Keresések

Keresés ECDL számítógépes alapismeretek

Szinte minden vizsgafeladat tartalmaz keresést! A csatolt dokumentum (Keressek.pdf ~87 Kb) tartalmaz vizsgafeladatokban szereplő kereséseket, legyen segítségedre a tanulásban, letölthető. A gyakorláshoz szükséges forrást letöltheted az ECDL webhelyéről. Kérj segítséget a kollégáktól, családodtól a használatba vételéhez. A kereséseket az alábbiak szerint praktikus elvégezni:

 1. Az Intéző baloldali ablakrészében jelöld meg egy kattintással azt a mappát, ahonnét a keresést indítani szeretnéd!
 2. Kattints a Keresés ikonra, vagy add ki a Nézet / Böngészősáv / Keresés parancsot, a menüpontra kattintva. A baloldalon a mappák helyén most a kersés panelt kell látnod
 3. Add meg a keresés panelon azokat az információkat, amelyeket tudni lehet a keresett fájlról/fájlokról, mappákról!
  • A fájl vagy mappa nevéből az ismert részeket, ha szükséges a * és ? jokerkaraktereket használva. (a csillag tetszőleges számú karaktert, míg a kérdőjel csupán egy karaktert helyettesít)
  • Ha a fájl tartalmából ismert egy szó, akkor ezt a szót a Egy szó vagy kifejezés a fájlban: címkéjű mezőbe kell begépelned;
  • Ha ismert a készítés vagy utolsó módosítás dátuma, időpontja, akkor a Mikor volt módosítva? szövegen kattintva tudod beállítani az erre vonatkozó feltételeket.
  • Ha a keresett fájl mérete ismert, akkor a Mekkora a mérete? szövegen kattintva tudod beállítani a méretre vonatkozó feltételeidet;
  • További beállítások-nál tudod beállítani, hogy a megadott mappában keressen csak, vagy annak almappáiban is, keressen rejtett vagy rendszermappákban, kis- és nagybetűt megkülönböztessen-e a keresésnél;
 4. Keresés gombon kattintva indítsd a keresést!
 5. A keresés végeztével a találati listát mentened kell:
  • A keresés mentését a Fájl / Keresés mentése menüponttal tudod indítani, s a megjelenő böngésző ablakban a kért mappát, a floppy-n az A: meghajtón, kell meghatároznod.
  • Ha a keresés eredményéből szükséged van a további feladathoz egy megadott feltételnek eleget tevő fájlra vagy fájlokra, akkor a Nézet / Részletek menüponttal megjelenítve, tudod rendezni a találati listát az alkalmas oszlop szerint.
 6. Az Intéző ablakában vissza tudod állítani a mappák nézetet a Nézet / böngészősáv / Mappák menüponttal.

A mellékelt ábra - kattintással kinagyítható - azon fájlok keresési feltételeit mutatja, amelyeknek a nevében a második karakter E, s mérete kisebb 11 Kb-nál.

(Frissítve:2020.02.03.)