Adatbázis-kezelés

az adatbázis-kezelés témában érintett tartalmak kerülnek kiküldésre a listára feliratkozók számára

Beszéljünk e két, közeli terület kapcsolatáról. Igen, jól látod: a kettő egymáshoz közeli terület még ha felhasználóként nem is így érzed, amikor adatbázis-kezeléssel kezdesz foglalkozni. Ilyenkor inkább kedvedet szegi hogy a már jól átvett gyakorlattal szemben itt egy kicsit másként kell gondolkodni, másként kell a munkához hozzáfogni. Beszéljünk tehát e két-, viszonylag közeli terület kapcsolatáról.
Paragrafus árnyékkalEzt szinte nem is kell tanítani, a többség tudja, hogy csak egy jobbegérgombos kattintás a képen és a gyorsmenüből máris menthető a sajátgépre a kép. Egy kicsit azért többről szeretnék most írni, mint internetes, számítógép kezelési alapismeretről,- képekhez kapcsolódó jogi vonatkozások, olvasd csak tovább.

Adatbáziskezelés KapcsolatokAdatbáziskezelés Kapcsolatok ... az adatbázis táblák között

3. feladat

ECDL 5.modul adatbázis-kezelés 3. vizsgafeladatának megoldása

...lépésről-lépésre Az adatbázist egyszerű dupla kattintással megnyithatjuk és meg is nyílik ha a gépünkre telepítve van az Ms Access program. Az adatbázis ablakban dolgozunk tovább, vagyis az Access program ablakán belül.

Hírlevelek: 

Bevihető értékek korlátozása - érvényességi szabály, adatbázis kezelés

Egyik remek eszköz a tévesztések, elgépelések elkerülésére, ha a bevihető értéket legalább a nagyságrendileg behatárolhatjuk - egy vagy több nullával többet beütve már jelentős hibát visz az adatbázisba, s utólag már keresgélhetjük a hiba okát...

Érvényességi szabály

Hírlevelek: 

Az adatbázisunk fő eleme a tábla, vagy adattábla.

>A táblát megnyitva az adatlap nézetben láthatjuk. Ebben az adatlap nézetben elvégezhető műveletekről szól ez az írás: - megtudhatod hogyan és mit lehetséges kijelölni, - hogyan változtathatod meg az oszlopok sorrendjét, - hogyan rejtheted el és fedheted fel az oszlopokat, - mit jelent és mi az értelme az oszlopok rögzítésének vagy fagyasztásának, - miként lehetséges az oszlopszélesség és a sormagasság megváltoztatása.

Indexelés az adatbázisban

kulcs mező - elsődleges indexelés az adatbázisban, az adattáblábanMi az az indexelés az adatbázisban? Az adatbázisok alapeszméje, hogy nagy mennyiségű adatokat úgy tárol el, hogy gyorsan, könnyen és egyértelműen visszakereshetők legyenek a tárolt adatok, információk legyenek nyerhetőek belőle.

A gyors visszakeresést segíti és gyorsítja az indexelés.

Hírlevelek: 
GevaPC Tudástár: 

Adatbázis adatmodellek, adat és információ

Adat és információ

Mint azt tudjuk, az adat észlelhető, érzékelhető, felfogható ismeret, amelyből értelmezéssel, kiértékeléssel válik új információvá.

Adatnak tekintjük a tényt, állapotot leíró értéket, egyszerűbben fogalmazva az adat egy konkrét érték. Alapja minden további számításnak, információnak, származtatott értéknek. Az adatokkal számolunk, következtetéseket vonunk le belőlük, vagyis további információt nyerünk belőlük. Ilyen adat lehet pl.:
Feliratkozás RSS - Adatbázis-kezelés csatornájára