19. fel megoldása (Excel)

Lépésről-lépésre
 1. Számolja ki a költséget az F oszlopban az egységár, valamint a 2001 és 2003 közötti mennyiségek alapján! A mennyiségekn összegét szorozni kell az egységárral, így az F2-be irandó képlet: =B2*SZUM(C2:E2) amelyet másolhatsz az F19-es celláig.
 2. Az A20-as cellába írja be: „Összesen”, majd a 20. sorban végezze el a mennyiségi adatok évenkénti összesítését! Egy dologra kell vigyázni ennél és még a következő pontnál is, hogy a számításokból kihagyjuk a táblázat első sorában, címként megjelenő év számait, az Excel számára ez ugyanolyan szám mint az alatta lévő sorokban szereplő mennyiségi adatok. A SZUM() függvény beszúrásakor bizony beleveszi a C1-es cellát is, ezt módosítanikell A C20 cella képlete =SZUM(C2:C19) amelyet másolhatsz az E20 celláig
 3. Az A21-es cellába írja be: „Átlag”, majd a 21. sorban végezze el a mennyiségi adatok évenkénti átlagolását! Az ÁTLAG() függvény beszúrásakor az ajánlatába beleveszi most nem csak az első sor évszámokat tartalmazó celláját, hanem a 20. sorban kiszámolt értékeket tartalmazó cellákat is. Figyelj rá, hogy a képletben a függvény a 2. sortól a 19. sorig tartalmazza a számításba bevonandó értékekekt. A C21 cella képlete: =ÁTLAG(C2:C19) amelyet a sorban másolhatsz az E21 celláig.
 4. Számolja ki a C30:E30 tartományban a vadcitrom költségét a mennyiség és az egységár alapján! A második és harmadik évhez tartozó képletet másolással hozza létre! Csak a megfogalmazása 'nyakatekert', annyit jelent a feladat leírás második mondata, hogy a képletet hozd létre a C30-as cellában és ezt a képletet másolva a sorban az E30 celláig oldd meg a feladatot, egyetlen képlet elkészítésével. (most érthetőbb?) költség = egységár * mennyiség A C30 cella képlete =$B$2*C2 (a 2.sorban vannak a 'Vadcitrom' adatai, B2-ben az egységár) ahol a másolás miatt az egységár cellájára abszolút hivatkozunk, hiszen valamennyi évben ennyi volt az egységár tehát mindig ebből a cellából kell vennie az értéket és nem szabad hogy a másolásnál 'elmozduljon' a hivatkozás, míg a mennyiséget tartalmazó cella hivatkozása relatív marad, hogy a képletet másolva az évek alatt, a következő év mennyiségével számoljon.
 5. Minden számot tartalmazó cella (az évszámokat kivéve) legyen ezres tagolású, és ne tartalmazzon tizedes értékeket! Kijelölendő a B2:F21 tartomány (nem gond, hogy az E és F sorban vannak üres cellák) és a C29:E30 tartomány. Az ezres tagolás ikont megtalálod a Formátum eszköztáron, ezt használod. Ezzel nem csak ezres tagolást kapnak a számok (a tizedesponttól hármas csoportonként egy szóköz) hanem két tizedesjegyet is, amelyet az ugyancsak a Formátum eszköztáron lévő ikonnal le kell csökkenteni nullára.
 6. Az egységárak legyenek pénznem formátumúak és félkövér stílusúak! Kijelölendő a B2:B19 tartomány, majd a Formátum eszköztáron található Pénznem ikonon és a Félkövér ikonon kattintva készen is vagy.
 7. A 2001-es és 2003-as mennyiségeket tartalmazó cellák háttere legyen sárga, betűszínük pedig piros! Kijelölendő a C2:C19 és E2:E19 tartomány. A Formátum eszköztáron található legördíthető ikonokkal - Betűszín és Kitöltőszín - állíthatók be a kívánt színek vagy pedig a Formátum menüből lehívva a Cellaformázás... panel Betűtípus és Kitöltés lapon tudod beállítani ugyanezt.
 8. A B2:E19 tartomány köré vonjon piros színű szegélyt! Kijelölendő a B2:E19 tartomány, s Formátum menü Cellaformázás... panel Szegély lapján előbb válaszd a vékony vonalat, válaszd hozzá a piros színt, majd kattints a Körül ikonra, OK.
