Access

GevaPC Tudástár: 
Access adatbázis kezelés - egy speciális szeglet a témában

Egyik témakörünk biztosan az MS Office programcsomag adatbáziskezelő programja lesz az Access. A programcsomag hatalmas nagy tudástárának köszönhetően sokan használják az irodákban és otthon is ezt a programot. Nekik elsősorban, legalábbis úgy érzik, maga a program használata jelenti a nehézséget, pedig a program használata csak másodlagos. Ami ettől sokkalta fontosabb, hogy egy megfelelő gondolkodásmód alakuljon ki, tisztában legyen magával az adatbáziskezeléssel, ezen belül is a relációs adatbázis ismeretével.

Access adatbázis kezelés kinek és miért?

Úgy szokás mondani, hogy az információ = hatalom és ez igaz az élet legkülönbözőbb területeire.

Ahol sok az információ, ott tárolni kell! A tárolás elsődleges célja hogy a tárolt adatokból lehessen információt nyerni. A tárolt adatokból sok szempont szerint lehet információt nyerni, mikor mire van szükség a haladáshoz. Ráadásul mindezt gyorsan kell tudni meglépni!

Adatbázis = az adatok tárolására szolgál

 • nagy mennyiséget képes tárolni, egyértelmű módon;
 • képes tárolni az adatok közötti összefüggéseket/kapcsolatokat is!

Adatbázis kezelő = egy az adatbázis kezelésére alkalmas program/ applikáció / alkalmazás

 • karbantarthatóak(új adatok felvitele, meglévő adatok módosítása, feleslegessé vált adatok törlés) az adatok vele az adatbázisban;
 • az adatbázisból képes információt nyújtani, használva az adatok közötti kapcsolatokat is;

Adatbázis kezelés = adatokkal, adatbázisban végzett műveletek sokasága

 • különböző eszközök és lehetőségek állnak rendelkezésre az adatbázis kezeléshez más-más program használatakor, így szükség van azok kezelését megismerni;
 • más-más lehet az adatbázis szerkezete és ezzel annak kezelése egyes adatbázis típusoknál. ...mert hogy párban léteznek az adatbázisok és az őket kezelő adatbázis kezelő alkalmazások esetében, még azonos. Az úgynevezett relációs adatbázis kezelés terjedt el leginkább - ilyen típusú az MS Office csomag Access adatbázis kezelője is, DE tudjunk róla, hogy léteznek más típusú adatbázisok is és ezekhez társuló más adatbázis kezelő alkalmazások is.

A válasz a fentebb feltett kérdésre: az élet minden szereplőjének szüksége van adatbázis kezelésre, kiemelten:

 • Közép- és felsőfokú intézmények hallgatóinak;
 • felnőtteknek, akiknek szükségük van ECDL jogosítványra. A 7 modulos ECDL bizonyítvány megszerzésénél választható az adatbázis kezelés is - a kötelező 4 mellé. Amennyiben kimarad a 7 modulos bizonyítvány megszerzésénél és később válik szükségessé, akkor önmagában is le tehető az adatbázis kezelésből - 1 modulos - vizsga. Az ECDL vizsgákat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szerzvezi és tartja fenn Mo-on.
  (ha az Access elméleti oldalával is szeretnél teljes mértékben tisztában lenni, akkor olvass róla  Wikipédia Access oldalán)

Az Access program, a Microsoft által fejlesztett és csomagban forgalmazott alkalmazása kereskedelmi license-l bír, így ezt meg kell venni. Ha egy munkahelyen használatban van, akkor kénytelen vagy alkalmazkodni ehhez, azaz neked is ezt kell használnod! Vizsgához - iskolákban, felsőfokú intézményekben - kifejezetten és csakis az ott telepített programokkal lehet.

Adatbázis kezelés további alternatívái

A felsorolás nem lehet teljeskörű, az adatbáziskezelők közül a legismertebbeket említem:

 • Microsoft Office Access. Nagyon sok verziója létezik, a verzió igazából akkor fontos, ha vizsgára készülsz, akkor nem mindegy, tájékozódj
 • OpenOffice - szabadszoftver
 • LibreOffice

A GevaPC Tudástár írásaiban, ismeretanyagaiban és videóiban az MS Access szerepel.

Utoljára módosítva: 
2020. január 05. 14:50