8. fel megoldása (Excel)

Több szempontból is egy ritkaságszámba menő feladat megoldásának részletei jönnek. Azon ritka ECDL vizsgafeladatok egyike a 8. amely:
 • Nincs hozzá forrásfájl, a szükséges adatokat be kell gépelni;
 • Nem kell más típusú fájlba menteni, hanem ugyancsak excel munkafüzetbe kell másolatot készíteni a táblázatról, tehát a vizsga eredménye két darab munkafüzet.
 • Alig van szükség az INDEX() függvényre, a 8. feladatban éppen ennek használata a legpraktikusabb.
 • Ellentmondás fedezhető fel a feladatleírás és a forrásban láthatók között.

Lépésről-lépésre

A megoldáshoz egy új munkafüzetet kell nyitni, amelyet a legegyszerűbben az Excel elindításával kaphatunk. Célszerű az új munkafüzetet akár azonnal menteni a megadott néven, a megadott helyre, így a későbbiekben - javasolt minden egyes sorszámozott feladat sikeres megoldása után - már csak a mentés ikonra kattintva menteni kell.
 1. Ezres tagolás elvégzése: Kijelölendő az B2:B13 tartomány, majd kattintsunk az ezres tagolás ikonra Dupla szegélyvonal: Kijelölendő az F4:F5, majd a gyorsmenüből a Cellaformázás... vagy a Formátum menüből a Cella... parancsra megjelenő párbeszédablakban a Szegély fülnél tudjuk kiválasztani a szegélyezéshez használandó dupla vonalat, amelyet a mintán is látható módon körül veszünk és beállítjuk belső szegélynek is.
 2. A táblázat címe az A1 cellában van, így idemozgatva az aktív cellát, a nagyobb betűméret és félkövér stílus beállítható az eszköztár ikonjaival.
 3. A táblázatcímének igazítása az oszlopok fölött középre: A1:F1 kijelölése (ezek fölött szeretnénk középen látni a címet) majd Formátum / Cella... ahol az Igazítás fülnél tudjuk beállítani a 'kijelölés felett középre' A megoldás úgy is elfogadható, ha a formázás eszköztár ikonját használjuk, azt amellyel egyesítésre kerülnek a cellák, s ezekben lesz középre igazítva a cím. Jobbra igazítás a szöveg bevitelkor a cellában balra kerültek a megyék nevei, ezért jelöljük ki az őket tartalmazó A2:A13 tartományt, s az eszköztár ikonjával igazítsuk jobbra.
 4. Feladat: Írjon a G4-es cellába képletet, amely annak a megyének, illetve városnak a nevét jeleníti meg, ahol a legmagasabb volt a munkanélküliek száma, vagy: A G5-ös cellába írjon képletet, amely annak a megyének, illetve városnak a nevét jeleníti meg, ahol a legalacsonyabb volt a munkanélküliek száma! - ellentmondásos feladat leírás a Vizsgapéldatárból A forrásfájl alapján az F4 és F5 cellában van a két képlet helye és a címkéknek megfelelően az F4-ben a legalacsonyabb-, az F5-ben a legmagasabb számú regisztrált munkanélküli városának nevét kell megjeleníteni...
  1. A megoldás fejben: az A oszlopból annak a cellának a tartalmát kell megjelenítenem, amelynek a sorában a legkisebb a B oszlopban található cellák értéke. A legkisebb értéket meghatározhatom a MIN() függvénnyel, de ekkor még csak az értéket ismerem! Hogy hányadik ez a minimális érték a B2:B13 tartományban azt meghatározhatom a HOL.VAN() függvény segítségével, ezzel megtudom azt is, hogy a neveket tartalmazó A2:A13 tartományból hányadik cellának a tartalmát kell megjeleníteni. A nagy kérdés: melyik függvénnyel tudom megjeleníteni egy tartomány megadott oszlopának megadott sorának celláját! A tény, hogy függőlegesen keresünk és a találat sorából, egy másik oszlopból megjelenítünk, mindez az FKERES() függvényre asszociál, de most mégsem jó! Miért nem jó ebben az esetben az FKERES() függvény? A megadott tartomány baloldali oszlopában keres minden alkalommal, s egy további oszlopból szolgáltat, a találat sorából eredményt. Vagyis úgy kell tudnom kijelölni hozzá a tartományt, hogy a keresés oszlopa legyen a balszélső és tőle jobbra az eredményt szolgáltató oszlop. Ebben a 8. feladatban a B oszlopban kellene keresni és az eredményt az A oszlopból megjeleníteni, vagyis az eredmény oszlopa balra van a keresés oszlopától és nem fordítva ahogy az az FKERES() függvényhez jó lenne. INDEX(Tömb;Sor_szám;Oszlop_szám) Egy tömb vagy cellatartomány a megadott sorszámú sorának és a megadott sorszámú oszlopának metszéspontjában lévő cella értékét szolgálatja. - a cellatartomány amelyből értéket szeretnénk szolgáltatni: A2:A13 vagyis a megyék neveiből; - az oszlop amelyből értéket szeretnénk szolgáltatni az az 1, most nincs is több oszlopa a tartománynak :-) - a sor számát, ahonnét meg kell jeleníteni a cellatartalmat, ki kell még számolnunk: annyiadik sorából kell az érték, ahányadik helyen található a minimális érték a B2:B13 tartományban
