Spamtörvény: kit véd?

e-mailSzeptember 1-től hatályos az a jogszabály, amelyik több ponton megváltoztatja az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényt.

1. Magánszemélyeket véd

Az egyik legfontosabb változás, hogy a kéretlen elektronikus levelektől a jövőben csak a magánszemélyeket védi a hatóság, a vállalkozások címeire szabadabban küldhetők reklámok. A törvény az uniós iránymutatásoknak megfelelően szétválasztja egymástól a magukat megvédeni képes vállalkozásokat és a zömmel tájékozatlan internetezőket abból a szempontból, hogy az utóbbiak technikai tudásuk korlátai, vagy éppen alul informáltságuk okán inkább rászorultak a hatósági óvásra, mint a vállalkozások.

2. Magán vagy hivatalos cím?

Elvileg magáncímnek számít valamennyi olyan cím, amit magánemberként regisztrál valaki, továbbá idesorolják azokat a céges címeket is, amiket igazolhatóan egy ember olvasgat (tipikusan ilyen lehet például a jellegzetes vezeteknev.keresztnev@cegnev.hu címformátum). Jó kérdés ugyanakkor azoknak a címeknek a megítélése, amelyekben semmi személyes nincs (pl: szamlazas@cegnev.hu), de vitathatatlan az info@cegnev.hu formátum, vagy bármely olyan cím, amivel egy vállalkozással való kapcsolatfelvétel központi címeként hirdetnek meg. Érzed, hogy ez a levegőben lebeg???

3. Add meg a címedet!

A másik változás, hogy a jövőben az elektronikus hirdetéseket legálisan küldő vállalkozások, amelyek például honlapjukon hírlevél-feliratkozási lehetőséget, vagy más opciót kínálnak látogatóiknak, be kell, hogy gyűjtsék a reklámlevelet kérő magánszemélyek nevét és lakcímét is. Egy panasz kapcsán a hozzájáruló nyilatkozatokat visszakeresve dönthető el hogy legális, vagy illegális e-mail cím gyűjtemény alapján küldik-e a hirdetéseket. Az átállást május 30-ig lehet és kell megoldani.

Kivitelezhetetlen

Ez a rendelkezés az e-mail címeket legálisan gyűjtő hirdetési cégek működését lehetetleníti el, hiszen a már meglévő adatbázisok zömét ki kell dobni. Az adatbázisok tisztítására meghatározott az átmeneti időszak 2009. május 31-ig szól, ezt követően már minden, elektronikus hirdetések kiküldése érdekében e-mail címeket gyűjtő vállalkozásnak olyan hozzájáruló nyilatkozatokkal kell rendelkezniük, amelyek tartalmazzák a magánszemélyek nevét és lakcímét is. Te megadod? A tényleges címedet adod meg? Nagyon abszurdnak érzem a dolgot honlap üzemeltetőként is: semmi szükségem a lakcímedre ahhoz, hogy pl tájékoztassalak a honlapom legfrissebb tartalmáról, arról nem is beszélve, hogy csakis akkor megy ha ezt kérted. Egész eddig védtük a személyes adatokat, most még egy hírlevélért is adjuk ki?

Egyik oldalamról sem véd

1. Magánemberként soha nem kért reklám és termékbemutató spamet kapok megfoghatatlan és ismeretlen feladóktól - amíg ilyenek elkerülhetik a törvény szigorát, addig őket semmiféle törvény nem tartja vissza. 2. Honlap üzemeltetőként megfoszt a törvény a tisztességes e-marketing lehetőségektől (tartalom-, képeslap küldések, értesítések, hírlevél,..) ...szóval már megint keresztbe tettek a becsületes netezőknek? meggondolatlan és kivitelezhetetlen, betarthatatlan törvény? ...már nem az első,... A törvény letölthető a Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapjáról, ahonnét a formanyomtatvány is letölthető panasz benyújtásához. Most aztán akár jól be is tarthatsz a konkurenciának (?) :-(