Robbantott tortaszeletek

GevaPC Tudástár: 
Robbantott torta(default)Robbantott torta(default)Látványos és nem utolsó sorban hasznos eszköz a diagram: a számítások eredményét, értékeket szemléletesen mutat meg. A diagramok közül a kör diagram - 3 diagramos változata a torta diagram - képes megmutatni az egyes értékek arányát az összesített értékhez képest: - az ábrázolt értékek adják az egész tortát, s az egyes értékek egy egy szeletét. Körszelet kihúzásával a figyelmet célirányosan irányíthatjuk Egyszerű fogások jönnek a torta robbantásához, a robbantás irányított megjelenítéséhez.

Példa

torta adatoktorta adatokVegyünk egy egyszerű példát:
  • - Vigyünk fel a munkalapra néhány értéket, címkézve őket színek megnevezésével.(a mellékelt ábrán hat értéket vittem fel, de lényegtelen a számuk és az érték is)
  • - Jelöljük ki a címkéket és értékeket tartalmazó cellákat,
  • - Szúrjunk be egy robbantott tortát (kör típusú diagram - 3D - robbantott)
A létrejövő robbantott torta diagram alapértelmezett színekkel jön létre, az értékeket tartalmazó lapon. Az értékekhez azért rendeltünk színt címkeként, hogy az adott értékhez tartozó tortaszeletet erre a színre ki is színezzük. A színezéshez ugyanúgy ki kell tudni jelölni egy adott szeletet, akár csak a tortaszelet kihúzásához, tehát mindkét művelethez ugyanazon fogások tartoznak.

Fogások a tortaszeleteken

  1. Szeletek egyidejű mozgatása: A robbantott torta fölött ha lenyomom a bal egérgombot és húzom a szeleteket kifelé vagy befelé, s a húzás alatt lenyomva is tartom, akkor az összes szeletet egyidejűleg tudom mozgatni. Fontos: ha már rákattintottál a tortára, akkor azzal kijelölted és máris nem fognak együtt mozogni, ezért kattints először a diagramon kívül egy cellára, majd úgy próbálkozz ismét a szeletek egyidejű húzásával. Mozgatás közben látszik a körvonal és csak az egérgomb felengedéskor mutatja az eredményt...
  2. Egy szelet kijelölése: kattints egyet a kiszemelt tortaszeleten, majd szünet, s ismét egy kattintás a szeleten. Fontos: nem duplát kell kattintani a szeleten, hanem kettőt. Sikeres kijelöléskor azok a bizonyos fogantyúk kizárólag csak ezt az egy tortaszeletet fogja körbe, amint a jobbra látható kép is mutatja.
  3. TortaSzelet kijelölveTortaSzelet kijelölveEgy tortaszelet mozgatása: ehhez kell először egyet kattintani a tortán, majd a következő kattintást lenyomva tartva a húzandó szeleten, tudom azt elmozgatni kifelé vagy befelé Fontos: egy szelet mozgatása után egy pillanatnyi szünetet kell tartanunk, hogy a következő szeletet meg tudjuk fogni és egyedüliként azt mozgatni.
A kijelölés szükséges a tortaszelet átformázásához is, így az átszínezéshez is.

Tortaszelet átszínezése

Színezett tortaSzínezett tortaAz átszínezéshez először mindig ki kell jelölni az érintett tortaszeletet, az előzőekben leírtak szerint. A formázáshoz szükséges parancsokat - legyen szó bármely verzióról is - a kijelölt tortaszeleten történő jobb egérgombos kattintással megjelenített gyorsmenüből lehetséges. Az átszínezéshez a gyorsmenüből válasszuk az Adatpont formázása... menüpontot, s színezzük megfelelőre. (a kihúzott szelet színével fokozhatjuk a figyelemfelkeltő hatást, ahogy a mellékelt kép is mutatja, én élénk színnel csak a kihúzott szeletet színeztem, a többi szelet pasztell színt kapott) Ha a diagram minden szeletét sikerült átszínezned akkor máris magabiztosan tudod a tortát robbantani, a szeleteket szelektíven húzni-vonni, szóval magabiztosan a szándékod szerint formázni.
Utoljára módosítva: 
2017. május 25. 00:57