Bemutató - felsorolások formázása

A leggyakrabban használt beépített elrendezésű dia a felsorolás dia. Következzenek ennek a felsorolásnak a formázási lehetőségei. Fontos: ha egy dián szeretnél csak módosítani a felsorolás formázásán, akkor azt Dia (vagy normál) nézetben tedd meg, ha azt szeretnéd, hogy a formázás minden felsorolás elrendezésű diádon megjelenjen a bemutatón belül, akkor a változtatásokat Dia-mintán kövesd el. (a Dia-mintákról itt olvashatsz részletesebben)

Bekezdések beállítása

A szövegszerkesztésnél már tanulhattad, hogy a formázások kötődhetnek a bekezdéshez, nos itt a PowerPoint-nál szintén él ez a dolog. A bemutatónál a bekezdés formázásához kapcsolódik a sortávolság, behúzások, felsorolás szimbóluma, bekezdések közötti térközök, ... PP minta - felsorolásPP minta - felsorolásValamennyi legfontosabb jellemzője akkor állítható be és érhető el, ha a dián a bekezdéseket kijelöljük. A kijelölés első és egyben legkönnyebben elvégezhető módja, ha rákattintunk egérrel a felsorolás helyörzőjének keretére - a beépített szövegdoboz keretére. Ha ebben az állapotban nem érhetők el a bekezdés formázások (Bekezdés... a gyorsmenüből vagy a menü Formátum / Bekezdés... akkor ki kell jelölni a bekezdéseket.)

Felsorolás szimbólumának beállítása

A kijelölt bekezdéseken jobb egérgombbal kattintva egy lépésben elővehetjük a felsorolások formázásához szükséges párbeszédablakot (pl. mint a mellékelt ábrán). Ez a kiindulás minden-, a felsorolás formázását érintő feladat elvégzéséhez. PP- felsorolás formázásaPP- felsorolás formázása választhatunk a meglévő és mutatott felsorolások közül; - a Testreszabás... gombbal elmehetünk új szimbólumot választani; - a Kép feliratú gombbal képet is választhatunk felsorolás jelnek; - a felsorolás jel vagy kép százalékos arányát beállíthatjuk - a szöveg méretéhez képest; - szimbólum felsorolás jel esetében annak színét a legördíthető színpalettáról kiválasztva állíthatjuk be, de akár egyedi szín kikeveréséhez is eljuthatunk - Szín eszköz. - ugyanezen párbeszédablak segítségével tudjuk a felsorolást akár le is venni a dia bekezdéseiről, ha a minták közül a Nincs opciót választjuk.

Sortávolság beállítása

PP - sortávolságPP - sortávolságA sortávolság beállítása a Bekezdés... parancsra megjelenő párbeszédablakban lehetséges, akár csak a térközök-, a behúzások- és az igazítás beállításai is. A mellékelt ábrán a 2007-es PP bekezdés beállításának párbeszédablaka látható. A sortávolság beállításához az ábrán legördítve látható az ikon. Nem ez az összes beállítási lehetőség! Itt tedd fel a kérdésedet, ha vannak még számodra értelmezhetetlen beállítások, vagy a fent leírtakkal még nem oldható meg minden adódó feladat: folytatom vagy külön részletezhetjük :-)