Százalékszámítás

GevaPC Tudástár: 
Százalékszámítás egyszerűen és könnyedén

Százalékszámításhoz szükséges ismeretek...

SzázalékszámításSzázalékszámításAmikor az Excel-lel százalékot számolunk, egy kicsit tudni kell, hogyan s mint tárolja a táblázatkezelő az értéket, s mit jelent amikor egy számnak százalékos megjelenést adunk. Ezekre a kérdésekre ad választ ez az írás. (a mellékelt ábra kattintással nagyobb nézetben is megtekinthető, s kattintással csukható)

Feladat: Számítsuk ki a 100 érték 5%-át úgy, hogy kedvünk szerinti összegre változtatva ezt az értéket, láthatóvá váljon annak az 5%-a!
 • Vigyük az aktív cellát az B1-es cellára és gépeljük be a 100-t, zárjuk Enterrel! Az aktív cella a B2-es cellára kerül.
 • A B2-es cellába gépeljük be az 5%-ot, zárjuk Enterrel ismét a bevitelt! Az aktív cella a B3-as cellára kerül.
 • A B3-as cellában szeretnénk megjeleníteni a B1-es cella tartalmának B2-es cellába bevitt százalékát, tehát ebbe a cellába kerül a képlet, amely ezt kiszámolja
  • Üsse le az egyenlőségjelet a billentyűzeten! (ezzel kezdődik a számításokat tartalmazó képlet)
  • Egérrel kattintson a B1-es cellára!
  • Billentyűzetről vigye be a szorzás jelét a * karaktert!
  • Kattintson a százalékértéket tartalmazó cellára, a B2-esre!
  • A képletet zárja Enterrel, vagy kattintson egérrel a szerkesztőlécnél látható zöld színű 'pipás' ikonra! A cellában máris láthatóvá válik a számítás eredménye
 • A B1-es cellában nyugodtan változtathatjuk az értéket, a B3-as cellában mindig a B1-es cella értékének az 5%-át láthatjuk.
 • Természetesen a B2-es cella értékét is megváltoztathatjuk, a B3-as eredménycellánk értéke ennek megfelelően változik.

Százalékszámítás - Hogyan vihetem még be a százalékértéket a százalékszámításnál?

 • Bevitel majd formázás
  • Beírom a cellába a százalék tényleges értékét a 0,05 -t hiszen ennyi az 5%, majd a % ikonon kattintva csupán más megjelenést adok, a cella értéke nem változik, látványa, olvashatósága a szokásossá válik. Ez a bevitel ugyanazt eredményezi, mintha az 5% karaktereket vittük volna be.
  Megjelenítés % értékként
  Bármikor előfordulhat, hogy már rögzített számot kell utólag megjeleníteni %-osan
  Feladat: számítsuk ki hogy hány százaléka a 31 a 100-nak :-)
  • Vigyük a 31 értéket az E1 cellába, a 100 értéket az E2 cellába
  • Az E3-as cellába írjuk a következő képletet: =E1/E2 A cellákat egérrel történő kattintással is megjelölhetjük, ám az egyenlőségjelet és az osztás jele / karaktereket a billentyűzetről tudjuk bevinni, s mindezt szépen sorban, a képlettel balról-jobbra haladva. A beírásnál a cella betűjelét akár kisbetűvel is gépelhetjük, érteni fogja az Excel :-)
  A cellákhoz érdemes szöveges címkéket bevinni, hogy holnap is azonnal lássuk milyen számokat, számításokat is tartalmaznak a celláink. A munkafüzet, amely tartalmazza a fenti feladatokat, + néhány bruttó-nettó számításokat is, letölthető alábbi a csatolmányból. Többek között a százalékszámításról olvashatsz a ZseniMatek.hu oldalán: elmélet + néhány gyakorlati példa
Utoljára módosítva: 
2021. július 01. 09:43

Hozzászólások

Sziasztok!
Nem tudom,hogy mit csináljak az M4-24-es feladatlapjában,mikor ki kell számítani a ,hogy heti összes bevétel hány százalékát adja a kifli és zsemle együttesen.
Előre is köszönöm a segítséget:)

Az érdekel bennünket, hogy a héten eladott kifli és zsemle összmennyisége mekkora részt tesz ki a teljes heti bevételben: - a kifli és zsemle egész heti mennyisége az összbevétel oszlop két - a kifli és a zsemle sorában lévő összeg összege - J2 és J3 cellák; - a teljes heti bevételt megkapjuk az összbevétel J oszlopában szereplő összegek összegével - J2:J5; - az első mennyiség arányát úgy kapod meg, ha ezt az összeget osztod a teljes összegével a 24.feladatban a D7-es cellába irandó képlet: =(J2+J3)/SZUM(J2:J5) (a megoldást tartalmazó munkafüzetet feltöltöttem ide: bejelentkezve letölthető a csatolmányok közül Geva