Excel - CSV fájlok

Excel - CSV fájlok

Az Excel program táblázatkezelő alkalmazás, amely nem csak az xls, xlt-, vagyis nem csak a saját maga által létrehozott fájlokat ismeri - azaz tudja megnyitni és más formátumban menteni az elkészített táblázatot, munkafüzetet. Íly módon válhat híddá az Excel az adatbázis-kezelők felé, a csv fájltípus révén. ...erről olvashatsz itt

Mi is ez a CSV fájl?

Szöveges fájl, bármely editorral, szövegszerkesztővel nyitható. csv formátum - táblázatos adatok speciális tárolása és megjelenítése Comma-Separated Values ~ vesszővel tagolt értékek. Wikipédia definíciója Az Excel munkafüzete - hasonlóan más táblázatkezelő programok dokumentumához - táblázatos formában teszi lehetővé az adatok tárolását, az Excel munkafüzetben ezt hívjuk listának. A lista

  • minden sora egy-egy egyed jellemzőit tartalmazza és
  • minden egyednek azonosak a jellemzői. A jellemzők oszlopokként jelennek meg - így áll össze a táblázatos forma.
  • a lista nem tartalmaz számításokat, képleteket, esetleg csak a sor végén.

pl.: egy árlistában, ahol minden sor egy-egy termék, s oszloponként minden terméknek ugyanazon adatai jelennek meg: név, típus, méret, ár A munkafüzetben ezek az adatok cellában kerülnek elkülönítésre, tárolásra és megjelenítésre is.
Excel munkalapok

Ha ezt a táblázatos formát CSV formátumban tároljuk - és amint írtam is szöveges fájlról van szó, akkor a cellák tartalmát egy jól meghatározott szimbólum választja el egymástól. Az elválasztó szimbólum általában vessző vagy pontosvessző - ezek a szimbólumok ritkán kerülnek a cellákba, azaz a tárolandó adatok ritkán tartalmazzák ezeket a jeleket. (ha mégis lenne a cellában vessző pl, akkor azt feltétlenül külön jelölve lehet csak betenni egy vesszővel elválasztott csv fájlban) A mellékelt képen egy Jegyzettömbben megnyitott - pontosvesszővel tagolt csv fájlt láthatsz, jól láthatók hogy az első sorban a címkék vannak, s soronként az egyes termékek, a sorokban pedig a címkékhez tartozó értékek pontosvesszővel elválasztva. Az egyes sorok a szöveges fájlban is külön sorba kerülnek.

XLS -> CSV

Excelből a megnyitott munkafüzetet Fájl / mentés másként mentendő a csv fájl létrehozásához. Fontos:

  • a munkafüzet egy lapját lehet elmenteni csv fájlba, ha több lapját is szeretnénk, akkor minden egyes lapból egy különálló csv fájlt tudunk létrehozni.
  • a csv fájlformátum nem tud minden excel formázást átvenni, így ennél a műveletnél veszteség következhet be, bármely más konvertáláshoz hasonlóan.

A mentés másként párbeszédablakban fájltípust kell váltani - és itt döntenünk is kell arról mi legyen az elvászató szimbólum. (ez a fájltípus választásánál kijelzésre kerül, semmi bonyolult dologra nem kell gondolni, a különböző formátumú csv típusok külön sorban jelennek meg)

CSV -> Adatbázisok

A csv fájlt exportálva az adatbáziskezelő programnál, nem kell mást tenni, mint megjelölni az elválasztás módját, az első sor címkéket tartalmaz-e,... - A cellákban tárolt, majd szimbólummal határolt adat lesz az adattábla egy mezőjének a tartalma - Egy csv for egy rekordja lesz az adattáblának, a megadott mezőkből felépítve...

Szóval mire is jó a csv fájl?

Abban az esetben hasznos számunkra a csv fájl, ha pl egy nagyméretű adatbázist szeretnénk feltölteni adatokkal. Ez a folyamat ugyanis roppant lassú ha az adatbázis táblájába egyenként szeretnénk bevinni az adatokat, s különösen hosszú, ha mindezt egy internetes adatbázisba visszük, egyenként pl a termékeket egy webshopba. Az excel sokkal átláthatóbb a termékszerkezet és a megadott adatok, tehát egyszerűbb a hibák kiszűrése s ezáltal pontosabb az adatfelvitellünk. az általakítás csv fájlba pedig egy roppant gyors és egyszerű művelet, az adatveszteség nem vagy csak elenyésző részben érinti az adatbázisba felveendő adatokat hátrányosan.

Utoljára módosítva: 
2019. október 28. 17:37