Html 3. lecke

GevaPC Tudástár: 

Alapvető HTML tagek: bekezdés és címsorok

http://

A html leggyakrabban használt tagjei azok, amelyek segítségével szöveget lehet megformázni. Gondoljunk csak a szövegszerkesztésnél használt formázási lehetőségekre: Ott is és itt is fontos a mondandónk hangsúlyozása, a fontosabb részek kiemelése!
A szöveges rész nagyobb része - az úgynevezett kenyérszöveg - kerül bekezdésekbe, amelyeket a címsorok segítségével tudunk megfelelő részekre tagolni.
A html dokumentum e két formázási lehetőségéről - bekezdés és címsorok - olvashatsz alább.

Bekezdés

A bekezdés tag párosa a <p>p mint paragraph = bekezdés</p> A bekezdés - akár csak a szövegszerkesztőkben - tartalmazzák a honlap kenyérszövegét.

Most szúrjunk be egy bekezdést a honlapom.html fájlba, a body taget lezáró tag elé:

A bekezdésnek lehetnek különböző jellemzői (pl az igazítás), a bekezdésen belül a szövegrészek vehetnek fel jellemzőket (pl stílus, vastagság, dölt, ...), ezekről a következő leckében szeretnék írni.

A módosított kód mentése után frissíts a böngésző programban is a megjelenítést - F5 bill.-vel pl. (ha eddig nem tetted meg, akkor most nyisd meg a böngészőben.)

Címsorok

A címsorok a h1, h2, h3, h4, h5, h6 tagek segítségével határozhatók meg. A legmagasabb szintű a h1 és a legalacsonyabb szintű címsor a h6-os. A címsor a kezdő tagtől a záró tagig tart:

A címsorokat a böngésző programok oly módon jelenítik meg a képernyőn, hogy ehhez a betűméret és a térköz előtte-utána - a szintnek megfelelően - változik. Jobbra látható a címsorok képe a böngészőben.

Az előző lecke végén elkészített html dokumentumot bővítjük tovább, ezért most szúrd be a fenti kódot a html dokumentumba, a

kódok közé, azaz a html dokumentum törzs részébe. pl. az imént beszúrt bekezdés elé. Az eredmény: (vagyis amit a böngészőben látni)

 

html 3.lecke eredménye
A csatolmányból - bejelentkezés után - letölthető a html forrás fájlja - letöltés után átnevezéssel le kell venni a fájl txt végződését, maradjon a Honlapom.html név.

Az előző html leckék:

HTML 1.lecke és HTML 2.lecke

Mentés

Utoljára módosítva: 
2021. október 02. 00:00