Forgószék az egészséges munkavégzéshez

GevaPC Tudástár: 
forgószékek a Premiumbutor.hu-ról

Az ember azt gondolná, hogy a forgószékek képességeiben nem kell különösebb részletességgel elmerülnünk, hiszen általában mindegyik egyforma, csak ki kell próbálni és már el is tudod dönteni hogy alkalmas pl egy egész napos munkához? Ez korántsem így működik! Számos tényezőt figyelembe kell vennünk a kiválasztáskor.

Az sem mindegy, hogy otthoni vagy irodai használatra szánjuk a kiszemelt széket. Teljesen más terhelést kap a szék és testünk is, attól függően, hogy milyen időtartamban tartózkodunk rajta.

Mindemellett fontos az is, hogy mennyire tudjuk személyre szabni a forgószék alternatívát. Tehát elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem olyan egyszerű megtalálni a tökéletes darabot, amennyire elsőre annak tűnne.

Mindezen tényezők mellett még az sem mindegy, hogyan ülünk az adott széken. Hiába vásárolunk tökéletesen beállítható széket, sajnos, ha nem rendeltetésszerűen használjuk, könnyen kárt okozhatunk magunknak.

Lássuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a kiválasztáskor.

Premiumbutor.hu forgószékek

Ár-érték arány a kiszemelt forgószék esetében

A forgószék alapvetően nem tartozik azok közé a bútordarabok közé, amelyekre különösebben magas költséget szeretnek áldozni az emberek. Sajnos ez nem feltétlen csak a lakossági felhasználókra vonatkozik.

Nagyon sok olyan céggel is találkozni, akik olcsó, rossz minőségű forgószéket vásárolnak. Ez több okból lehet veszélyes választás. Egyrészt hiába vásároljuk meg olcsóbban, ha rendszeresen cserélnünk kell, mert rövid időintervallumon belül tönkremegy a forgószék.

Másrészről pedig egyértelműen nem fog olyan kényelmi értéket képviselni, amit egyébként a munkavégzés meg követelne. Az pedig már csak hab a tortán, hogy nem fog elegendő állíthatósági lehetőséget tartalmazni a forgószék. Ebből következően pedig nem elősegíteni fogja a komfortos használatot, hanem kifejezetten hátráltatni azt...

Forgószék az irodában. Mire érdemes ügyelni?

Ha valahol, az irodában érdemes komoly gondot fordítanunk a minőségre. Ezt a kérdést több oldalról is érdemes körbejárni, hogy megértsük miért is kell költenünk a minőségi bútorra.

Egyrészt, amennyiben irodába vásárolunk lényegesen nagyobb mennyiséggel kell operálnunk. Ebből következően, ha olcsó forgószék kerül kiválasztásra azoknak lecserélése is komoly idő, és munka kapacitást igényel. Tehát korántsem biztos, hogy megéri az olcsóbb darabot kiválasztanunk.

 

Rendkívül pontos szempont az ergonomikus kialakítás

Melyek ezek a szempontok? Elsősorban:

  • legyen a szék forgatható! Ennek köszönhetően kényelmesen ki és beszállni tudunk. Az íróasztalon lévő tárgyakat némi mozdulattal történő odafordulással máris elérjük.
  • a háttámlája és magassága állítható!
    • a magasság beállításával elérhetjük, hogy amikor írunk az íróasztalon akkor az íráshoz ne kelljen a vállunkat megemelni. Az írás szünetében a karunkat kényelmesen el tudjuk helyezni az asztalon. Gépelés, egerezés közben szintén fontos, hogy a vállunkat ne kelljen megemelni, a karunk kényelmesen megpihenhessen közben.
    • a háttámla állításával megtámaszthatjuk a gerincünket, ez csökkenti annak terhelését, kifáradását

Ha ezeket a szabályokat nem tartjuk be munka közben, akkor csupán csak fáradtabbaknak érezzük magunkat, ám ez évek során komoly egészségügyi problémákhoz vezetnek.

Alapvetően akkor tökéletes a beállítás, ha a talpunk teljes felületével érintkezik a talajjal. Úgy kell ülnünk rajta, hogy, amikor a kezünk a billentyűzeten vagy más eszközön van, az alkarjaink egyenesen legyenek, illetve inkább leejtsenek. Az alkarnak és a felkarnak minimium 90 fokos szöget kell bezárnia.

Elsőre ez sok információnak tűnhet, de kétségtelen tény, hogy nagyban befolyásolja a munkahelyi precizitást és a munkavégzés hatékonyságát is a forgószék rendeltetésszerű használata.

