Karácsonyi ajándék kísérők

GevaPC Tudástár: 

Csináld magad - GevaPC praktika regisztrált felhasználók számára

Az üzeltekben kaphatóak apró, karácsonyi képekkel ellátott ajándék kísérők, amelyekkel megjelölhetjük, megcímezhetjük becsomagolt ajándékainkat. Nos ezeket magunk is elkészíthetjük, s némi GevaPC segítséggel ráadásul gyorsan is :-)

Csatolmányként olyan dokumentumot tettem ezen írás mellé, amely 15 db - A4-es oldalnyi - karácsonyi ajándék kísérőt tartalmaz.

Bejelentkezve láthatod és le is töltheted.

Hozzávalók és trükkök a megoldáshoz

 • Némi szövegszerkesztési ismeret (alább le is írom a lépéseket is) és az Ms Word megléte, word dokumentumban készítjük, s a letölthető minta is Ms Word-ben, 97-2003-as doc formátumban készült. Az elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükség:
  • Karácsonyi képekkel elkészített képekre, képre: ezeket a képeket megtalálod - összesen 15 különbözőt - a letölthető doc csatolmányban, amelyet regisztrációt követően bejelentkezve érhetsz el.
  • Magad is elkészítheted ezeket a képeket, a letölthető dokumentumban lévő képek is az Ms Word ClipArt képeivel készültek. Ha nincsenek alkalmas képek a gyűjteményedben, akkor látogass el a Microsoft online képtárába és töltsd le a kedvedrevalókat. A mintába tett képeket a Gimp-pel szerkesztettem, méretük 8cm x 3,5cm, a dokumentumban tömörítenem kellett őket a méretük miatt, így a felbontásuk 200dpi (nyomtatáshoz éppen elég), eredetileg 300dpi-vel készültek. A forrásfájl 1,34Mb, ha szeretnéd szerkeszteni, akkor a kapcsolat űrlapon jelezd és küldöm mail-ben.
  • Egy olyan word dokumentumra, amelynél az elrendezés szerint az oldal tartalma középre kerül, egyformán 1,5cm-es margókkal rendelkezik, valamint egy középre igazított bekezdés. Az abszolút középre igazítás azért jó, mert így a karton mindkét oldalára nyomtatva kétoldalas kísérő lapokat nyomtathatunk, kétoldalas nyomtatásnál pontosan lefedik egymást a lapocskák. A képeket természetesen a szöveggel egysorba kell beszúrni, elhelyezni, szóköz nélkül. Így összesen 15 kísérő lapocska fér el - az előző pontban megadott mérettel - az oldalon álló tájolásnál.
  • Egy toll, egy színes ceruza, hogy a kész lapocskákra rá tudd írni személyes üzenetedet az ajándékozottnak, de legalább a címzett nevét, hogy ki-ki megtalálhassa ajándékát a karácsonyfa alatt :-)
 • Színes nyomtató, amely képes a 80 grammosnál is vastagabb lapok kezelésére, hiszen akkor lesz igazán megjelenése a kísérő lapoknak, ha van némi tartása, s ehhez kevés a szokásos nyomtatáshoz használt 80 grammos papír
 • Szükség szerinti mennyiségű fehér műszaki rajzlap vagy névjegykarton, de készülhet fotópapírra is, erre nyomtatjuk ki az elkészült alkotást. Míg a műszaki rajzlap szép fehér hátteret biztosít kellő tartással és keménységgel a kétoldalas nyomtatáshoz, addig a névjegykarton és a fotópapír lehet fényes, mattfényű, ám ennek csak az egyik oldalára lehet nyomtatni.
 • Olló vagy dokumentum felvágására alkalmas eszköz - az A4-es méretben készült és kinyomtatott oldalt fel kell vágni, hogy ezek egyenként használhatóak legyenek. A kivágott lapocskákat aztán kilyukaszthatjuk egy lyukasztó szerkezettel hogy szalagot lehessen átfűzni rajta, de akár tű-cérna kombinációval is képessé tehetjük arra, hogy a kísérendő ajándék masnijához rögzíthessük :-)

Pratikák a letöltött dokumentum használatához

A dokumentum szabadon felhasználható, s hogy időt tudj vele megtakarítani, a következőket ajánlom figyelmedbe:

 • A letöltött dokumentumról készíts másolatot, ez tartalmazza ugyanis az összes képet, minden esetleges adatvesztésre felkészülve tartd is meg, s a továbbiakban ezt a másolatot nyisd meg, ebben tudod a kedved szerinti képekkel kialakítani a szükséges számú képet tartalmazó dokumentumot: ha gyosan szeretnél készen lenni vele.
 • A megnyitott másolatban töröld ki azokat a képeket, ajándék kísérő lapocskákat, amelyek nem tetszenek, nem szeretnéd hsználni.
 • A vágólap segítségével készíts másolatokat a kiválasztott képekről. Egy oldalon 15 darab fér el, a továbbiak automatikusan átkerülnek a második oldalra.
 • Második oldalt csak akkor készíts, ha kétoldalast nyomtatást szeretnél, s ilyen módon a második oldalra az első oldalon lévők hátterét kell tenned.
 • Ha kevesebbet szeretnél készíteni az egy oldalra férő 15-nél, akkor szúrj be egy oldaltörést, így készítsd el a második oldalt, amennyiben kétoldalas nyomtatást szeretnél. Ha több lapocskát készítenél 15-nél, akkor további oldalakat kell nyitnod oldaltöréssel, vagy külön dokumentumban elkészíteni.
 • Kétoldalas nyomtatáshoz elkészített dokumentum nyomtatásához használd a Fájl menü Nyomtatás... parancsát, itt ugyanis meg tudod adni a nyomtatni kívánt oldal számát, s az egyszerűbb, otthon használatos nyomtatókkal automatikusan nem lehet kétoldalas nyomtatást végezni csak úgy, hogy egy oldal kinyomtatása után, a kész lenyomatot megfordítva betenni ismét a nyomtató tálcájára.
 • Ha bajosnak találnád ollóval egyenesen felvágni a kinyomtatott oldalt, akkor a képeket vedd körbe nagyon vékony vonallal, pl pontozott, 0.75px vastagságú, halványzöld színű vonallal. Ezt tanácsos még a képek másolása előtt elvégezni. (a képen jobbegérrel kattintva Kép formázása... a megjelenő panel Színek és vonalak lapján, vagy a Word verziójától függően (2003-asban) a gyorsmenüben is megjelenhet a Szegély és mintázat... parancs

Már most, így jókorán (november végén) nyugodtan elkészíthetők ezek az apró kellékek, az apró méretüket csak a meglepetés és öröm múlhatja felül karácsonykor :-) Sok sikert hozzá, s ha gondod, kérdésed, kérésed van vele írj, szólj hozzá :-)

Utoljára módosítva: 
2020. május 07. 00:36
CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja ajand_kiserok_tom.doc556 KB
Hírlevelek: