Ebook írás - hogyan kezdj hozzá?

GevaPC Tudástár: 
Ebook írás dropshipping ebook

Ebook írás, hogyan. Napjainkban egyre nagyobb divatnak örvend az elektronikus könyv ( ebook ) írás. Nagy előnye a hagyományos könyvvel szemben,hogy nem kell költenünk a könyv kiadására, és nem szükséges a fizikai gyártás. Sok esetben az ebook az “igazi” könyv előörse, mivel segítségével letesztelhetjük az iromány hatékonyságát, mielőtt komoly összegeket költenénk a kiadására.

Vannak azonban olyan esetek, amikor csak és kizárólag az ebook segítségével keresünk pénzt és szükségtelen annak fizikai kiadása. Tehát rendkívül sokoldalú felhasználhatósága van ennek az igazán remek lehetőségnek, melynek segítségével kis befektetést követően, már hozzá is láthatsz a saját könyved eladásának online. De lássuk, hogy kezdj neki.

Ebook írás nullából

Tehát elsősorban mindig azt szoktuk javasolni, hogy kezd el megírni a könyvedet egy hagyományos szövegszerkesztővel. A tartalom a legfontosabb, ezt követően jöhet a design. Az ebook hosszúságára nincs általánosan elfogadott irányelv, hiszen több féle típus létezik a piacon és ezek mindegyike más és más funkciót lát el.

Vannak például oktató ebookok, ahol nem feltétlen a hosszúság dominál, inkább a hasznos tartalom. Ezeket az elektronikus könyveket általában pont arra használják, hogy röviden és tömören elmagyarázzon egy adott témát és viszonylag gyorsan kinyerhető legyen belőlük az érték.

 Vannak olyan ebook alternatívák, amelyek nem feltétlen edukáló jellegűek, hanem inkább abból a célból születtek, hogy élményeket, történeteket meséljenek el. Csak úgy, mint egy hagyományos könyv esetében. De egy biztos. Amikor elkezded írni a saját Ebookodat, akkor mindenképpen a szövegre összpontosíts. Legyen ez az elsődleges direktívája az írásnak. Mivel az esetek nagy részében a már kész anyagot is többször átírjuk, ezért teljesen felesleges a designt is beleépítened a kezdeteknél, az ebook írás közben.

Kész az ebook és át is olvastam

Onnantól kezdve, hogy késznek ítélted a könyvedet és többször átírtad, minden esetben érdemes elolvastatnod egy független személlyel. Ez lehet barát, családtag, vagy teljesen idegen. Azért fokozottan fontos az ellenőrzés része a dolognak, mert általános igazság, hogy íróként nem mindig veszed észre azokat a helyesírási vagy tartalmi hibákat, amelyeket egy idegen opcionálisan kiszúrna azonnal. Tehát mindenképpen érdemes átolvastatnod publikálás előtt.

Design Design Design

Egy jó ebook nem csak tartalmában jó, de megjelenésében is. Szerencsére manapság már egyáltalán nem fontos, hogy grafikussal terveztesd meg a könyvedet, vagy annak borítóját. Különösen igaz ez a kijelentés, ha ebook-ról beszélünk. A lehetőség természetesen adott és tény, hogy nehezebben tudsz mellélőni, ha egy profi intézi a designt.

Azonban, ha szeretnéd magadnak megcsinálni költséghatékonysági szempontból, természetesen arra is lesz lehetőség. Rengeteg olyan ingyenes program van a neten, melyek segítségével és a megfelelő időráfordítással te is létre tudod hozni a design-t. Ez esetben is csak az ebook írás után gondolkodj, tervezd a látványt. Lássuk, mely programok segítenek neked az ebbok dizájn létrehozásban:

Canva

Az egyik személyes kedvencem. Gyakorlatilag grafikusokat meghazudtoló megjelenést tudsz létrehozni, legyen szó bármiről. Bannerek, Facebook hirdetések, Instagram, prezentáció és ebook. Mindent létre tudsz hozni benne és a legjobb, hogy teljesen ingyenesen, böngészőből elérhető és használható. Ezzel az okos kis programmal könnyedén meg tudod csinálni az ebookod megjelenését, ráadásul profi módon.

https://www.canva.com/

Gimp

Rétegeket kezelő, professzionális képszerkesztő program a Gimp. Szabad felhasználású, üzleti és magán célra egyaránt használhatod. Az ebook borítójának a legapróbb részletét, annak megjelenés megoldhatod vele.

