CSV fájl formátum

GevaPC Tudástár: 
CSV fájl formátum

CSV fájl formátum - mit jelent?

A CSV  formátum rövidítése tartalmazza a lényeget - angolul - Comma-separated values, azaz vesszővel elválasztott/tagolt értékek Lényegében egy szöveges fájl. Az angol nyelvű WikiPedia leírása.

Sorokból álló szöveges fájl, a sorokon belül az egyes adatok, szövegrészek vesszővel vannak elválasztva, a vessző jelöli az egyes adatok végét. Találkozhatunk olyan CSV fájl formátummal is, ahol az elválasztó a pontos vessző. Ez a kettő a legelterjedtebb, de lehet az elválasztó jel a szóköz, tabulátor, ...nyilván olyan karakter az elválasztó, amely nem sűrűn található meg a tárolandó adatokban.
pl.: egy szövegeket tartalmazó adatokat nem célszerű szóközzel elválasztani, mert ez megnehezítheti az adatok egymástól való elkülönítését.

CSV formátum - hogyan lehet megnyitni?

A tartalmát illetően szövegszerkesztőben, szöveges editorban nyitható meg - pl windows Jegyzettömb, Nodepad++, ...

Táblázatkezelő programokkal is megnyitható, tartalma módosítható sőt, tudunk is létrehozni CSV formátumú fájlokat.
A táblázatkezelőből indíthatjuk a megnyitást, illetve a módosításainkat a mentéssel simán menthetjük.

Ha a táblázatkezelővel készítjük el a rekordokat, akkor a CSV fájl formátumhoz a mentés másként parancs lehet az alkalmas, hiszen a tallózó ablakban a fájl típusát át tudjuk állítani CSV formátumra.

CSV formátum - milyen a felépítése?

A táblázatkezelő úgynevezett listájához hasonló a CSV fájl felépítése:

 • Egy sor egy Rekord: az egyedek sorokban helyezkednek el - ez lenne a CSV formátumban egy sor, a táblázatkezelő munkafüzetében tárolt lista egy sora;
 • a soron belül oszlopokban találhatók az adatok. A CSV formátumban ezek az adatok vesszővel vannak elválasztva, míg a munkafüzetben egy-egy cellában egy-egy adat van.
  egy ilyen - pontos vesszővel tagolt CSV fájlt mutat az alábbi ábra, Jegyzettömbben megnyitva a fájlt:
  Excel csv fájl formátum
 • a fájl első sorában a rekordok mezőinek / oszlopainak neve található. A rekordokban a mezők sorrendje kötött, mindegyik rekordnál ugyan olyan sorrendben kell szerepelniük az adatoknak.

CSV fájl formátum létrehozása

Úgy határoztuk meg a csv fájl formátumot, hogy az egy szöveges fájl, amely speciális jellel - pl vesszővel, pontosvesszővel - határolt adatokat tartalmaz. Egy sorban az összetartozó adatok.

A csv fájl létrehozásához kell egy program, amellyel megoldható, hogy az összefüggő adatokat egy sorban tároljuk és a sor adatait elválasztva tároljuk.

CSV fájl formátum létrehozása Excellel, táblázatkezelővel

A táblázatkezelőben hasonlóan tárolt adatokat listának hívjuk: egy sorban az összefüggő adatok és soronként az egyedek, amelyek azonos mezőkkel - adatokkal rendelkeznek. Ilyen lehet pl dolgozók adatainak listája. Egy sor egy dolgozó, de minden dolgozóról ugyanazon adatokat tároljuk: melyik üzemben dolgozik, milyen műszakbeosztásban, mi a beosztása, stb. Ezek az adatok a dolgozó sorában jelenik meg, a dolgozók azonos adatai a lista egy oszlopában - többnyire címkével jelölve az első sorban, az oszlopok fejlécében.

Az Excel vagy más táblázatkezelőben tárolt listából könnyedén tudunk CSV fájl formátumot létrehozni:

 • Fájl / Mentés másként parancsával. A mentés párbeszédpanelnél a fájl típusát váltsd át *.csv formátumra.
  Többségében a létrejövő csv fájl elkülönítve tárolja a sorokban tárolt adatokat - pl Enterrel a végén. A sorokban lévő adatok pontosvesszővel elválasztva.
 • Ha sikerült a mentés másként elkészíteni csv fájl formátumba, akkor a biztonság kedvéért és ellenőrzésképpen, nyisd meg a csv fájlt egy szövegszerkesztő programban, vagy egy egyszerű szöveg editor is megteszi. Látnod kell milyen jellel vannak az adatok elválasztva.

CSV fájl formátum létrehozása szöveg editorral

A legegyszerűbb, ha szépen bekezdésekbe viszed be az editorral vagy szövegszerkesztővel a pontosvesszővel vagy vesszővel elválasztott adatokat.

 • egy bekezdés tartalmazza az összetartozó adatokat, az adatok pontosvesszővel vagy vesszővel elválasztva.
 • használj olyan szövegszerkesztőt vagy editort, amelyből a fájlt tudod CSV formátumba menteni. Ilyen szövegszerkesztő a Microsoft Word, vagy editor a Notepad++

Tehát a CSV fájl lényege

Érts meg a fájl formátum jelentését, nézd meg a felépítését és a szerkezetét - ebből kiderül hogyan és mint tudod használni a CSV fájlt, hogyan tudod létrehozni azt. Kérdezz bátran, ha valamit nem sikerült megvilágosítanom!

Utoljára módosítva: 
2021. november 02. 01:51