Dátumok közötti napok száma Excellel

Dátumok közötti napok száma Excel
Szerző: 
Geva

Dátumok között eltelt napok számítása alatt két dátum között eltelt napok számát értjük. Ehhez a számításhoz 2 fontos dolgokat kell tisztáznunk: hogyan kell bevinni a dátumot és hogyan tárolja az Excel a dátumot. Ha ezt átolvasod - jól olvastad, csak át kell olvasnod, a számítás már gyerekjáték :-)

Dátum bevitele az Excel cellába

Ahhoz, hogy a számítást eltudjuk végezni, meg tudjuk határozni mennyi a dátumok közötti napok száma, ahhoz megfelelő módon kell bevinni a dátumokat. Gyanakodj, ha nem tudsz számolni a bevitt dátummal, akkor itt a kiváltó oka.

Az aktív cella legyen azon a cellán, amelyikbe a dátumot szeretnéd bevinni. Ha nem tudod mi az az aktív cella, akkor kérlek olvass utána itt az oldalon. Több tartalmat is találsz hozzá.
Az alábbiak szerint haladj a dátum cellába történő bevitelével:

 1. Kezd el gépelni az év számát. Ettől csak akkor tekinthetsz el, ha az aktuális év dátumát szeretnél felvinni. Ez utóbbi esetben nem kell az évszámot követő elválasztó jelet sem bevinni. Ha nem az aktuális év dátumát szándékozol rögzíteni a cellában, akkor az év számát a következőképpen viheted be:
  1. 4 számjeggyel
  2. 2 számjeggyel, elhagyva az évszázadokat a dátum évének számából
  3. Az elválasztó jel lehet . azaz mondatvégi pont, - azaz kötőjel vagy / tört vonal, másként per jel. Szóközt semmiképpen ne vigyél be sem az elválasztó jel elé, sem utána.
 2. Jöhet a hónap begépelése, amelyet az alábbi variációk egyikével tehetsz meg:
  1. A hónap száma, 2 számjeggyel
  2. a hünap száma 1 számjeggyel, ha az 10 alatti lenne;
  3. szöveges nevével is megadhatod, de ez több tévedésre adhat okot, ezért inkább az előző két lehetőség egyikét ajánlom.
  4. a hónapot kövesse ugyanazon elválasztó jel, amellyel az évet a hónaptól választottunk el.
 3. A nap számát gépeld:
  1. 2 számjeggyel, de ha csak 1 számjegyű a nap száma, akkor elég azt bevinni, nem kell két karakterre 0-val kiegészítni
  2. Fontos: A nap száma után NEM kell és NEM szabad elválasztójelet bevinni!
 4. A dátum bevitelét zárd Enter leütésével, vagy kattints egérrel a pipára, azaz nyugtázd a bevitelt.

Ha jól vitted be a dátumot, akkor az a cella jobboldalára kerül, jobbra van igazítva. Ha valahol elrontottad, akkor a cella baloldalán jelenik meg, szövegként. Ha a cella baloldalán jelenik meg  a bevitt dátum - akár milyen formázással is - akkor az szövegként került be, ezzel számolni nem lehet. Most számolnunk kell vele. Csak a dátumként bevitt értékkel tudod kiszámolni, hogy a dátumok közötti napok száma mennyi!

A fenti módon vidd be a két dátumot, ha szeretnéd kiszámolni, hány nap telt el a két dátum között! Könnyen lehet, ez nem úgy néz ki, ahogyan neked tetszene, de ez a megjelenés nem tárgya jelen írásnak, keress rá a cellák formázására, mert ott lesz a megoldás erre a problémádra :-)
A számítást egy harmadik cellában fogjuk elkészíteni. Előtte kénytelen-kelletlen megnézzük hogyan tárolja az Excel a dátumokat.

Hogyan tárolja az Excel a dátumokat?

Bevittük a dátumokat az excl munkafüzet két cellájába, szeretnénk tudni hányat kell aludni a két dátum között - komolyra fordítva szót -, a napok számát.

Excel naptár, a támpont

Az Excel - más táblázatkezelőkkel egyetemben - rendelkezik egy naptárral, a dátumokkal történő számításokhoz. Ennek a naptárnak van egy kezdő dátuma, pl 1978.jan.1. 00:00
Az, hogy a bevitt dátumot dátumként látjuk, az csak formázás dolga, megjelenés kérdése.

Excel napok száma

Amit az Excel eltárol, az a napok száma, naptárának a kiinduló napjától eltelt napok számával.

Minden - dátumként helyesen bevitt - dátumot így tárol el az Excel: a napok számát tartalmazza a cella, a formázás segítségével dátumként olvashatjuk, láthatjuk.

Ez azt jelenti, hogy pl.:

 • Az egymást követő napok tárolt értéke között 1 a különbség, azaz 1 nap telt el közöttük.
 • Az újabb időt jelölő dátum értéke nagyobb, mint a régebbi dátumoké.
 • Két dátum különbsége megadja a két dátum közötti napok számát :-)
  • ha ez az érték pozitív(nagyobb értékű dátumból vontuk ki a kisebb értékű dátumot), akkor az azt jelenti, hogy a kiinduló nap dátuma újabb, mint a második dátum. Úgy mondanánk ezt, hogy x nappal később.
  • ha ez a különbség érték - a két dátum között eltelt napok száma - negatív, akkor ez azt jelenti, hogy a kiinduló dátum a régebbi, azaz távolabb van időben a jelenhez képest, mint a második dátum. Úgy mondanánk ezt, hogy x nappal régebben.
  • két dátum között eltelt napok számát egyértelműen a két dátum különbségének abszolút értéke adja: x nap van a két dátum között.

