Vizsgafeladatok - ECDL táblázatkezelés

ECDL - 4.modul - táblázatkezelés Excellel

ECDL - 4.modul - táblázatkezelés ExcellelGyakorolni, gyakorolni, gyakorolni... :-), de hogyan is? Amikor az ismeretek már mind a tarsolyodban van, akkor jöhetnek a vizsgafeladatok megoldása. Elsőre ne próbáld 45 perc alatt megoldani, s később is tanúsíts némi türelmet saját magad iránt :-), a gyakorlással el fogsz jutni arra a pontra, hogy bele férsz a megadott időbe. A feladatok nagyjából egyforma erősségűek, ne akard mindet megoldani (80 feladatról van szó :-) ... és most akkor következzenek az ajánlott teendők a vizsgafeladatok megoldásához, s használati útmutató a mellékelt megoldott feladatokhoz!

Jótanácsok a vizsgafeladatok megoldásához - otthoni gyakorláshoz, s a vizsgán:

  1. Minden feladatnál egy előre elkészített táblázatban kell dolgoznod. A feladat leírása, a legelején, értelmezi a táblázatot, a benne található adatokat, ad róla egy áttekintést. Tedd Te is ezt: a megnyitott munkafüzetben értelmezd az adatokat, lásd mi hol van, melyiknek mi az értelme. Egyszerű fogalmakról van szó esetenként, de fontos a tájékozódáshoz, a végrehajtandó feladatok megértéséhez: pl mi az a terv és tény... Csak ezután vedd sorra a sorszámmal ellátott feladatokat!
  2. Haladj egyenként és sorban a feladatok elvégzésében. Egy-egy sorszámmal azonosított feladat komplett feladatnak tekinthető, több részfeladatból áll. Akkor kezdj csak a megoldásához, ha már érted az aktuális sorszámú feladatot! Ha végére értél a megoldással, akkor ismét olvasd vissza a feladatot, s ellenőrizd, hogy mindent megoldottál-e amit kértek abban a pontban, s csak ezután lépj a következőre!
  3. Az alap szintű feladatok megoldására szentelj kiemelten figyelmet! Itt nem az szokott a baj oka lenni, hogy nem tudják a vizsgázók megoldani, sokkalta inkább az, hogy valahogy-valamiért :-) kimarad. A legvégén sem árt még ellenőrizni: 10 alap szintű feladatból (a feladat sorszámánál egy vízszintesen mutató kéz szimbólum jelzi a feladat alap szintű mivoltát) 9-t helyesen meg kell oldani, pontosabban 90%-ra a megfelelt eredményhez, még akkor is, ha valamennyi emelt szintű részfeladatot megoldottál. Részpontszám nem minden feladatnál adható (5-5%)
  4. Az emelt szintű feladatokból összesen 3 van minden vizsgafeladatban, amelyeket 50%-osra kell megoldani a megfelelt eredményhez. Ha már kettőt ezekből megoldottál, akkor a harmadikat hagyhatod a legvégére, a maradék idődre :-) többségében végrehajthatók az egyes feladatok az őt megelőzők megoldása nélkül is, de amig lehet sorban mindet old meg!

Használati útmutató a mellékelt, megoldott vizsgafeladatokhoz

Regisztrált és bejelentkezett felhasználóink alább találják a megoldott vizsgafeladatokat (most elsőre egyet, s később jön a többi is, érdemes vissza-visszalátogatni) A letöltött munkafüzetekben az alábbiakat találod:
  • A munkafüzet első munkalapján a feladat szöveges leírását találod.
  • A munkafüzet második munkalapján a feladat megoldásához szükséges forrást. Erről a lapról érdemes másolatot készíteni arra az esetre, ha netán előlről indulva szeretnéd még egyszer megoldani. Tehát elsőre próbáld a leírás alapján a forrás lapot, vagy annak másolatát használva, önállóan megoldani a feladatsort.
  • A munkafüzet harmadik lapján 'mo' név alatt találod a megoldott feladatot. Ide akkor célszerű átkukucskálni, ha netán magadtól nem jöttél rá a megoldásra, pl melyik függvényt kell használni, vagy értelmezési gondod van, vagy éppenséggel ellenőrizni szeretnéd a megoldásod helyességét. Csak akkor lesz segítségedre ez a megoldás, ha próbálkozol legalább! A 'mo' lapról rengeteg infót megláthatsz, ám ha mindennek ellenére vannak még gondjaid a megoldásban, akkor szólj hozzá akár ehhez a könyvlaphoz, vagy tegyél fel kérdést a fórumban - Kérdezze + - külön, az ECDL vizsgázók számára létrehozott részben: ECDL vizsgázók kérdései