HTML szerkesztésről, szerkesztőkről

GevaPC Tudástár: 

A html dokumentum készítése ma már olyan mint az iskolában az 1*1 vagy az abc: önmagában semmire sem elég, de ismeretük nélkül nincs tovább. Html dokumentumok felett eljárt az idő a neten, de az ismeretük nélkül nem lehet egyetlen web dokumentumot sem elkészíteni. pl interaktivitásra egyáltalán nincs lehetőség, holott ez minimális elvárás egy 21. századi honlaptól. A html készítés gyors és hatékony tanulásához nélkülözhető ugyan a speciális html szerkesztő program (pl Jegyzettömbbel is készíthetjük), ám jelentősen felgyorsíthatja akár a forrás elkészítését, akár a hibakeresést. Következzenek azon jellemzők, ami miatt előnyös a html szerkesztők használata.

  • Színezéssel támogatja a forráskód bevitelét és javítását A html kódba parancsokat írunk, amelyeket aztán majd a böngésző programunk értelmez és végrehajt. Ennek eredményeként fog megjelenni az oldalon a kívánt tartalom, ami vagy olyan amilyennek elgondoltunk vagy nem :-) Ahhoz, hogy úgy jelenjen meg ahogy elképzeltük, ahhoz úgy kell a parancsokat a forráskódba írni, hogy a böngésző program pontosan úgy is értelmezze. A parancsoknak meghatározott szintaktikája van (formai követelménye), amit ha nem tartunk be, akkor egyszerűen nem hajtja végre a böngésző, nem történik semmi változás, vagy éppenséggel eltorzul a már addig is jó megjelenés. A html szerkesztő program már a forrás beírásakor megpróbálja értelmezni azt. A felismert parancsokat, paramétereket s más szabályos elemeket különböző színnel jeleníti meg. Ha hiányzik egy karakter a parancsból, vagy elgépelted és a pont helyett vesszőt írtál, akkor nem színeződik ki, azonnal láthatod, hogy javítanod kell valamit.
  • Olyan eszközöket, szolgáltatásokat nyújt amelyek segítségével gyorsabb a munka Néhány példa: egy új html dokumentum elkészítésekor nem kell a szokásos és szabványnak megfelelő tag-eket beírni sem, azonnal előttünk vannak a minden html dokumentumban szükséges tag-ek. Csak rá kell kattintani egy ikonra ahhoz, hogy pl egy plussz szóközt szúrjunk be, vagy a szabványoknak megfelelő tag-ek a bekerüljenek, s nekünk már csak a tényleges tartalmat kelljen bevinnünk a megfelelő helyre. A színeket rénézésre is be tudod állítani vele, színpalettát kínál, valamint a színek keverésének a lehetőségét. A kiválasztott-kevert színnek a kódját a forrásodba illeszti be.
  • Sorszámmal látja el a forrás sorait Miért is jó ez? A FireFox böngészőnek pl vannak olyan lehetőségei, hogy a html dokumentum bármely részének forrásáról infókat adjon, s ebben az esetben a vonatkozó forrássorokra sorszámmal hivatkozik, s így könnyebb megtalálni a forrásban a javítandó-, módosítandó részt.

Szerkesztő programok Jómagam az EditPlus programot használom már évek óta, teljes megelégedéssel, free programok serege áll rendelkezésre, keress rá a Google keresőben  Válassz olyat, amely a html-t ismeri! Töltsd le, telepítsd s jöhet a próba, vedd használatba: tanulj velünk itt a GevaPC-n, a honlapkészítés ismereteit itt találod a Tudástár Honlapkészítés rovatában. Kerestél és nem találtad? A feltöltés folyamatosan tart, de ha sürgőssé vált számodra egy kérdés akkor regisztrálj és belépve a honlapra tedd azt fel! (hozzászólás, fórum kérdés...)

Utoljára módosítva: 
2017. november 16. 19:40
Hírlevelek: