E-mail mentése

GevaPC Tudástár: 
Beérkező e-mailjeink helye a Beérkezett mappa (levelező programonként más lehet az új üzeneteket tároló mappa elnevezése), most vegyük alapul az Outlook Express levelező program használatát, ahol komoly veszély fenyeget a program összedőlésére, amikor már igen-igen elszaporodnak a levelek.

Hogyan mentsük fontos leveleinket?

Melléklet mentése, a teljes levél tartalmának mentése, több levél mentése... ezekre a feladatokra találhatsz megoldást ebben az írásban

Melléklet mentése

A melléklet, legyen bármilyen típusú fájl is, önálló tartalma van, tároljuk a levelező programon kívül, annak tartalmának megfelelő mappában. Fontos szempont még a melléklet mentésénél, hogy bizony vírust is tartalmazhat, s a telepített víruskereső programok már a mentésnél felismerhetik, jelezhetik ezt számunkra, így tanácsos előbb elmenteni, majd ezt követően megnyitni csak. (az azonnali, mail-ből történő megnyitásnál azonnal elszabadulhat, indulhat a vírus)
 • A megnyitott levélnél jobb egérgombbal kattintsunk a mellékleten.
 • Kattintsunk a Mentés másként... menüpontra, a megjelenő gyorsmenüben.
 • A megjelenő tallózó ablakban, a szokásos módon, állítsuk be a mentés helyét és mentés.
A következőkben azt nézzük meg hogyan tudjuk az e-mailjeinket menteni (feladó címével, küldés dátumával, tárgyával és szöveges tartalmával). Fontos: a melléklet nem kerül mentésre a következőknél, tehát a mellékletet mentsd először, majd ezt követően magát a mail-t! s ha mindent mentettél, akkor akár törölheted is a levelező programban a fontos e-mailt.

Mentés

 1. A mentést a Fájl / Mentés másként... menüpontra kattintva tudod indítani:
  • A parancskiadás előtt a Beérkezett üzenetek mappájában kijelölted a menteni kívánt e-mailt
  • Ha megnyitottad a menteni kívánt e-mailt
 2. A megjelenő tallózó ablakban (ahogy a jobboldali ábrán, kattintással kinagyítva is láthatod)
  • A Hely: címkéjű legördíthető listában határozod meg a mentés helyét;
  • A Fájlnév: mezőbe a kijelölt és mentendő e-mail tárgya kerül, ha nem változtatod meg, akkor ez lesz a mentett fájl neve
  • A Fájl típusa: legördíthető listából határozod meg milyen típusú fájlba mented:
   • ha az *.eml típust választod, vagyis e-mailként mented, akkor a létrejövő fájlt a levelező programoddal tudod a továbbiakban megnyitni. Ez azt jelenti, hogy a leveleződ összeomlása esetén nem tudod megnézni a tartalmát, előnye viszont, hogy a melléklet kivételével minden mail jellemzőjét megőrzi.
   • ha a *.txt típust választod, vagyis szöveges fájlként mented, akkor a továbbiakban ennek tartalmát szövegszerkesztő, editor program segítségével tudod olvasni, nyomtatni. A melléklet ebben az esetben is elveszik.
   • ha a *.htm, *.html típust választod, vagyis HTML fájlként mented, akkor a továbbiakban ennek tartalmát a böngésző (pl.: IE) program segítségével tudod megnyitni, nyomtatni. A melléklet ebben az esetben is elveszik.
  Megjegyzés: nem minden e-mail mentésénél találhatod meg mindhárom fájl típust, ez attól függ milyen típusú a beérkezett, mentendő levél. Html típusú levelet nem tudsz pl menteni szöveges fájlba, szövegesként érkezett e-maileknél jelenik meg mindhárom típus, de más is lehet itt, a saját gépeden telepített egyéb lehetőségektől is függ, stb... A mentés másként tallózó ablak Fájl típus listájából választhatsz, ez bizti.

Több levél mentése egy lépésben

Meglehetősen időigényes levelenként menteni a fontos leveleket, ha azok már nagyon összegyűltek! Praktikus azonnal menteni a beérkezett e-mail-t, de nem mindig van rá figyelmünk és időnk :-) Több levél egy lépésben történő mentésére nem minden levelező programban, mail fiókban van lehetőség, de pl a Microsoft Outlook programban igen.
 • A leveleket jelöld ki a szokásos módon, többet a Ctr és Shift billentyűkkel
 • A Fájl menüből kattints a Mentés másként... menüpontra, s a megjelenő tallózó ablakban határozd meg a mentés helyét, a létrejövő fájl nevét és típusát, s mentés.
A mentés eredménye egyetlen, pl szöveges állomány, amely tartalmazza az összes kijelölt e-mail szöveges tartalmát, folyamatosan. Több levél egyidejű mentése ilyen módon gyors, ám utólag nehezebb megtalálni egy konkrét levelet benne. Célszerű a tartalmuk szerint összetartozó levelek ilyen módon történő mentése.
Utoljára módosítva: 
2017. május 30. 19:37
Hírlevelek: