Tömörítés: zip, rar, gzip, tar, ...

GevaPC Tudástár: 
WinRarWinZipHiába lettek nagyobbak a tárak, gyorsabb az internet, a tömörítés sosem avul el. Lépten-nyomon szükség van rá, hol azért hogy gyorsabban elmenjen az e-maillel, gyorsabban letölthető legyen, ... tehát még mindig ugyanaz a nóta. Tömörítésről ECDL vizsgára készülőknek és minden PC felhasználónak, olvass tovább.

Becsomagolás zip fájlba, külön program nélkül

A windows-nál egyszerű a dolgunk betömörítésnél, hiszen:
  • Jobb egérgombos kattintás a mappán vagy a kijelölt fájlokon és/vagy mappákon,
  • A megjelenő gyorsmenüből Küldés / Tömörített mappa
Ezzel zip fájlt készítünk - aztán hogy a címzett tud-e vele kezdeni valamit, ki tudja-e bontani, az a jövő titka szokott lenni :-)

Zip fájl kibontása windows alatt:

Egyszerűen a kibontandó fájlon kattints jobb egérgombbal, s a megjelenő gyorsmenüből Kibontás ide vagy Kibontás... vagy esetleg Az összes kibontása... (Windows verziótól is függ a megjelenő gyorsmenü szövege)
  • Az első parancs akkor jó, ha előzőleg már áthelyezted a tömörített fájlt oda, abba a mappába, ahol használni szeretnéd a kitömörítést követően
  • Ha máshova szeretnéd tenni és máshonnét szeretnéd használni a kitömörített fájlt vagy fájlokat, akkor a második vagy harmadik lehetőséggel indulj. Hatásukra egy párbeszédablak jelenik meg, ahol meg tudod jelölni a kibontás helyét, esetleg még új mappát is hozhatsz létre hozzá.

Rar, Gzip, tar, ...?

Igen, léteznek és nekik is van létjogosultságuk, előnyük windows felhasználók számára. (csak egy: pl a rar kisebb fájlméretet eredményez egy többségében szöveget tartalmazó fájl tömörítésénél, mint a zip) A fent jelzett tömörítések között van más operációs rendszerből származó tömörítés is, pl ilyen a gzip. Ha ezt találjuk saját szempontjaink szerint előnyösebbnek, akkor azt használhatjuk bátran, csak ehhez már kell olyan program a windosunk alá, amely ezt a típust kezelni tudja. Minden különösebb válogatás és választék helyett álljon itt példaként az általam már réges-régen használt és bevált program a 7Zip

7Zip

Ezzel a tömörítő programmal az egyik ECDL vizsgaközpontban találkoztam először. A felülete nagyon hasonlatos volt a korábban használt WinZip és WinRar programokéhoz, így roppant könnyű volt használatba venni. Akkor a windows alatt a zip fájl előállításához és kibontásához is szükség volt külön programra, ami a népszerű WinZip nevű programban testesült meg, a WinRar nevű program volt a párja - a rar fájlok kibontásához, ráadásul még az arj kiterjesztésű - ms dos álatt előállított - tömörített fájl kibontásához is más funkciók álltak rendelkezésre. A 7Zip program egyesítette magában a különböző típusú - és nagyon sokféle - tömörített típus létrehozásának és kibontásának lehetőségét. Kezelt tömörített típusok közül néhány fontosabb és ismeretebb: - zip - rar - cab - gzip - bzip2 - ... A program egy alap fájl explorer felhasználó felületet kínál, be van integrálódva a Windows jobb klikk menüben és használhatjuk parancsra is. Ha szeretnéd letölteni és telepíteni: Prim letöltő központból ajánlom. (a legújabb verzióban már 7z - egy új- és hatékony tömörített formát - is tud) Ha szeretnél még többet megtudni a 7Zip programról akkor olvass róla részletesen a Wikipediában. Te mit használsz tömörítéshez? Mivel bontod ki a tömörített fájlokat, ha éppen nem zip formátumban kapsz valamit?
Utoljára módosítva: 
2017. július 20. 21:14
Hírlevelek: