Videók a honlapon -> YouTube és társai

GevaPC Tudástár: 
Videók a honlapon, YouTube és társai

Honlap tulajdonosok gyakori kérdése a videók megjelenítése a honlapon. Pl egy média szereplést követően nagyon megnyerő tud lenni, ha a saját honlapon megtekinthető ez videó felvételről.

Lehet egy reklámfilm is a cégről, amelynek természetesen a saját honlapon van a helye. Ebben az írásban egy gyors és frappáns megoldást ajánlok arra az esetre ha még nem tudja eldönteni kell-e fejlesztés a saját honlapon vagy akár e nélkül is megvalósítható a videó beágyazása. (menet közben biztosan kiderül, még mielőtt pénzt áldoztunk volna rá)

Honlap-fejlesztéssel természetesen elérhető, hogy a közvetlenül egy új típusú tartalomba lehessen feltölteni a videót, s azokat galériába szervezve megjeleníteni. Ez a legjobb megoldás abban az esetben ha a videók hangsúlyos részét képezik az adott cég megjelenésének.

Alapvető gondok a videókkal

No persze öröm az, ha saját videóval rendelkezünk legyen az egy promóciós film, reklám film a tv-ben, bemutatkozó videó egy konferenciára vagy kiállításra, de az örömön túl az alábbi gondjaink lehetnek vele ha a saját honlapra szeretnénk tenni:

  • Nagy a méretük, amelyhez megfelelő méretű tárhellyel kell rendelkeznünk, illetve fel kell készülni rá, hogy a tárhely bővítés a továbbiakban folyamatos kiadást jelent majd.
  • Több féle típusú videó létezik, amelyet a honlapon kezelni kell, a fejlesztésnek minden típushoz külön kell felkészülnie rá. Ha csupán egy-két típus kerül kezelésre, akkor a sajátgépen kell a videókat átkonvertálni olyan típusra, amelyet aztán a honlap már meg tud jeleníteni, ott lejátszható. Mindez idő- és tudás igényes, ezáltal költséges megoldás.

Videók beágyazása a saját honlapba

Mára már jól bejáratott videó tárhelyeket könnyedén találhatunk magunknak, amelynek a használata egy automatikusan lezajló regisztrációval, szinte azonnal elkezdhető. Ilyen a YouTube, amelyet a Google legutóbb megvásárolt, így aztán a gmail fiókkal rendelkező felhasználók a gmail-es accountjukkal, fiókjukkal beléphetnek és használatba vehetik.

Videók méret korlátja, védettség és egyebek a YouTube-n

A YouTube-n max 10 perces, 1024MB-os videók tölthetők fel. Cím és kísérő szöveg adható hozzá, de 'ragaszthatunk' címkéket is rá, amely lehetővé teszi a videók kategórizálását és a keresést is közöttük. Magunk rendelkezhetünk arról, hogy kik láthatják, lehet-e hozzászólni, ...

Beágyazás saját honlapba

Linkkel ugyan tudunk hivatkozni a videó tárhelyre feltöltött videónkra, ám ez azt jelenti, hogy a látogatónk esetleg el is hagyja a honlapunkat, egyszerűen átkattint a videó megosztó oldalára.

A videó megosztó/tárhelyre feltöltött videók megjeleníthetők az internet tetszőleges helyén, csak be kell ágyazni abba. A beágyazáshoz egy forrás kódot kapunk, amit nem feltétlenül kell érteni csak másolni :-) (a beágyazás angolul embed) A kijelölt kódot a Ctrl + C billentyűkombinációval a vágólapra másolva, majd a honlap tartalmába beillesztve a Ctlr +V billentyűkombinációval, már készen is vagyunk. Íme egy YouTube-ra feltöltött videó megjelenítve itt a gevapc.hu-n:

Összegezve mindezt

Tehát gyors és frappáns megoldás a saját videót feltölteni a YouTube-ra vagy hasonló videó tárhelyre, amely lehetővé teszi azok beágyazását a saját honlapba: nem foglalja a tárhelyet, időt hagy a videók végleges elhelyezésének megoldására.

A szövegbe beágyazott videó kód egy lehetséges megoldás, alább egy másik fajta megjelenítés - immár a mobil készülékekhez is alkalmazkodó módon.

Utoljára módosítva: 
2021. augusztus 31. 16:19
Hírlevelek: 
GevaPC ajánlatok: 

Hozzászólások

Sziasztok,
egy nagyon brutális videó megosztót ajánlok. HQ minőségben és korlátlan terjedelemben lehet rá feltölteni. www.docler.hu