  2. Szúrjuk be az INDEX() függvényt az F4 cellába, a felkínált lehetőségekből az első, s egyben legegyszerűbb formáját választva. A függvény a Mátrix kategóriába tartozik, itt találod meg.
  3. Tömb-ként adjuk meg az A2:A13 tartományt;
  4. A harmadik paraméterként adjuk meg az oszlop számát 1 numerikus értékkel;
  5. A második paraméterhez szúrjuk be a HOL:VAN() függvényt, amellyel meg tudjuk határozni a minimális érték pozícióját. - a függvény második paraméteréhez vigyük be a 0 azaz nulla értéket a pontos egyezéshez; - a keresett értékhez szúrjuk be a MIN() függvényt, amely visszaadja a B2:B13 legkisebb értékét.
  A gond, tudom nem is kicsi, amikor kezdő az ember fia-lánya :-), már csak a függvények egymásba ágyazásával lehet, de nem szeretnék most elveszni a részletekben, ezért ezt egy következő alkalommal külön írom le, itt és most nem. A beszúrandó, helyes képlet az F4 cellában =INDEX(A2:A13;HOL.VAN(MIN(B2:B13);B2:B13;0);1) a feladat megoldását tartalmazó munkafüzet letölthető regisztráció és bejelentkezést követően. F5 cella képlete =INDEX(A2:A13;HOL.VAN(MAX(B2:B13);B2:B13;0);1) Elég az F4 vagy F5 cella képletét bevinni az emelt szintű részhez (csak a MIN() vagy MAX() használatában térnek el), illetve nem is érdemes időt tölteni mindkettő bevitelével, nem fog többet érni a 'végelszámolásnál'
 5. A sorbarendezéshez az aktív cellát a B oszlop egyik cellájába kell vinni, majd a Csökkenő rendezés ikont használva. A menüpont pedig ahonnét ez a feladat elvégezhető az Adatok / Rendezés... menüpont, ez irandó be a H1-es cellába.
 6. A diagram létrehozásához kijelölendő az A2:B13 tartomány, s a diagram varázslónál már csak a kértek beállítására kell figyelni. Ha eléggé figyelmesek vagyunk, ennél a feladatnál nincs szükség utólagos módosításra.
 7. A B14 cella képlete =ÁTLAG(B2:B13)
 8. A B15 cella képlete =SZUM(B2:B13)
 9. A C2 cellába elkészítendő képlet, amelyet másolhatunk a C13-ig =B2/$B$15 A másolást követően a Százalék ikonnal esetleg még be kell állítanunk a megjelenítést.
 10. A tizedesek beállításához használjuk az ikont, a kijelölendő/beállítandó terület B2:B15
 11. Először kérjünk az Exceltől egy új munkafüzetet a Szokásos eszköztár kis fehér lapocskát tartalmazó ikonjával, s mentsük a kért néven és helyre. Ezután váltsunk az eredeti munkafüzethez (a Tálcán) s jelöljük ki az A2:B13 tartományt, Szerkesztés / Másolás parancsot adjuk ki. Váltsunk az imént létrehozott munkafüzethez, s miután rákattintottunk az A2 cellára, adjuk ki a Beillesztés parancsot a Szerkesztés menüből. Nincs más teendő vele, mint menteni kell és bezárni.
 12. Lépjünk a kész munkalapra, az aktív cella legyen a diagramon kívül, s nézzük meg a nyomtatási képet (Fájl menüből), de átválthatunk a Nézet-nél is az oldaltörés megtekintésére. Ez utóbbi azért is jobb, mert egyébb teendőnk nincs, mint esetleg ezt kiigazítani egyoldalasra. Ha az oldaltörés megtekintésénél egérrel egyszerűen odébb húzhatjuk ha éppen csak kicsúszott a nyomtatandókból egy kevés, a teljes tartalmat magában kell foglalnia a nyomtatásnak. Ellenőrzés és kiigazítás után nyomtatás, s mentés.
 13. A leges-legjobb megoldás, ha a mentést már a munka megkezdésekor elvégeztük, s munka közben is folyamatosan mentettünk. Ha mégsem tettük eddig, és nem volt egy pillanatra sem áramkimaradás, akkor egy ima kijár Szt Péternek :-), de csakis a mentés után. Ha volt - nem áramszünet - csak egy szem által észlelhetetlen áram kimaradás is, akkor meg mit is magyarázok ennyit? Tudni fogod az ismételt vizsgán mi a teendőd :-(
Alább, a regisztrált, s bejelentkezett felhasználók számára letölthető munkafüzet tartalmazza a feladat leírását, a bevitt adatokat és a megoldást. A külön munkafüzetben leadandó tartalmat is ebben a munkafüzetben találod egy külön munkalapon.