Dátum a táblázat nyomtatásába

Dátum a táblázat nyomtatásába kétféle módon kerülhet, bármely táblázatkezelő esetében: rögzített módon, a begépelt dátumot mutatja vagy az aktuális dátumot: - rögzített módon, mindig a begépelt dátumot mutatja (mint bármely begépelt szöveg), sosem változik, nyomtatásnál sem vagy - az aktuális dátumot mutatja, ma a mai dátumot, holnapi nyomtatásnál a holnapi dátumot. Erről szól az alábbi írás: hogyan lehet az Excel táblázat nyomtatásához az aktuális dátumot hozzáadni.

Dátum a táblázat nyomtatásába - Élőfej-, élőláb, honnét?

Az élőfej és az élőláb az a hely, ahova a táblázatban tároltakhoz képest, további információkat lehet megadni a nyomtatáshoz, a nyomtatásban megjeleníteni. Ilyen megadható információ az aktuális dátum. A folyamatosan változó adatoknál a rendszeresen nyomtatásra kerülő részek mellett komoly információ tartalma lehet az aktuális dátumnak (+időpont), s külön jó, ha nem kell minden alkalommal begépelni azt. Az oldalbeállításnál, nyomtatási beállításoknál lehet megadni, helye az élőfej és/vagy az élőláb. Beállítások pontos helye: - az élőfej és élőláb beállításait a Fáj menüből tudjuk elővenni (Fájl / Oldalbeállítások...), vagy a nyomtatásikép megnyitásával: Beállítások.... A két hely szinte azonos lehetőségekkel bír, eltérés az oldalon ismétlődő sorok és oszlopok beállításánál van, ugyanis ezt csakis akkor érjük el, ha a Fájl menüből vettük elő a nyomtatás beállítását, oldalbeállítást. Minden más ugyanaz a két különböző helyről elővett beállítási ablakban. Aktuális dátum ikon jelölveAktuális dátum ikon jelölveA többlapos ablakban jól megkülönböztethető módon, az élőfej és élőláb külön lapra került. Innét vegyük elő azt a részt, ahova a dátumot beszúrnánk, bármelyikről is legyen szó, a továbbiakban ugyanaz a felület és ugyanaz az eljárás, amellyel bekerül a nyomtatandó plussz információ.

Dátum ikon

A mellékelt ábrán látható az az állapot, amikor az aktuális és aktualizálódó dátum beszúrható.
  1. A szükséges rész - élőfej vagy élőláb - elővétele után vigyük a szövegkurzort oda, abba a pozícióba, ahova a dátumot szeretnénk. Három terület van erre egy egysoros táblázat formájában.
    • A baloldali cella tartalma fog a nyomtatásban az élőfej vagy élőláb bal szélére, balra igazítva kerülni;
    • A jobboldali cella tartalma fog a nyomtatásban az élőfej vagy élőláb jobb szélére, jobbra igazítva;
    • A középső cella tartalma fog a nyomtatásban az élőfej vagy élőláb közepére, középre igazítva;
  2. Az ábrán is látható ikonra kattintva a szövegkurzor pozíciójába a &[Dátum] kerül, ez a mezőkód kell, így fog megjelenni mindig az aktuális dátum. A továbbiakban kezeljük ezt a mezőkódot, mintha egy begépelt szöveg lenne: formázhatjuk, igazíthatjuk az egyéb tartalmakhoz.
  3. A nyomtatásiképen azonnal látható az eredmény, a beállító ablak OK-val történő bezárása után.