Másolat a táblázatról - Csatolva

Több ECDL táblázatkezelés vizsgafeladatban előforduló teendő, hogy olyan módon kér a táblázatról másolatot, hogy a másolat kövesse az eredeti táblázat változásait. (pl.: a 19. feladat) A táblázat másolatában hivatkozásoknak kell lenniük az eredeti táblázat celláira, ekkor követi a másolat az eredeti táblázat változását. 'Kézi módszerrel' is felépíthető a másolat, de felesleges sokat dolgozni vele, amikor az Excel biztosít erre a feladatra egy szolgáltatást: a kulcsszó csatolva Megoldása:
  1. Kijelölendő a táblázat, vagy a megadott tartomány. Ha a táblázatról kell másolat, akkor legyen az aktív kurzor a táblázatban, majd a billentyűzeten üsd le az Ctrl + * billentyűkombinációt, a csillagot a numerikus billentyűzetről.
  2. Add ki a másolás parancsot.
  3. Vidd a kurzort a másolat helyének bal felső sarkát meghatározó cellába - ez a cella lehet ugyanazon munkalapon is, de lehet egy másik munkalapon, de akár egy másik munkafüzetben is.
  4. A Szerkesztés menüben találod az irányított beillesztést, ezt a parancsot kell kiadni.
  5. Az irányított beillesztés panelen, ott is valahol lent találod a Csatolva feliratú gombot, no ha meg van, akkkor erre kattints rá és készen is vagy. A Csatolva gomb csak akkor elérhető, ha a panel Beillesztés keretében a Mindent van kijelölve, ahogyan a mellékelt képen (kattintással nagyítható) is látható.
Ha most megnézed a másolt cellák tartalmát a szerkesztőlécben, akkor láthatod a hivatkozásokat, s ezzel a fő célt el is érted. A másolt tartomány formázása, megjelenése esetleg további formázást kíván, s ez ugyanúgy elvégezhető mint egyébként.
  • Ha a másolat megjelenésének ugyanolyannak kell lennie mint az eredetié, akkor roppant egyszerűen az irányított beillesztéssel az eredeti táblázat formázása beilleszthető önmagában is. Elvileg a Beilleszt keret Mindent opciója azt jelentené, hogy a cella minden jellemzőjét, így a formázását is beilleszti, nálam még sem tette ezt meg (Excel 2007), formázatlanul került a másolat új helyére...
  • Másutt elkészített formázás a formátummásolóval is gyorsan másolható, akár egy tartomány formázás másolása is.
  • Bármely más megjelenésre megformázhatod, ami nem is nehéz, hiszen a cellában nem a képlet (a cellahivatkozás) hanem az értéke látszik.
Valami hiba van a honlap működésében, nem tudom csatolni hozzá a munkafüzetet :-(. légyszi írj az űrlappal és mail-ben küldöm a 19. vizsgafeladat 10. pontját megoldva... Mostantól (08.04.20) innét is elérheted a Megold-19-10.xls munkafüzetet, amelyben a 10. feladatig van megoldva a 19. vizsgafeladat.