Szinte Photoshop szintű tudás szükséges hozzá, a saját gépedre kell telepíteni a Gimp programot ám onnét már egyéb más grafikai problémákat is tudsz vele orvosolni.

https://www.gimp.org/

Hogy nézzen ki?

Nos, amikor készíted a megjelenést mindenképpen az olvashatóságot tartsd szem előtt. Sok olyan Ebook-al találkoztam a piacon, ahol bár nagyon szép volt a megjelenés, de bizonyos esetekben sajnos nehézkessé tette a könyv olvashatóságát. Mindenképpen jól olvasható betűtípust válassz! Elsősorban a Google fonts-t ajánlom. Már itt is olyan széles skálán tudsz válogatni, hogy biztosan megtalálod a megfelelő darabot.

Dropshipping ebook borítója

Kész a Design, hogy nézzen ki a borító?

Ha készen vagy a megfelelő grafikai tervezéssel és a tartalmat is tökéletesnek ítélted, jöhet a borító. Ahhoz, hogy ezt megfelelően el tudd készíteni én mindenképpen a Canva-t javaslom. Ha szeretnél egy könyv szerű megjelenést, úgynevezett mockup-ot készíteni a jövőbeli marketing tevékenységhez, akkor használd ezt az oldalt. Könnyen és gyorsan tudsz mockupot készíteni, amelyet később felhasználhatsz a marketing tevékenységedben egyaránt. Fontos, hogy itt a már meglévő borítódad tudod 3D-ben elhelyezni egy adott könyv grafikáján.

Ellenőrzés

Igen, ez az egyik legfontosabb része az ebook írásnak, kétségtelenül. Amikor készen vagy és többször átolvastad már, mindenképpen mutasd meg másoknak is még a publikálás előtt. Nagyon sok olyan hibát felfedezhetnek, amelyek döntően befolyásolhatják a könyved minőségét. Tudjuk, hogy ilyenkor minél előbb elkezdenéd értékesíteni, de légy türelemmel, mert az utolsó simítás a legfontosabb.

Mennyit kérhetek el érte?

Általánosságban elmondható, hogy egy Ebook nem olcsóbb, mint egy könyv, sőt. Bizonyos esetekben lényegesen drágább is tud lenni. Általában olyan 1-10 Forint közötti ár sávban mozognak. De tartalomtól függően akár 40-50 ezer Forint is lehet egy Ebook.

Minden attól függ, hogy a benne lévő anyag mennyire értékes és mit ér meg a célközönségednek. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nincs konkrét séma, ami alapján be lehet árazni egy ilyen terméket. De mindig azt szoktuk javasolni, hogy mérd fel a piacot, hogy hasonló témában akár itthon akár külföldön mennyibe kerül az ebook.

Konklúzió

Összességében elmondhatjuk, hogy az ebook tökéletes alternatíva azoknak, akik nem tudnak vagy nem szeretnének komoly anyagi forrásokat beleölni egy valódi könyvbe. Viszont megvan a hajlam, hogy írjanak és szeretnék letesztelni magukat, hogy mások mennyire találják értékesnek az írásaikat. Ha szeretnéd kipróbálni magad, tedd meg bátran, hiszen nincs veszíteni valód:)

Köszönjük, hogy elolvastad, reméljük, hogy találsz értékes információkat az ebook írással kapcsolatosan. Ha pedig szeretnéd megnézni, hogy is néz ki egy Ebookot értékesítő landing oldal, akkor látogass el hozzánk:

Dropshipping Ebook

Utoljára módosítva: 
2021. április 02. 00:10