Bevihető értékek korlátozása - érvényességi szabály, adatbázis kezelés

Egyik remek eszköz a tévesztések, elgépelések elkerülésére, ha a bevihető értéket legalább a nagyságrendileg behatárolhatjuk - egy vagy több nullával többet beütve már jelentős hibát visz az adatbázisba, s utólag már keresgélhetjük a hiba okát...

Érvényességi szabály

Az adattábla mezőjéhez írhatjuk elő az érvényességi szabályt. Megadhatjuk a mezőbe bevihető érték korlátozását, s a tényleges adatbevitelnél az Access nem is enged kilépni a mezőből, ha az itt megadottakkal nincs összhangban a bevitt érték.

Szám típusú mező korlátozása

Érvényességi szabály

Két érték közötti korlátot a Between alsóérték and felsőérték formában adhatjuk meg, ahol az alsóérték és a felsőérték a mező típusával és méretével megeggyező konstans értékek.

Közvetelenül be is írhatjuk ezt a feltételt a mező Érvényességi szabály mezőbe - alul a mezőtulajdonságok ablakrészben, de segítségül hívhatjuk a Szerkesztőt is, amelynek elérése: jobb egérgombbal kattintva az Érvényességi szabály mezőben. A Szerkesztő ablakában - a jobbra megjelenő mellékelt ábra szerint - keresendő a Between operátor. Megjegyzés: 1. Két érték közötti korlátozás magába foglalja a két szélső értéket is. 2. Ha a korlátozást precízen szeretnénk végezni, akkor az érvényességi szabály mellett az Érvényesitési szöveg mezőt is kitöltjük, beleírjuk az egyértelmű utasítást a kitöltésre vonatkozóan, így amikor esetleg nem megfelelő értéket vinnénk be, akkor a megjelenő szöveg alapján azonnal megtudhatjuk a helyes beviteli értéket.