HOAX news Rémhírek a világméretű koronavírus körül

GevaPC Tudástár: 
HOAX a koronavírus körül - a fele sem igaz (fotó: Pixabay.com)

HOAX - mit hívunk így? ECDL és informatika vizsgán kérdés lehet, a mindennapokban a HOAX a mindennapjainkat nehezíti meg. Félelmet kelt és fokozza a meglévő feszültségeket. Már azt sem tudjuk honnét tudjuk, de tudjuk, hogy itt a világ vége. Eredetileg lánclevelet jelent a HOAX - ahogy régebben írtam róla Lánclevél(hoax), ami gúzsbaköt, ekkor még email útján terjedt a valótlan hír. Olvastam egy remek írást, nem kell átadnom magamat a félelemnek: a hírek fele sem igaz! A koronavírusnál csak a rémhírek terjednek gyorsabban!

Ki terjeszti a HOAX new-t? Pletyka?

Te és én. Komoly pszihés nyomást fejt ki ránk. Amúgy is hajt a többség a hírekre és hogy Ő legyen az első aki a hírt tudja! Igen, ez sokaknak fontos!

2020. januárjában a világot félelemben tartja a Kínából indult koronavírus. Mindannyian félünk és már-már elhisszük, hogy világméretű járvány van készülőben. Mennyi a valóság alapja? Nem tudjuk. Számunkra fontos és elismert hírforrások beszélnek nagy gondokról. Ebben az állapotban hallunk valamit valakitől, hajlamosak vagyunk elhinni és átértelmezni is. Tovább adjuk és azt is továbbadják az ismerőseink,... Igen, a HOAX terjedhet úgy is mint a pletyka. Mindenki egy kicsit hozzátesz vagy elvesz belőle, kicsit átértelmezi és már kész is a rémhír.

A howax news-t szokás még - angol nyelvből - fake news, junk news, pseudo-news

Szándékos a rémhír keltés?

Akár szándékos is lehet. Amikor hozzám elér, már biztosan rémhír. Jóindulattal figyelmeztessem a veszélyre vagy ...nem kerül semmibe sem, hát tovább adom. Rám aztán nem monhatják, hogy nem szóltam!

Ezzel a 'jóindulattal' már is hozzájárulok a rémhír terjesztéséhez. Felelőtlen és meggondolatlanul!

Legalább egy kicsi kontrollt kellene megejteni, néha csak végig kellene gondolni mitől is ijedtél meg hirtelen egy ilyen HOAX-t olvasva, hallva. A rémhíreknél gyakran helyből felismerni az ellentmondást, akár csak egy mondaton belül is. Ellentmond a valóságnak, a gyakorlatnak. Tessék hát először átgondolni egyáltalán lehet-e bármi valóság alapja a hírnek

Különösen fontos az önmérséklet amikor egyébként is félelmet kelt önmagában a hír és mindenkibe ezer kérdés fogalmazódik meg. Leglább ilyenkor ne továbbíts nem ellenőrzött hírt, bizonytalan forrásból, mert legtöbbször még a forrást sem ellenőrzi senki. Általában nincs is forrás megjelölve már! Azt úgy fogalmazták meg, olyan tartalommal és olyan hévvel, gondolkodás nélkül terjed mint a tűz.

Honnét tudjam HOAX news az ami elém kerül?

Biztos forrásból fogadj csak el hírt. Még itt is tévedhetnek, de az esély sokkal kisebb erre, mint a facebook ismerősök által benyomott hírre, a szomszéd által elmondottaknál.

Egy ilyen biztos forrásnak érzem, amit az index.hu ír. Itt jelent meg az a hír is, amely remekül összegyűjtött olyan híreket a koronavírus kapcsán, amelyek segítenek kiigazondni. A hírből megtudjuk a legrémisztőbb hírek közül melyek a biztosan hamisak. Amikor elolvasod, akkor ne csak a konkrét hamis hírekre figyelj, hanem a cikk írájának a megoldására is, amellyel neked bizonyítja a hír hamisságát, azaz ahogy a hamis hírt leleplezi: A koronavírusnál csak az összesküvés-elméletek terjednek gyorsabban Erre neked is adottak a lehetőségek.

Ha tudományosabb megközelítést kerestél a HOAX fogalommal kapcsolatban, akkor olvasd el az alább belinkelt GevaPC írásokat, de olvasd el a Wiki Hoax meghatározást is.

Wikipedia Fake news definiálja a rémhíreket

Utoljára módosítva: 
2020. március 11. 08:41