyengeséget vagy betegséget, gyávaságot is.

Hideg színek

Zöld A zöld egészséget és természetességet fejez ki, gazdagságot. A zöld szimbolizálja a tavaszt, a megújulást és a termékenységet. Kék A kék egyike a legmegnyugtatóbb színeknek, az ég és a tenger kékjéhez kapcsolódik. Mindent egybevetve a kék egy biztonságos szín és megtestesíti az intelligenciát, önbizalmat és becsületet, a megbízhatóságot. Lila A piros és kék kombinációja, a lila egyike a leg érdekesebb színeknek, amely a kreativitást szimbolizálja. A lila spirituális és misztikus. Sötét-, mély lila a méltóságra, fennköltségre és gazdagságra utal, míg a levendula lila a romantikára és a nosztalgiára.

Közömbös színek

Fekete A fekete szín az erőt reprezentálja, az eleganciát és kifinomult ízlést, de ugyancsak jelentheti a halált, bűnt, gonoszságot, veszélyt és szomorúságot is. Fehér A fehér tisztaságot, egyszerűséget, spiritualizmust. Az életet jelenti és a házasságkötést a nyugati kultúrákban, míg a halált a keleti kultúrákban. Szürke A fekete és a fehér kombinációja, konzervatív szín. A szürke a biztonságot, szervezeti fejlettséget, érettséget mutat. A lehangoltságot, homályt, komorságot szintén jelentheti. Barna Szeretjük a barna színt speciálisnak hinni! Néha a barna természetesség színeként használatos, máskor pedig meleg színként. Akár így, akár úgy, a barna a hitelességet és stabilitást reprezentálja, az egészséget, otthont és a földet.
Néhány megjegyzés még a színek használatához a weben: Meglehet, hogy a számítógépeken a színek millióit lehet kikeverni a képernyőn, a weben 216 színre korlátozódik mindez. Ennek az az oka, hogy a Mac és PC gépek teljesen más színpalettát használnak, a 216 db szín ami közös. Ez a 216 szín viszont olyan, hogy minden operációs rendszerben (Windows vagy Mac), minden böngészőben (InternetExplorer, Opera, FireFox,..) azonos módon jelenik meg.

Színséma választása

Ha érti a színek jelentését, akkor készen áll arra, hogy a honlapja számára színsémát válasszon. A színséma színek összeválogatásából áll össze, de hol is kezdje? Nézzünk néhány szín kombinációt!

Monokróm színséma - Monochrome

Monochrome Egyetlen szín használatával, az ábrán a kék szín a kiválasztott. (a mellékelt képre kattintva, egy új ablakban tekinthető meg nagyobb méretben) A választott szín eltérő értékei arra használhatóak, hogy különböző szín hatást keltsünk. A monokróm színséma harmóniát és nyugalmat áraszt. Az egy szín használata egységet teremt és segíti a kapcsolatok megteremtését.

Analóg színséma - Analogic

Analóg Analóg színkombinációknál a használt színek relatívek, bár nem azonosak, a kiválasztott színek vizuálisan színsémát alkotnak. A választott kékek és lilák, vagy pirosak és narancsszínek képeznek egy analóg sémát. Két vagy több szín van az analóg színsémában ugyan, de egy szín ezek közül feltétlenül domináns, meghatározó, míg a többi hangsúlyozásra használatos, mintegy kiemelendő a domináns színt. Az ábrán a kék szín a domináns, a lila és zöld a választott színek. A belső körben látható a színek kiválasztása, tele körrel jelölve a domináns színt. Ez a színséma akár egy hálószoba franciaágy vagy kanapé kiválasztásában is segíthet.

Kontrasztos színséma - Contrast

Contrast A kontrasztos színek egyaránt kellemesek és tetszők a szemnek. Az ellentett színek kontrasztos színsémákat hoznak létre. Például: a sárga és lila, vagy a piros és zöld ellentett szín. A kontrasztos színsémák általában egy meleg és egy hideg színt használnak, de nem feltétlenül szükséges a legszembeötlőbb, legnyilvánvalóbb színkombinációt alkalmazni, mint például a kék és a narancs, ahogy az az ábrán is látható, a színkör két ellentétes pontján helyezkednek el. Legyünk óvatosak a kontrasztos színek használatánál! A szemnek általában nehezére esik kontrasztos színekre egyszerre koncentrálnia. Olvasója narancs betűket kék háttéren csak nagy nehézségek árán fogja tudni elolvasni. A kontrasztos színeket a hangsúlyos dolgokhoz használja, de mindig kerülje az erős ellentéteket a háttér és a betűk színében, vagy fogja vissza azt. Világosabb narancs, majdnem krémszínű betűk jól olvashatóak kék háttéren, és egyben kontrasztosak is.

Triádikus színsémák

Triad Három ellentett színből állnak. A piros, sárga és kék például egy triádikus színséma, ez látható az ábrán is. A kontrasztos színekhez hasonlóan itt is jobb, ha nem a legerősebb, legfeltűnőbb kombinációkat használjuk a hatásos triádikus színséma eléréséhez. Csökkentett értékek használata egy vagy két színnél finomabb, harmonikusabb összhatást, jobb olvashatóságot eredményez. A színek kiválasztása nagyon szórakoztató is tud lenni. A színek körbevesznek minket, a természettől az autónkig, a bútoroktól a weblapok és a nyomtatás stílusainak tömkelegéig. Nézzen körül a weben, milyen színeket használnak a honlapok! Mely ötletek azok, melyek tetszenek? S melyek azok, amelyek nem? A természet kifogyhatatlan forrás. A virágok, madarak, hegyek és sivatagok gyönyörű színkombinációkkal árasztanak el bennünket! Ha egy olyan színkombinációt pillant meg, melyet izgalmasnak talál, ragadja meg az alkalmat, és vesse papírra, örökítse meg fotón és tegye el a jövő számára! Sosem tudhatja, hogy mikor lesz szükség egy gyönyörű színsémára egy új honlaphoz vagy frissítéshez! A fotókból különösen szép sémákat lehet alkotni, csak egy remek program kell hozzá, amellyel a színeket leolvassuk róla! Az írásban mutatott képek a Paletton.com honlapról származnak, annak 2006-s felületéről (frissítve 2019.10.04-én: kicsit már másként néz ki, név is változott) itt kényelmesen keverheted-kavarhatod a színeket. Jó szórakozást hozzá!

Utoljára módosítva: 
2021. június 10. 21:24
Hírlevelek: 
GevaPC ajánlatok: 

Hozzászólások

Az a kérdésem, hogy a PC-n megjeleneníthető színeknek a besorolásáról van szó? Edit

Az internet színeiről van szó, azok honlapokon történő alkalmazásához. Felhasználói oldalról megközelítve: amit a netező felhasználó lát a gép képernyőjén. Hogyan 'színezzük' a honlapokat, hogy a felhasználók azt lássák, amit a honlap tulajdonosa szeretne. A leírt szempontokat a honlap tervezésekor célszerű szem előtt tartani és e szerint színezni a honlapot.