 9. Ábrázolja oszlopdiagramon az első négy növény 2001-es, 2002-es és 2003-as mennyiségi adatait a következők szerint (a diagramot új munkalapként hozza létre): - A diagram címe „Exportált mennyiség 2001–2003” legyen! - Az egyik adatsor oszlopa legyen zöld! - Az adatsorok sorrendje legyen fordított!
  1. Jelöld ki a diagramon ábrázolandó tartományokat: A2:A5 és C2:E5,
  2. Hívd meg a diagramvarázslót! A típus kiválasztása után a második lépésben megadandó a három adatsor címe, majd a harmadik lépésben a diagram címe, negyedik lépésben a diagram helyeként a külön diagram lap. Minden további szükséges beállítás a diagram létrejötte után állítható csak be.
  3. A 2001-es adatsoron kattintva jobb egérgombbal, add ki a megjelenő gyorsmenüből az Adatsor formázása... parancsot, ahol a kitöltését állíthatod be zöld színűre.
 10. Készítsen másolatot az eredeti táblázatról (A1:E19) egy másik munkalapra (ívre) a következők szerint: - Ha az eredeti táblázat mennyiségi adatai változnak, módosuljon a másolt táblázat is! - A másolt táblázatban minden mennyiségi adat ezredrésze jelenjen csak meg!
  1. Ha nem lenne üres munkalap a füzetedben, akkor szúrj be egyet, s lépj vissza az eredeti táblázatot tartalmazó munkalapra.
  2. Jelöld ki a másolandó A1:E19 tartományt (a kijelölésekről itt olvashatsz még), majd add ki a Másolás parancsot
  3. Lépj az üres munkalapra, s kattints az A1 cellára, ha nem ott lenne az aktív cella. (az aktív cella helye határozza meg a másolat helyét)
  4. Add ki az Irányított beillesztés... parancsot, amely hatására megjelenik egy párbeszéd ablak, panel.
  5. Alul találod a Csatolva feliratú gombot, kattints erre, s készen is vagy. A Csatolva gomb nem érhető el, nem tudsz rákattintani, ha a legfelső keretben nem a Mindent opció van kijelölve, nyugodtan válts át, ha nem tudsz a gombra kattintani :-) pl.: az én másolatom A1-es cellájában pl ez van: ='19. feladat mo'!A1 A képletben a felkiáltó jel előtt az eredeti cella lapjának a neve látható (ha ez a név tartalmaz szóközt, mint ebben az esetben is, akkor macsakakörmök között, egyébként nincs macskaköröm benne), hiszen ezen névvel azonosított munkalap cellájára hivatkozunk vele :-)
  6. A megjelenítés módosításához - itt a másolat lapján - jelöld ki az adatokat tartalmazó tartományt a B2:E19 tartományt, majd add ki a Cellaformázás... parancsot a gyorsmenüből, vagy a Formátum menüből.
  7. A megjelenő panel Szám lapján válaszd a Szám kategóriát, 0 tizedesjeggyel, s nem kell az ezres tagolás sem.
  8. Válts át az Egyéni kategóriára, ahol a Formátumkód mezőben a nullás után kattintva és oda bevíve egy szóközt, a Minta máris mutatja, hogy ennek a szóköz formátumkódnak a hatására máris eltűnik egy ezres csoport a szám végéről(lásd fentebb és jobbra lévő ábrát). OK és készen is vagy, mentsél!
  Erről a részfeladatról egy fórum kérdés kapcsán itt találsz még írást itt a GevaPC.hu-n
 11. Jelenítse meg a G oszlopban képlet segítségével minden növénynél a „Drága” szót, ha az ára meghaladja az átlag 130%-át! Alkalmazza a képletben az átlagszámításra használható függvényt! A G2 cellába irandó képlet: =HA(B2>=ÁTLAG($B$2:$B$19)*1,3;"Drága";" ") amelyet másolhatsz az oszlopban a G19 celláig.
 12. Nyomtassa ki az eredeti táblázatot tartalmazó munkalapot (ívet) rácshálóval együtt! A nyomtatási nézetet ellenőrizheted a mellékelt munkafüzetben: Megold-19.xls A linken jobb egérgombbal kattintva válaszd a gyorsmenüből a Cél mentése másként... parancsot, így tudod letölteni a saját gépedre.
 13. Mentse el a dokumentumot a megadott néven a megadott helyre!