Két dátum között eltelt napok száma

Hány nap telt el két dátum között? Az Excel munkafüzetben két dátum között eltelt napok számát a két dátum egymásból történő kivonással számolhatjuk ki.

Pl hány napot éltem meg kiszámolásához be kell vinni egy cellába a születési dátumot, egy másik cellába az aktuális nap dátumát(pl a Ma() függvénnyel).

 • A két dátum között eltelt napok kiszámításához az aktuális dátumot tartalmazó cellából vonjuk le a születési dátumot tartalmazó cellát.
  (fordítva is veheted a különbséget, de a negatív előjelet ne vedd komolyan. Így vagy úgy, a kapott eredmény abszolút értékét vedd.)

A számítás eredménye minden bizonnyal dátum formázással jelenik meg(két dátum kivonásánál úgy szokott lenni).

Ahhoz, hogy a napok számát láthassuk a cellában, a formázását kell megváltoztatni. Dátum formázásról át kell váltani a szám megjelenítésére.

A magyarázatokkal vázolt-, két dátum között eltelt napok száma számításokat könnyedén ellenőrizheted, ha pl kiszámítod a legutóbbi két hétő között eltelt napok számát:

 • vidd be az Excel munkafüet egy új munkalapján az A1 cellába a 2021.08.02 dátumot (ma van hétfő, jelen tartalom szerkesztésekor :-)
 • az előző hétfő 2021.07.26 volt, ez kerüljön a B1 cellába;
 • a C1 cellában szeretnénk a két dátum különbségét látni, így ebbe a cellába vidd be a következő képletet: =A1-B1
 • a képlet Enterrel történő nyugtázásával meg is jelent nálam a 7-s szám. Ugye egy hét az 7 napból áll? ...mondhatjuk jó a számítás

Hány napos volt az év

Hány nap telt el az elmúlt egy évben? Ez is egy jó ellenőrzés! Készítesük el úgy hogy bármely aktuális dátum esetén mutassa az elmúlt év napjainak számát:

 • A3 cellába az aktuális dátumként a Ma() függvényt vidd be. ...egy sort kihagytunk a jobb láthatóság érdekében
 • B3 Cellába kellene beírni az egy évvel későbbi dátumot, ám hogyan tegyük ezt meg? ...ha 1-t adunk az aktuális dátumhoz, akkor egy nappal későbbi dátumot kapunk. Nekünk az évek számához kell csak egyet adni a dátumban:
  • Először szedjük szét az aktuális dátumot az év-, hó- és nap számára. C3, D3 és E3 cellákba. A Dátum és idő kategória függvényeivel
   C3 cellába =ÉV(A3), D3 cellába =HÓNAP(A3), E3 cellába =NAP(A3)
   Két dátum közötti napok száma, Aktuális dátum év, hó, nap
  • Az előző év kiszámításához mostmár csak le kell vonnunk 1-t a C3-s cella tartalmából. Jelenítsük meg ezt az E4 cellában. A beírandó képlet: =C3+1
  • Már nincs is más teendőnk, dátummá kell alakítanunk a tavaly ugyanezen hónap ugyanezen napjának a dátumát. A forrásunk az év C4, hó D3 és nap E3 cellája lesz:
   Az A4 cellában szeretnénk látni a tavalyi dátumot, ide vigyük be a dátumot, Dátum és idő kategória, DÁTUM() függvényével =DÁTUM(C4;D3;E3)
   Nyugtázva a bevitt képletet, meg is jelenik az egy évvel korábbi dátum. Csak halkan jegyzem meg, körül lehet nézni a cellák tartalmával, ebben a cellában immár az excel kezdőnapjától a tavalyi dátumig eltelt napjainak száma van. Az év, hó és nap celláiban egész számok!
  • Az A5 cellában szeretnénk látni a két dátum között eltelt napok számát, így ebbe a cellába vidd be az =A4-A3 képletet. Azonnal látható a különbség, azaz a két dátum között eltelt napok száma. Normál esetben ez 365, szökőév esetében 366 nap(4 évente van szökőév, ekkor a 28 napos február kap egy plussz napot, azaz van február 29-e is). Ha szökőév, akkor melyik év az érintett kettő közül? Hát amelyik dátumban benne van a február vége is. pl.: 2000.01.01 és 2001.01.01 között eltelt napokat számítjuk, akkor a 2000-s évi február esik a számolt napok közé, így ha a 2000-s év szökőév, akkor itt 366 lesz a napok száma :-)
 • Az Excel munkafüzet, amelyben a leírt számításokat elvégeztem, alább le tudod tölteni! Válljék kedves egészségedre!

Kalkulátor a két dátum között eltelt idő ellenőrzésére, gyors számításokhoz.

Köszönöm, hogy végig olvastad. Alább videón láthatod hogyan számoljuk ki két dátum között eltelt napok számát + egy letölthető Excel munkafüzet, a leírt példákkal.

GevaPC Tudástár: