Tabulátor - Táblázat a szövegben

A táblázatnak vannak olyan tulajdonságai, amelyek miatt használjuk szövegek tagolására is - nem feltétlenül szegéllyel, szegély nélkül is jól betölti funkcióját. Ebben az írásban elsősorban a táblázattal tagolt szövegben alkalmazott tabulátorok használatáról írok, olvasd tovább ha érdekel ez a téma, Ms Word program használatához.

Szöveg tagolása táblázattal

A táblázattal valójában felosztjuk az írástükröt további részekre. Az egyes részek vízszintesen és függőlegesen is különböző mértékben osztják az oldalon rendelkezésre álló területet, a margók között. A legkisebb rész a táblázat cellája, amely, ha a szükség úgy kívánja tovább is osztható, s ezzel máris egy újabb felosztást hozunk létre. A cella olyan környezetet ad a bevitt szövegnek, mintha az egy önálló szakasz lenne, így
 • a szöveg bekezdése a cellán belül értelmezett és megadható minden-, bekezdéshez értelmezett beállítás:
  • a margója
  • a jobb- és baloldali behúzások
  • szegélyezés
  • cellán belüli felsorolás és sorszámozás
  • tabulátor használható a cellán belüli igazításokhoz
  • ...

Tabulátor a cellában

Az előzőekben leírtak alapján ugyanaz az érvünk a tablátor használatához, mint a rendes bekezdésben: pl.: - a balra igazított bekezdésen belül, a bekezdésünk egy részét jobbra szeretnénk igazítani a cellába. - a cellán belül a felsorolásokban (ami szintén bekezdéshez kötődő formázás)a pénzeket tizedesponthoz igazítanánk, - három pozícióhoz szeretnénk egy sor-, egy bekezdés tartalmát igazítani, nevezetesen balra-, középen egy ponthoz és a jobbra a cella széléhez is...

Tabulátor felvitele a cellában

Amikor a kurzor a cellában, azaz a bekezdésben villog, akkor a vonalzón az adott cella, a határolókkal látszik, s ide belekattintva az egérrel, felkerül az éppen kiválasztott - a tabulátorok közül éppen látszó - tabulátor. A következő kattintással megfogva azt, a kívánt helyre vontathatjuk. - eddig semmi különös nincs a dologban, most is ugyanúgy bekezdéshez vittünk fel tabulátort a vonalzó segítségével. Megtehetjük a felvitelt a menüből is, nem ez a lényeg most számunkra.

Táblázatban TAB billentyűvel haladunk celláról-cellára

...így a tab billentyű nem használható a cellán belül, a kurzor rámozgatásához - ahogy azt megtehetjük táblázaton kívül - helyette: Ctrl + TAB billentyűkobinációt használhatjuk, amikor rámozgatni szándékozunk a kurzort. A pozícióba mozgatott kurzorhoz aztán már gépelhetjük is be a kívánt szöveget, igazodni fog - a tabulátor típusától függően - a szöveg megfelelő része a tabulátor pozíciójához. Ha ebben az írásban volt ismeretlen vagy megfoghatatlan magyarázat, akkor kérlek először olvasd el egy korábbi-, a tabulátorokat részletesen ismertető írást is itt a GevaPC honlaponTabulátorok a szövegben címmel, s ha még mindig nem világos a megoldás, akkor kérdezz itt vagy a másik írásnál.
Utoljára módosítva: 
2011. január 09. 19:12
Hírlevelek: