5. fel megoldása (Excel)

Lépésről-lépésre Tartalma és használata (regisztrált, bejelentkezett felhasználók számára): Kizárólag csak is saját tanuláshoz használható, másolása, sokszorosítása és üzleti jellegű felhasználása tilos. Csak akkor töltsd le, ha a használata utána elmondod a tapasztalatodat hozzászólásoddal, ezáltal segítve a további anyagok használhatóbb kidolgozását, amelyet előre is köszönök :-) szóval töltsd le az alul található zip fájlt és bontsd ki. Két fájlt találsz benne, az alábbiak szerint:
 • Word dokumentum, amelyet használhatsz a képernyőről olvasva is, vagy pedig kinyomtatva, a megoldás leírásával vagy anélkül.
  • A feladatsor leírása (fekete színű betűkkel)
  • Rejtett szöveg (kék színű betűkkel) az egyes feladatok megoldásának lépéseit írja le. A képernyőn be kell kapcsolni a Word mindent mutat ikonját, csak akkor válik láthatóvá (igaz, nem túlságosan tiszta képet látsz, hiszen a rejtett szöveg pontozott vonallal aláhúzva jelenik meg, s ezen túl látszanak az egyébként nyomtatásban meg nem jelenő karakterek is)
  • Ha nyomtatni szeretnéd a megoldás lépéseivel együtt, akkor nyomtatás előtt állítsd be a Wordben Eszközök/Beállítások... Nyomtatás lapján, hogy a rejtett szöveg is nyomtatásra kerüljön. Grafikus objektum is van a dokumentumban, a feladatsor táblázatának képe, ha kell a nyomtatásba akkor ez is legyen bejelölve. Amennyiben nem megy a feladat megoldása, elakadtál, a rejtett szövegrészből 'puskázhatsz'
  • Ha csak az eredeti feladatsort szeretnéd kinyomtatni, úgy a rejtett szöveg jelölését vedd le az imént leírt panelen. Arra az esetre ajánlom, amikor először, segítség nélkül szeretnéd próbára tenni a saját megoldásodat.
 • Excel munkafüzet, a feladatsor forrását és megoldását tartalmazza, a következők szerint:
  • egy munkalapon a feladatsor forrását (5.fel). Erről a lapról készíts másolatot a munkafüzetben, s a másolaton kezdj dolgozni a Word doksiban leírt feladatokon, s ha előről kezdenéd, újra megoldanád a feladatot, akkor ismét csak egy másolattal az eredeti forrásról, könnyedén neki tudsz állni.
  • egy munkalapon a feladat teljes megoldását, amelyből elleshetők a megoldáshoz használt függvények és a megoldás helyes értékei. Ha ezen a lapon próbálkozol, akkor azt ne mentsd, legyen meg az eredeti megoldás.
Kérlek, hogy a tapasztalataidat oszd meg velünk itt a honlapon egy hozzászólással. Köszönöm előre is építő jellegű kritikátokat és javaslataitokat - beszéljük meg, s tegyük együtt jobbá a következőket. + a két forrásfájl külön-külön