Amennyiben kényelmetlenül ülnek rajta a kollégák, állandó hátfájást okoz, akkor negatív irányba billenhet a mérce és egyértelműen rossz irányba tereli a teljesítményt. Ha pedig kényelmesen tudnak dolgozni rajta a kollégák, akkor az sokkal hatékonyabbá teheti a munkát is. Végezetül pedig ismét fókuszba kerül a minőség.

Egy jobb forgószék akár évekig kiszolgálja az irodádat anélkül, hogy foglalkoznod kellene garanciális vagy logisztikai ügyekkel. Lényegében megint csak úgy érdemes operálni, hogy inkább a valamivel drágább, de minőségi darabra próbálsz koncentrálni. Gondolj csak bele, hogy egy rosszabb minőségű szék esetén intézned kell a garanciát, elszállítást visszaszállítást. Az pedig külön egy nagyon fontos részlet, hogy ameddig a gyenge minőségű forgószék ügyleteivel foglalkozol, természetesen nem lesz ott az irodában, hogy a munkatársak tudják használni. Nagyon sok kellemetlenségtől óvod meg magad, ha tudatosan választasz már a legelején.

Az érem “olcsóbb” oldala

Lássuk, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézned egy rosszul választott forgószék esetén:

Hátfájás, derékfájás: Klasszikus eset. A nem megfelelően beállított vagy nem megfelelően beállítható forgószék okozza.

Nyakfájás: A nem megfelelően beállított vagy rossz minőségű háttámlának köszönhető. Annyira súlyos problémákhoz vezethet, mint a süveg izom gyulladás, amely már nem csak időszakosan, de permanensen is beteggé teheti a kollégát.

Vállfájdalmak: A nem megfelelően beállított ülés magasságtól még a vállunk is fájhat. Amennyiben nem ülünk elég magasan vagy nem beállítható megfelelő magasságban a forgószék, akkor csak felhúzott vállakkal tudunk gépelni. Ezzel pedig együtt jár a gyulladás hosszútávon.

Irodám az otthonom

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy otthonról dolgozunk. Sok kisgyermekes anya is előszeretettel végez online munkát gyerek mellett. Ebben az esetben egy kicsit jobban nyújtózhatunk az árkategória teteje felé, hiszen szabadúszóként nem kell egy egész irodát berendezni különböző forgószék termékekkel.

Tehát meg van az a szabadságunk, hogy egy igazán minőségi forgószéket válasszunk magunknak többféle beállítási lehetőséggel. Szintén nem ajánlatos az olcsóbb variánst megvásárolni, még akkor sem, ha nem teljes munkaidőt töltünk rajta. Itt nem kell nagyobb mennyiséggel operálnunk, engedjünk meg magunknak tehát egy minőségibb darabot.

A Te bútorszerelőd - Bútorszerelés Budapest és Pest megyében

Gamer szék

A Gamer székeket előszeretettel használjuk a munkavégzés során is. Miért? Mert alapvetően hosszú távú, folyamatos terhelésre vannak kitalálva, ezért számos beállítási lehetőséget tartalmazhatnak, melyeket egy általános iroda forgószék nem. A hosszabb időtartalmú használathoz készültek ezek a forgószékek, mint amilyenek a game - azaz egy játék - szokott lenni :-)

Például az egyik kedvenc székünk, a Viper. Rendkívül kényelmes és kifejezetten ajánlott a napi több órás ülőmunkához. Állítható a magasságán túl, még a kartámasz magassága is. Természetesen a háttámlát is tökéletesen személyre tudod szabni a hátul található kar segítségével. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy minden fontos beállítási lehetőséget tartalmaz ez a szék, amire csak igényünk felmerülhet a kényelmes használathoz.

Konklúzió

Bátran kijelenthetjük tehát, hogy a megfelelő forgószék kiválasztásánál komoly gondot kell fordítanunk a minőségre. Pontosan azért, hogy megkíméljük magunkat a későbbiekben okozott kellemetlenségektől, sőt bizonyos esetekben még a betegségektől is. Nem érdemes az olcsóbb verziót kiválasztanunk, mert egyáltalán nem fogunk jól járni vele, ha garanciális ügyeket kell intéznünk, vagy komoly fájdalmakat szenvedünk a nem megfelelő beállíthatóság, vagy a minőség miatt.

Később mi is rá fogunk jönni, hogy nem érte meg olcsóbban megvásárolnunk, ha összességben szemléljük a dolgot.

Köszönjük, hogy elolvastad és reméljük, hogy sikerült megfelelően ellátnunk információkkal a tökéletes forgószék megtalálása ügyében.

Írta: Prémiumbútor Webáruház

Utoljára módosítva: 
2021. március 18. 22:58
Hírlevelek: 
Kapcsolódó írások: 
Ezt se hagyd ki: