Előadói jegyzet a bemutatóhoz

GevaPC Tudástár: 

A gazdasági életben mindennaposnak számít, hogy az előadásunkat, tájékoztatónkat, beszámolónkat prezentációval adjuk elő az értekezleten, üzletember találkozókon, egy ötlet eladásánál pedig kimondottan nélkülözhetetlen a hatékony bemutató. Az élő bemutató aztán igazából csak akkor érheti el a célját, ha alapos felkészülés van mögötte, többször elpróbáljuk és tudunk élni a program nyújtotta lehetőségekkel. Az alapos felkészüléshez nyújt segítséget az előadói jegyzet, ennek elkészítését nézzük át ebben az írásban.

Mire is jó az előadói jegyzet?

A bemutató diáira nem célszerű sok-sok szöveget írni, szakmai körökben a 6 x 6 járja :-), azaz egy dián maximum 6 bekezdés, bekezdésenként pedig maximum 6 szó. Ekkor kellően nagy méretű is tud lenni a szöveg, kivetítve remekül átfutható és a közönség ránk fog figyelni és nem a dia tartalmának olvasásával van elfoglalva. A lényeget és az élvezhető teljes tartalmat az előadótól kell megkapnia a hallgatóságnak, a dia csak alátámasztja az elmondottakat, summázza mindezt, segít kiemelni a lényeget. A felkészülésnél ezért aztán minden fontos tényt és közlendőt, mondatokat, szó fordulatokat leírhatunk az előadói jegyzetben, beleírhatjuk azt is hogy pl mit is fogunk kérdezni közben a hallgatóságtól, milyen trükköket vetünk be az érdeklődés magas szinten tartásához, stb.... Az előadói jegyzet:

  • Az előadói jegyzetet könnyedén írhatjuk és bővíthetjük a szokás dia-nézetben, közvetlenül a dia alatti sávban.
  • Az előadói jegyzetet a szükséges mértékben formázhatjuk, a legfontosabbakat kiemelve, ...
  • Létezik külön nézet a szerkesztéséhez, és áttérve ide a jegyzetoldal nézetbe, úgy írhatjuk és formázhatjuk, hogy az egész oldalt szabadon - a beállított nézet nagysága szerinti mértékben - láthatjuk. Ez a nézet valójában olyan mint a jegyzetoldal nyomtatási képe. (mellékelt kép ezt mutatja)
  • A vetítésnél nem jelenik meg a hallgatóság előtt, kimondottan csakis az előadó számára elérhető.
  • A hallgatóságnak - előadói jegyzet meglétekor is készülhet olyan nyomtatott anyag - diákról és emlékeztető - amelyen nincs rajta az előadói jegyzet.
  • A monitoron - akár vetítés nélkül is - begyakorolható az előadás teljes tartalma az élő előadás előtt, puskázva az egyes diákhoz elkészített jegyzetekből.
  • Készíthet az előadó nyomtatást a bemutatóról - az úgynevezett jegyzetoldalt - amelyet akár a bemutató helyszínén még egyszer átfuthathat: egy oldalon egy dia képe és az előadói jegyzet van.

Majd elfeledtem: gyakorlás közben, ha eszünkbe jut még egy új ötlet az előadáshoz, megszakítva a vetítést - rögzítendő is ez a jegyzetben. Utóirat: Nagyon lehangoló amikor az előadó "felmászik a vetítővászonra". Tudom, itt és most leírva furán és viccesen hangzik, de élőben, nekem inkább kedvem szegi - legyen az bármilyen nívós előadás is -, amikor az előadó a kivetített képen igyekszik rámutatni, rábökni valamire, amiért is aztán nyújtózkodik, pipiskedik,... :-) Tessék használni előadás alatt az egérmutatót - hacsak nem távirányítóval továbbítjuk a bemutatót - istenbizony ott van az előadás alatt is az egérmutató, amivel kényelmesen és magabiztosan rábökhetünk a kivetített dián bármire, sőt még rajzolni, firkálni is lehet vele az vetítés alatt. (pl bekarikázom azt a részt, amire szóban visszatértem, vagy még egyszer kiemelném,...)

Utoljára módosítva: 
2021. október 02. 00:58
Hírlevelek: