Domain regisztráció

Domain regisztráció .hu domain név regisztrációja

Domain regisztráció Amikor honlapot készíttetsz, saját címet szeretnél a honlapodnak az interneten, akkor szükséged van a domain név regisztrációjára. Egy nap alatt végigvihető, ám a regisztráció nemzetközi szabályainak ismerete szükségeltetik hozzá + egy hivatalos Domain Regisztrátor (és némi-nemű, elenyésző mennyiségű pénz). Az alábbiakban arról lesz szó, amit ebben a témában feltétlenül tudnia kell annak aki domaint regisztráltatna, domain regisztráció előtt áll.

Domain név

A Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa domainregisztrációs szabályzata értelmében a domain név: „Alfanumerikus karakterekből álló műszaki azonosító, amelyet elsősorban a könnyebb megjegyezhetősége miatt az internetes kommunikációhoz nélkülözhetetlen Internet címek helyett használnak.” Az interneten fellelhető tartalom elérési, útvonala, címe (URL) minden esetben tartalmazza vagy a domain nevet, vagy az IP címet. Jelen honlap a gevapc.hu domain név útján érhető el.

Domain regisztráció szabályzat

Tisztáz minden felmerülő fogalmat (olvasd el, értsd meg), a domain név igénylés és regisztráció feltételeit, vonatkozó szabályokat, valamint az igényelt domain névre vonatkozó formai és egyéb kritériumokat. Hivatalos (magyar) honlap Ez azt jelenti, hogy nem elég csak kitalálni a domain nevet, hanem....

A választott domain név ellenőrzése

a kitalált domain nevet először is ellenőrizni kell:

  1. Szabad-e még a kiválasztott domain név? Ellenőrzés hivatalos oldala Ugye mi sem szeretnénk, ha a már általunk regisztráltatott domain nevet újból kiosztanák! Csak akkor kezdeményezhető egy domain regisztrációja, ha az még nem foglalt. A regisztrációt érdemes minél előbb megejteni, de legalább a konkurencia előtt. A regisztrációt a hivatalos domain regisztrátorok egyikénél kezdeményezhetjük, akiknek a magyarországi listáját megtalálhatjuk a hivatalos domain honlapon.
  2. A várólista áttekintése A regisztrációnál a kért domain nevek meghirdetésre kerülnek. A domain név nagyon rövid időn belül használatba lehet venni. Régebben 14 nap alatt kifogással lehetett élni a regisztráció várólistáján lévő domain igénylésekkel szemben. Kifogás hiányában indulhatott csak el 14 nap után a domain bejegyzése. Ma már nincs előzetes óvás.

A domain név regisztráció folyamata

A domain regisztrátoroknál is és a szabályzatban is egyértelműen meghatározott elvárások szerint be kell nyújtani a domain név igénylést egy regisztrátornál.

A regisztrátor pénzt kér a regisztráció lebonyolításáért, valamint a domain név nyilvántartásáért. Érvényessége meghatározott időre szól, 2-1 év a szokásos. A domain név parkoltatásra kerülhet abban az esetben, ha nem kívánjuk még használni. Ekkor nem kerül hozzá rögzítésre internet cím (URL), de ez bármikor könnyedén megvalósítható.

Ha például tárhely szolgáltatót váltunk, azaz egyik gépről a másikra költöztetjük a honlapunkat, akkor a domain névhez rendelt URL-t kell csak átírni, vagyis ennyiből áll a domain átirányítása.

A domain regisztráció csakis akkor tekinthető sikeresnek, ha bejegyzésre került az igénylés. A domain név tulajdonosának adatai lekérhetők, ugyancsak a https://www.domain.hu oldalról.

Utoljára módosítva: 
2021. augusztus 22. 10:29