Iniciálé készítése

GevaPC Tudástár: 
IniciáléRégen az okmányokat, leveleket díszes betűvel, úgynevezett iniciáléval kezdték. Az egyes könyv szakaszok vagy fejezetek kezdőbetűinek díszessé formálására a szövegszerkesztő programok is lehetőséget adnak. (a weben nem értelmezett az iniciálé, ám megoldható, hogy a honlapon nagyobb és más betűtípussal jelenjen meg akár egy-egy karakter is) Ms Word-ben bekezdés első betűje vagy szövegének eleje formázható iniciálévá, a hogyanért olvass tovább.

Iniciálé készítése Word-ben

Az iniciálé készítése Ms Wordben a bekezdéshez kapcsolódik, tehát a bekezdés első karakteréből vagy szövegének elejéből készíthető:
  • Legyen a szöveg kurzor a formázni kívánt bekezdésben, majd kattintsunk a Formátum / Iniciálé parancsára(2007-es Word-ben a Beszúrás eszköztáron található a lehetőség).
  • A Pozíció keretben két megoldás közül választhatunk. Vagy a Margón, vagy a szövegbe süllyesztve alakítjuk ki. Kattintsunk a nekünk tetsző formára.
  • Állítsuk be az iniciálé méretét is ha az alapértelmezett beállítás nem megfelelő, vagyis azt, hogy hány sorba nyúljon bele a készítendő iniciálé.
  • A Távolság a szövegtől kijelölősávban a szövegmezőtől való távolságát állíthatjuk be, centiméterben.
  • A Betűtípus eszköz segítségével más, díszesebb betűfajtát is választhatunk az iniciálé számára, a gépen telepített betűtípusok közül.
  • Végül nyomjuk meg az OK gombot.
Nem csak egy betűt, hanem több karaktert, sőt az első szót is átalakíthatjuk iniciálévá, ekkor a kiemelendő szövegrész kijelölésével indítjuk a készítést, nem elegendő ha a kurzor a bekezdésben villog. megjegyezés:Előtte a bekezdés első sorának behúzását meg kell szüntetni, mert ez az iniciálét is beljebb húzza.

Iniciálé törlése

Amennyiben törölni szeretnénk az iniciálét Iniciálé, kijelölve
  • Jelöljük ki. Akkor van az iniciálé kijelölve, ha a kerete - safírozott, ferdevonalas keret - látszik, s azon látszanak a grafikai objektumoknál ismert felező- és sarok, méretező pontok is, lsd jobbra mellékelt kép
  • Kijelölt állapotban elérhető az Iniciálés parancs a menüből vagy eszköztárról, de a gyorsmenüből - tehát ha jobb egérgombbal kattintunk az iniciálé keretén - biztosan kiadható az Iniciálé... parancs (ez ugyanaz a parancs, mint amit a beszúrásnál is használtunk)
  • Kattintsunk a beállításoknál a Nincs piktogramjára, és nyomjuk meg az OK gombot. (Ha a Delete billentyűt használjuk erre a célra, törlődik a kijelölt karakter is.)
Az érintett bekezdés formázásánál hagyjuk a végére az iniciálé elkészítését, mert nehézkes utána már bármi formázást úgy elkészíteni, hogy ne menjen tönkre az iniciálénk :-(
Utoljára módosítva: 
2017. október 30. 10:38
Hírlevelek: