A bemutató mintái - dia-minták

PowerPoint mintákPowerPoint mintákA bemutató készítésének egy sarkalatos pontja a tartalom megjelenítése, azaz a bemutató érdemi részének a formázása. Megjelenését és szerkezetét alapvetően a dia-minta határozza meg, amelyre aztán rárakódhatnak még az egyes diák egyedi formázásai. Ez az írás arról szól, hogy hogyan érheted el a dia-minta nézetet és mire használhatod.

Dia-minta

A teljes bemutató megjelenését kialakíthatjuk diáról-diára haladva is, ám ez jó hosszúra nyúlhat és hibára adnak lehetőséget, amikor bizonyos megjelenéseket azonosra szeretnénk állítani minden dián. Valamennyi diára vonatkozó formázás a dia-mintán készítendő el egyszer, majd elegendő diáról-diára haladva a kiemeléseket és egyedi formázásokat elkészíteni. A dia-mintán be lehet állítani:
  • a főcím és a különböző szövegszintekhez tartozó betűtípusokat, betűméreteket, betűszíneket, írásmódokat,
  • a különböző beépített szövegkereteket - helyőrzőket
  • a felsorolásjelző szimbólumok formáját, színét, méretét,
  • beillesztehetünk állandó ábrákat, emblémákat, szövegeket,
  • meghatározhatjuk a dia-sorszám, az élőláb, a dátum helyét a diákon.

Dia-minta nézet

A változtatások elvégzéséhez át kell váltanunk a bemutató nézetét dia-mintára, majd visszatérnünk a normál nézethez a további munkálatok folytatásához. A dia-minta nézetben egy felsorolás elrendezésű dia jelenik meg. A legtöbb feladat (egyedi képek megrajzolása, szöveg kiemelések, animáció) a normál vagy dia-nézetből leehetséges, a diák sorrendjének meghatározása, áttűnések, időzítések beállítása pedig a dia-rendező nézetben. Ezeket a nézeteket is itt találjuk és tudunk váltani: PowerPoint nézetek 2007PowerPoint nézetek 2007Nézet / Minta / Dia-minta paranccsal érhető el a 2000-, 2002-es verzióban, a 2007-es verzióban már elég a menüben a Nézet-re kattintani, s megjelenik a legfontosabb gombokat tartalmazó eszköztár, ahonnét minden elérhető. Az iménti ábrán is jól látható módon, a Dia-minta nézetben legfelül a felsorolás dia - a klasszikus értelembe vett Dia-minta, alatta a cím-minta diája, s a további beépített és nevesített dia-minták láthatók. Kiválasztva a megfelelő elrendezésű mintát, s változtatásokat elkövetve rajta, az adott elrendezésű dia kinézetét alakíthatjuk ki a teljes bemutatóra vonatkozóan. PP2002 nézet ikonokPP2002 nézet ikonokA régebbi változatok kis gombokat is tartalmaznak az egyes nézetek eléréséhez - a dia bal alsó sarkánál - dia vagy diakocka nézetben. A minta nézet úgy is elérhető innét, hogy a Shift billentyűt lenyomva tartva mozgatjuk az egérmutatót a dia- vagy képkocka nézet gombja fölé és amikor megjelenik a Dia-minta súgó szöveg, akkor kattintunk. (a mellékelt ábrán a PowerPoint 2007-es Nézet menü).

Cím-minta

A cím-mintán a beépített Cím elrendezésű diák beállításai érhetők-, és változtathatók meg. A cím diát használjuk arra, hogy a teljes bemutatónkat tagoljuk megfelelő egységekre, elválasztásként az egyes részek között, azok beindításához. Ilyen cím-dia elrendezésű szokott lenni a bemutató legelső diája is. A Cím-mintát - minden más létező mintához hasonlatosan - a Dia-minta nézeten belül érhetjük el, ha nem lenne ilyen elrendezésű dia-minta, akkor lehetőség van azt beszúrni is.