Fkeres() közelítve

GevaPC Tudástár: 

Rázós függvények a táblázatkezelésnél

Fkeres() függvény közelítve, ExcelAz Excel Fkeres() függvény az egyik rázós - táblázatkezelésből ecdl vizsgára készülők és érettségizők számára - (és a hasonló funkcióval bíró Index() és Vkeres() függvények) Az Index() függvény a leginkább univerzálisnak tekinthető a három, fentebb említett függvények közül. Ez az állítás arra vonatkozik, hogy azokat a feladatokat amelyeket az Fkeres() és Vkeres() függvények valamelyikével oldhatók meg, azok nagy része megoldható az Index() függvénnyel is. Most az Excel Fkeres() függvény egy olyan tipikus alkalmazását mutatom be videón, amelyet nem lehet még az Index() függvénnyel sem kihelyettesíteni egykönnyen: közelítő keresés Érettségire készülő tanítványom kérdezte: - akkor elég közülük az Index függvényt megtanulnom? nos, jobb ha mindegyiket ismered és tudod alkalmazni :-)

Amit csak az Fkeres() és a Vkeres() tud

... és az Index() nem (de legalábbis lényegesen bonyolultabb vele megoldani, lsd alább):

Közelítő keresés

- az Index() függvény csakis pontos értéket tud megkeresni, a közelítő keresés kizárólag (a 3 függvény közül) az Fkeres() és a Vkeres() tudja. (az e a két függvény pedig - amint már jól tudjuk - nem konkurensei egymásnak, hiszem meglehet azonos a tudásuk, de míg az Fkeres() a számára megadott táblázatban az első oszlopban, azaz függőlegesen keres, addig a Vkeres() függvény a számára megadott táblázat első sorában keresi a megadott keresési értéket.) Következzék az ecdl táblázatkezelés modul 42. vizsgafeladatának a megoldásából az a részlet, amelyben a fizetett összeg alapján egy külön táblázatból kell megadni az ajándékot.
 • Az ajándék a fizetett összeg nagyságától függ,
 • mindösszesen három ajándék adható, 10 000 Ft alatt nincs ajándék.
 • Külön táblázat tartalmazza az értékhatárokat, annak bal szélső oszlopában - az érték szerint növekvő sorrendben
 • A külön táblázat második oszlopa tartalmazza az ajándékokat, az értékhatárokhoz tartozó ajándékok nevével
 • A megoldás képlete - J2 cellában - =FKERES(H2;$L$2:$M$5;2) - három paraméterrel(a paramétereket pontosvesszővel elválasztva egymástól, de ezt a függvény bevitelénél nem kell majd beírni, bekerülnek, ahogy a videóban is láthatod)
  • Az Fkeres() függvény első paramétere a keresett értéket tartalmazó cella, relatív hivatkozással, hogy a képlet oszlopban lefelé történő másolásával a keresendő értéket a képlet sorában keresse;
  • Az Fkeres() függvény második paramétere a tartomány, amelyben keresnie kell az értéket, abszolút cellahivatkozással, hogy a képlet másolásával ne változzon meg a hivatkozás, mindig ebben a táblázatban/tartományban keressen;
  • Az Fkeres() függvény harmadik paramétere a konstans 2! Ezzel a függvénynek azt mondjuk, hogy megközelítőleg keressen, ne pontos egyezést! Ettől lesz a keresés közelítőleges.

  Az Fkeres() függvény a második paraméterben megadott tartományon belül, annak az első oszlopában fog keresni. Ebben a konkrét példában csak azt vizsgálja a keresés során, hogy mely értékek közé esik a keresett érték. Íme ez videón
:
Az Index() függvénnyel az ajándék megadása feladat az alábbi képlettel oldható meg: =INDEX($L$2:$M$5;HA(H4>$L$5;4;HA(H4>$L$4;3;HA(H4>$L$3;2;1)));2) - a képletet az oszlop első cellája tartalmazza J2 - a munkalap ugyanazon felállása mellett. A csatolmányból letöltheted azt a munkafüzetet, amely tartalmazza a feladat pontos leírását, a megoldáshoz szükséges forrás munkalapot és a megoldást is - mo lapon -, (be kell jelentkezni hozzá, ha már regisztráltál), továbbá egy külön lapon az index() függvényes megoldást is. (frissítve, javítva: 2019.10.13)
Utoljára módosítva: 
2019. október 13. 09:08

Hozzászólások

Excel függvények - Mátrix kategóriaExcel függvények - Mátrix kategóriaAz Index(), Fkeres() és Vkeres() függvények az Excel Mátrix kategóriájában keresendők.

A feladat megoldásától eltérő észrevétel, hogy a K1-es cellára relatív hivatkozás miatt a H3-as cellától lefelé már nem a bruttó értéket adja vissza az excel, hanem a nettót. Avagy lemaradt egy F4 gomb használat :)

A K1-es cellahivatkozását abszolúttá kellett volna tenni és ezt követően lemásolni az így kapott képletet, a bruttó ár kiszámításánál.(eredetileg éppen azt szerettem volna a videóban demostrálni, hogy így nem lesz jó - csak hogy ez lemaradt, kimaradt :-()
Köszönjük az észrevételt, amint sikerül, újra - immár helyesen - lerögzítjük a fenti videót és cseréljük ezt.

Sejtettem, hogy ez állt a háttérben, ugyanis nekünk is hasonló módon demonstrálták, a relatív és abszolút hivatkozás közti különbséget. Szerintem nem fontos új videót készíteni, mivel a lényeg, az fkeres függvény benne van helyesen, szerintem elég volna kiírni a videó fölé/alá pirossal, hogy a k1-es cellahivatkozásnak abszolútnak kell lenni. :)