Számítás az Access jelentésben

GevaPC Tudástár: 
ECDL adatbázis-kezelés modul 9. vizsgafeladatából a jelentés készítést és a hozzá kapcsolódó számítást oldjuk meg - bemutatása videón. a videón a teljes megoldás látható, ha ezt hasznosabbnak ítéled meg saját magad számára, akkor azonnal lapozhatsz az írás aljára... (előfizetők számára készült tartalom, bejelentkezést követően érhető el)

A jelentés készítése

A jelentést minden vizsgafeladatnál a varázsló segítségével tanácsolom megoldani, így gyorsan és pontosan összeszedhetők azok a mezők, amelyeknek szerepelniük kell a jelentésben.
 1. A varázsló első ablakában kiválasztandó a tábla, esetünkben a Munkatárs tábla.
  A legördíthető listából történő kiválasztást követően, a mezőlistában megjelennek a tábla mezői: Név és Kód
 2. A mezőlistából most kiválasztandó a Név mező, majd a nyilas gombon való kattintással ezt át kell tenni a jobboldali listába, ugyanis ezen listában (Kijelölt mezők:) szereplő mezők vesznek részt a jelentés elkészítésében.
 3. A következő ablakban a rendezés állítható be. A mi mostani feladatunkban rendezést nem kért a feladat, tehát akár léphetünk is tovább
 4. A következő ablakban kiválasztandó a jelentés elrendezése, válasszuk ki pl a Táblázatos elrendezést.
  (ebben az elrendezésben soronként szerepelnek a rekordok)
 5. A következő ablakban a jelentés stílusa választandó ki, azaz a megjelenés, a jelentés formázása. Válasszuk ki bármelyiket a listából, a kiválasztott mintája alapján. Ezt a mintát mutatja a baloldali ablakrész.
 6. Az utolsó ablakban már csak a jelentés nevét kell megadni - azaz begépelni a kért Jelentés szöveget, majd a Befejezés gombra kattintva készen is vagyunk a létrehozással. A varázsló segítségével ennyit lehet 'összekattintgatni'

Összesítés készítése a jelentésbe

A jelentés elkészítést követően nyomtatási nézetben jelenik meg (régebbi program verzióknál adatlap nézetben, ami ugyanazt a látványt takarja). Ez a nézet megmutatja, hogy hogyan néz ki a jelentésünk, hogyan nézne ki a kinyomtatást követően. Most mi még nem készültünk el a jelentéssel, hiszen: - a nevek a jelentésben levágódnak, keskeny a beviteli mező, amely megjeleníti őt, - alulra el kell készítenünk azt az összesítést, amely megjeleníti - címkével az azonosíthatósághoz - a jelentésben szereplő nevek számát. Mindkét teendőnket a tervező nézetben tudjuk elvégezni, váltsunk tehát tervező nézetbe. (pl a nyomtatási kép bezárásával vagy az ikon segítségével)
 1. A jelentés törzs részében egy kattintással jelöljük ki a Név mezőt, majd az egérrel fogjuk meg a mező jobboldali függőleges oldalának felezőjét - az átméretező fogantyút - és húzzuk el jobbra jócskán.
 2. Váltsunk át nyomtatási nézetbe és ellenőrizzük eléggé kihúztuk-e a mező szélességét, látszanak-e a nevek teljes egészében. Ha nem sikerült volna eléggé kihúzni a mezőt, akkor az első ponttól kezdve ismételjünk.
 3. A lábléc lécén kattintsunk jobb egérgombbal és vegyük elő a Csoportosítás és rendezés panelt. Access 2007-nél azonnal meg is jelenik a jelentés nézete alatt és kiválasztható az összesítés is egy legördíthető listában.
 4. az összesítésnél állítsuk be, hogy a Név mezőre szeretnénk összesítést, mégpedig rekord számlálást. A számítást elvégző mező meg is jelenik a jelentés láblécében, amelyben a következő egyenlet látható:
  =Count(*) - ez a függvény darabszámot számol, a csillag jelzi, hogy minden rekordot megszámol.
 5. A rekord szám mező elé rajzoljunk az egérrel egy címke mezőt és írjuk bele a Nevek száma: szöveget
 6. Ellenőrizzük, hogy minden látszik-e a jelentés nyomtatási nézetében és mentsük a jelentést a bezárásnál, készen vagyunk a feladattal
A mezők igazgatásával ecdl és egyéb vizsgákon ne foglalkozzunk túl sokat, mert rengeteg időt el lehet vesztegetni vele... Videón:
Sikerült neked is? Kérdésed, kérésed? (Csatolmányban a forrás adatbázis és a feladat leírása)
Utoljára módosítva: 
2017. november 26. 19:09