Csíkos dia és a többi

GevaPC Tudástár: 
Milyen is az a csíkos dia? - egyenletes távolságra - a háttér színétől eltérő színű - egymással párhuzamos vonalak :-) Hogyan lehet ezt megrajzolni? - klasszikus esetben megrajzolunk egy vonalat - azaz csíkot :-), majd lemásolva és beillesztve a kívánt távolságra, már is két csíkunk van, és így tovább... Nos a PowerPointtal ettől lényegesen egyszerűbb csíkos diát rajzolnunk - akár az egész diát takaró csíkozást, kockázást elkészíteni, és most ebbe avatlak be, tarts velem :-)

Függőleges / vízszintes vonal a csíkozáshoz

Természetesen a függőleges csíkozáshoz függőleges, vízszintes csíkozáshoz vízszintes vonalat kell megrajzolni. - húzzuk a vonalat a Shift gomb nyomvatartása mellett és ettől az egérrel rajzolt vonal függőleges vagy vízszintes lesz. Ha ebből kicsit jobban kimozdítjuk az egeret, akkor 45°-kal elforgatott egyenest tudunk rajzolni - nos tehát a szabályos vonal rajzolásához a Shift billentyűt kell lenyomva tartani.

Hogyan is lesz négyzetrácsos (kockás) a dia?

nagyítva Ehhez elegendő lenne elkészíteni vagy a vízszintes vagy a függőleges csíkozást, hiszen ha ezt lemásoljuk majd a másolatot elforgatjuk 90°-kal, akkor már csak pozicionálni kell és kész a koskás, azaz négyzetrácsos dia. Fontos: az újabb verziójú PowerPointban a forgatás előtt csoportba is kell foglalni a párhuzamos vonalakat, különben torzulni fog a csíkozásunk.

Párhuzamos vonalak Másolat-tal

Normál esetben a másolatot úgy készítjük, hogy miután kijelöltük a másolandót, akkor kiadjuk a másolás parancsot, majd a beillesztést és létrejön a másolat. Másolat a PowerPointbanMásolat a PowerPointbanItt a PowerPointban létezik egy MÁSOLAT parancs is, erre lesz most szükségünk:
  • Rajzoljuk meg az első függőleges vonalat, és mozgassuk a megfelelő helyre - akár a nyilas billentyűkkel is tudjuk finoman pozicionálni.
  • Feltétlen legyen kijelölve a vonal, tehát a két végpontján látszódjék a kis fogantyú
  • Adjuk ki a Másolat parancsot, s ennek hatására már meg is jelenik a vonal másolata, egy kicsit jobbra és egy kicsit lejjebb.
  • Állítsuk be a kellő távolságra, megfelelő pozícióba. Ha kell akkor növeljük a nézetet a precízebb munka érdekében, s legyen ott a vonalzó (ha nem látható a vonalzó, akkor a Nézet menüből, eszköztárról tudjuk elővenni, feltétlenül szükséges a pontos munkához)
  • Annyiszor adjuk ki a Másolat parancsot, ahány csíkot szeretnénk még. A második után már nem kell pozícionálni, emlékszik az előző távolságra, pozícióra
Jobbra a PowerPoint 2007-es verziójában mutatja a Másolat parancsot, a korábbiakban a Szerkesztés menüben keressétek.
Utoljára módosítva: 
2019. március 18. 09:46
Hírlevelek: